2015-10-29 09:35:00
Honda Clarity Fuel Cell
Honda Clarity Fuel Cell
Zdroj: Honda

Honda odhalila vodíkový Clarity Fuel Cell na autosalóne v Tokiu

Clarity predstavuje najnovšiu generáciu vozidla na palivové články.

Honda Clarity Fuel Cell je prvý sériovo vyrábaný sedan s palivovými článkami na svete, ktorý má celý systém sústavy palivových článkov a pohonnej jednotky umiestnený v priestore, v ktorom býva normálne umiestnený motor a prevodovka. Unikátne umiestnenie palivových článkov v modeli Clarity Fuel Cell bolo inšpirované zásadou „človek maximum, stroj minimum“. Poskytuje výnimočnú priestrannosť pre piatich cestujúcich.

Veľkosť systému sústavy palivových článkov a výroby elektriny klesla s predchádzajúcim modelom vozidla Honda s vodíkovými palivovými článkami, FCX Clarity o 33 percent. Vývoj kompaktnej pohonnej jednotky s palivovými článkami, ktorú možno použiť vo všetkých typoch vozidiel, pomôže Honde pri globálnom šírení vozidiel s palivovými článkami.

Okrem toho, že je sústava palivových článkov kompaktnejšia, maximálny výkon palivových článkov je viac ako 100 kW. Elektromotor aj vďaka pomoci lítium-iónovej batérie poskytuje výkon 130 kW (177 koní), zvýšila sa aj hustota energie o 60 % na 3,1 kW/l.

Spoločnosť Honda dosiahla najlepší dojazd na plnú nádrž v triede vozidiel s palivovými článkami – 700 km – a vďaka krátkemu času dopĺňania, približne 3 minúty, poskytuje každodenné pohodlie porovnateľné s tradičnými vozidlami na benzínový alebo naftový pohon. Model Clarity Fuel Cell bude komerčne dostupný v Japonsku od začiatku roka 2016. Ďalšie informácie o začatí predaja modelu Clarity v Európe prinesie značka v roku 2016.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Svetovo unikátne je umiestnenie palivových článkov v pôvodnom motorovom priestore. Tým sa Honde podarilo dosiahnuť veľkosť vnútorného priestoru, v ktorom môžu pohodlne sedieť piati dospelí tak, ako sa to očakáva od sedanu s konvenčným pohonom. Veľkosť sústavy palivových článkov a pohonnej jednotky sa zredukovala vďaka pokrokovým technológiám spoločnosti Honda na veľkosť porovnateľnú s motorom V6.

Vozidlo Clarity Fuel Cell je vybavené vysokotlakovou nádržou, v ktorej je možné skladovať plynný vodík pod tlakom 70 MPa, vďaka čomu sa zvýšil objem vodíka, ktorý je možné uskladniť, a predĺžil sa aj dojazd vozidla. Model Clarity Fuel Cell dosahuje vďaka efektívnej pohonnej jednotke a zníženej spotrebe energie vozidla najlepší dojazd na plnú nádrž v triede vozidiel s palivovými článkami, až 700 km1. Okrem toho je možné vysokotlakovú nádrž rýchlo dopĺňať, pričom tento proces zaberie približne tri minúty pri tlaku 70 MPa a pri teplote 20° C. Vďaka tomu je Clarity Fuel Cell praktické pre vodičov jazdiacich každý deň, ktorí sú zvyknutí na vozidlá s tradičným benzínovým alebo naftovým pohonom.

Vysokovýkonný motor, poskytuje plynulé zrýchľovanie kdekoľvek od nuly až po maximálnu rýchlosť. Vozidlo Clarity Fuel Cell ponúka vodičovi dva jazdné režimy: režim „Normal“ poskytuje vyváženie medzi spotrebou paliva a jazdným výkonom, zatiaľ čo režim „Sport“ poskytuje zrýchlenie s lepšou odozvou.

Exteriér vozidla Clarity Fuel Cell je navrhnutý tak, aby na ceste pôsobil impozantne, no zároveň si zachoval výrazný aerodynamický profil. Vzhľad dotvárajú svetlomety s ostrým a úzkym profilom, ktoré sú kompletne osadené diódami LED, a 18-palcové hliníkové disky s aerodynamickým štýlovým dizajnom.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Interiér vozidla má vodičovi poskytovať uvoľňujúce a pohodlné prostredie na jazdu. Jednoduchý a výnimočne priestranný interiér obsahuje prémiové a pohodlné materiály.

Spoločnosť Honda plánuje v roku 2016 predstaviť vozidlo Clarity Fuel Cell na obmedzenom počte Európskych trhov. Spoločnosť Honda je jednou z piatich automobiliek konzorcia HyFive, ktoré dodajú vozidlá pre silnú európsku flotilu 110 vozidiel. Jej cieľom je propagovať vývoj, využívanie a životaschopnosť tejto novej technológie.

V Spojenom kráľovstve spoločnosť Honda spolupracovala s dodávateľmi na podpore miestnej výroby a spotreby energie, vybudovaním solárnej vodíkovej čerpacej stanice v priestoroch závodu Honda of the UK Manufacturing vo Swindone. Stanica je otvorená verejnosti (na základe registrácie) a možno na nej doplniť palivo do akéhokoľvek vozidla s palivovými článkami.

Jozef Vydra
ZDROJ: Honda Motor Co., Ltd.

Komentáre k článku


Stream naživo