2013-04-13 05:45:15
Harley-Davidson oslavuje 110 rokov
Novinka z dielne legendárnej americkej značky, ktorá vznikla pred 110 rokmi.
Zdroj: Harley-Davidson,

Harley-Davidson oslavuje 110 rokov od založenia, má nové modely

Značka, ktorá je aj v našich končinách symbolom slobody, pripravila veľkolepú oslavu výročia.

Takmer osemsto pozvaných „harleyákov“, teda zástupcov a fanúšikov z Českej a Slovenskej republiky zaplnilo skoro do posledného miesta priestory Rockovej Opery v Prahe. Spoločne odštartovali celoročné oslavy 110. výročia vzniku americkej legendy. A my sme boli pri tom spoločne s Harley-Davidson Prešov.

V krátkych videách sa pripomenula histórie značky nielen vo svete, ale aj v Československu. Prvé dílerstvo Harley-Davidson Praha založil pán Rudolf Tesárek v roku 1924. O štyri roky neskôr vznikol v Prahe prvý klub, ktorý patrí dodnes k najdlhšie existujúcim Harley klubom na svete a vydržal aj napriek nepriazni bývalého režimu.

Novú históriu začal americký výrobca písať v našich zemepisných šírkach v roku 1993, kedy vznikol prvý autorizovaný predajca Harley-Davidson Praha. Odvtedy k nemu pribudlo ďalších 6 predajcov a priame zastúpenie značky pre strednú a východnú Európu. Okrem Českej a Slovenskej Republiky zastupuje aj Maďarsko, Poľsko a všetky pobaltské krajiny. „Motocykle Harley-Davidson majú dušu a sú umeleckým dielom. Stačí mať tých najlepších dílerov a jazdcov, ktorí značku reprezentujú a krok za krom stále posúvajú vpred. Majú obrovskú vášeň, lojalitu k značke a stoja pri nás“ predniesol v úvode šéf H-D pre strednú a východnú Európu Martin Heřmanský, ktorý počas večera privítal na pódiu špeciálnych hostí. Boli to napríklad Enrico d´Onofrio, šéf H-D pre strategický rozvoj na svetových trhoch. O hrdosti majiteľov motocyklov Harley-Davidson hovoril Nigel Villiers, autor myšlienky Harley Owners Group, ktorý je najväčším klubom majiteľov harleyov s viac ako 1,1 miliónom členov po celom svete od roku 1982. Šéf Harley-Davidson pre Európu, Blízky Východ a Afriku Rob Lindley potvrdil, že v minulom roku si našlo svojich majiteľov 250 000 nových modelov americkej legendy.

Zdroj: Harley-Davidson,

Skôr než Martin Heřmanský a traja výnimoční hostia spoločne odhalili nový model Harley-Davidson Softail Breakout, predviedli sa zanieteným motorkárom krásne ženy v štýle značky. Novinku si na pódiu ako prví vychutnali aj slovenskí zástupcovia z Harley-Davidson Prešov a Bratislava. Záver večera patril nadupanej rockovej opere Oidipus Tyranus so speváckymi hviezdami Kamilom Střihavkom, Viktorom Dykom a Janom Toužimským z Arakainu.

Nový cruiser legendárnej značky

No venujme sa hlavne novinke pripravenej v rámci 110. výročia založenia firmy. Nový Harley Davidson® FXSB Softail Breakout 2013™ je prémiový motocykel typu custom cruiser. Spája najmodernejšie funkcie a detaily, luxusné prvky, posed a vyhotovenie so širokým, svalnatým a „zrazeným" nízko položeným profilom, ktorý prezrádza inšpiráciu klasickým dragstermi Gasser z 50. a 60. rokov dvadsiateho storočia. Individuálne vytvorený a ručné opracovaný lak a grafické prvky sú na tomto CVO motocykli štandardom. Model Harley-Davidson® Breakout® má predĺžený štýl. Je nízky, dlhý a agresívny. Breakout® Harley® Softail 2013 poháňa výkonný vzduchom chladený motor Twin Cam 103™ Harley® so šesťstupňovou prevodovkou cruise drive, ktorý zaisťuje viac výkonu pre predchádzanie a jazdu do kopca, rovnako ako nízke otáčky pri cestovnej rýchlosti, vďaka ktorým je jazda pohodlnejšia. Veľké a nápadné kolesá Gasser, ktoré pripomínajú výkonné a „svalnaté" kolesá klasických motocyklov dragster zo 60. a 70. rokov, majú lúče v striedavých polohách a ich povrchová úprava je lak Vivid Black, alebo strojové opracovanie. Masívna zadná pneumatika široká 240 mm predstavuje najširšie koleso, aké kedy sériový motocykel Harley-Davidson mal. Blatníky modelu FXSB Softail sú skrátené na zákonný limit, takže odhaľujú veľké pneumatiky a hodia sa k elegantnému štýlu dragster spolu s nízkymi riadidlami. Tie priam vybádajú na agresívnu polohu počas jazdy s náklonom vpred.

Zdroj: Harley-Davidson,
Zdroj: Harley-Davidson,

LED predný svetlomet a dvojité sedlo sú vysoko kvalitné charakteristické prvky, ktoré pridávajú motocyklu osobitý štýl typu custom. Elektronický tempomat, ABS, bezkľúčové zapaľovanie a bezpečnostný systém Harley-Davidson sú štandardnou výbavou modelu CVO Breakout. Všetky motocykle Harley-Davidson sú továrensky vybavené alarmom s imobilizérom, ktorý sa pri vzdialení ovládača od motocykla automaticky aktivuje. Nový Breakout pre rok  2013 má neutrálne vyvážené odpruženie, ktoré je zárukou zábavnej a mrštnej jazdy. Jeho dvojdielne sedlo s odnímateľnou časťou spolujazdca ponúka dostatok pohodlia pre sólo jazdu aj vo dvojici. Breakout sa bude predávať za približne 20 300 eur a jeho výroba bude obmedzená na 1900 kusov.

Základné parametre:

  • Dĺžka 2450 mm
  • Výška sedadla 668 mm
  • Objem palivovej nádrže 18,9 litra
  • Hmotnosť bez náplní 316 kg
  • Vzduchom chladený motor Twin Cam 110BTM
  • Objem 1802 cm³
  • Vŕtanie x zdvih 101,6 x 111,3 mm
  • Krútiaci moment motora 165 Nm pri 3750 ot./min.
  • Predné kolesá: 21" zrkadlové chrómované turbínové, pneu Dunlop D408F 130/60B21
  • Zadné kolesá: 18" zrkadlové chrómované turbínové, pneu Dunlop D407 240/40R18
ek, jv
ZDROJ: Harley-Davidson

Komentáre k článku


Stream naživo