2022-03-01 13:00:00
Hyundai Bayon T-GDi
Hyundai Bayon T-GDi
Zdroj: Jozef Murárik

TEST: Hyundai Bayon 1,0 TGDi – dobre mieni, dobre mieri

Bayon je model postavený celkom konkrétne pre európskeho zákazníka. Malo to zmysel.

 

Európsky zákazník je špecifický a špecificky náročný v oblastiach, ktoré mnohí iní zákazníci nepovažujú za dôležité. Naopak, nezáleží mu až tak na veciach, bez ktorých by sa auto na iných kontinentoch nepredávalo.

Záujem Európanov o malý veľký crossover je zdá sa neukojiteľný. Vidieť to na nedávno predstavenom modeli Volkswagenu zvanom Taigo a vidieť to aj na modeloch ako Bayon. Stojí na základoch aktuálnej generácie modelu i20, no nesnaží sa ponúkať väčšiu zábavu pri jazde a ani väčšiu reprezentatívnosť. Je to konzervatívne auto, toľko koľko to od kórejského automobilu v Európe ide, no má celkom jasne určené smerovanie a cieľovú skupinu. V teste som mal najvybavenejšiu verziu. Tá nie je zameraná na základnú mobilitu pre seniorov, ako by sa mohlo zdať v prípade najslabšieho agregátu a nižších výbav. Toto je auto, ktoré je možno určené pre staršieho zákazníka, no nie ani tak vekom, ako skôr presvedčením. Má síce výrazné tvary, no v decentných farbách pôsobí hodnotne a dokonca mierne nadčasovo. Môže na prvý pohľad šokovať, no oči si naň zvyknú násobne rýchlejšie ako na divokú Konu.

Zdroj: Jozef Murárik

Tak Bayon, tak Kona spoločne ruka v ruke útočia na segment B-SUV. Každý z inej strany a na inú špecifickú klientelu. Bayon je to, čím bol pred pár rokmi kombi model v segmente B. Je to taká i20 kombi. Akurát také niečo by sa dnes nevedelo predať – najmä nie na západných trhoch, a tak namiesto veľkého batoha má okrem veľkého batoha aj vyšší posed.

Takže áno, do auta sa nastupuje pohodlnejšie, ľahšie a výhľad vpred je príjemnejší. Pocit SUV ale neprichádza. Iste chápete, že práve preto mi auto vyhovuje viac ako iné. Na tejto zastavanej ploche ponúkať nadhľad ako v SUV, to urobí z auta hrču pod okom. Toto má plynulejšie tvary, krajšie línie. Najmä pohľad z boku celkom jasne potvrdzuje vyššie uvedené.

Zdroj: Jozef Murárik

Testovaný model bol v najvyššej výbave Style a s najsilnejším motorom. Jeho 120 nadopovaných koní sa pasovalo s dvojspojkovou prevodovkou a s malým elektromotorom. Veru, testovanec bol mild-hybrid. To znamená, že nabíjať sa zvládne sám, bez externých vplyvov, no pri troche snahy vie aj s vyššou stavbou jazdiť v mixe úsporne. Len sa treba snažiť. V prípade, že sa nesnažíte a tlačíte auto v prospech vlastného mierne dynamickejšieho tempa a navyše prevažnú časť jázd tvoria diaľničné presuny, spotreba bude kulminovať na úrovni 8,1 litra. Toľko mal kolega, ktorý s autom jazdil prvú polovicu testu. Potom som vozidlo prebral ja a pokúsil som sa vysokú spotrebu okresať. Výsledkom bola priemerná spotreba v mixe 50% diaľnic, 40% okresných ciest a 10% mestských kilometrov na úrovni 5,8 litra benzínu na 100 km. Pritom nešlo o veľkú obetu. Jediné, čo som spravil bolo, že som znižil rýchlosť na diaľnici. Tachometer som držal vždy tesne nad 120 km/h podľa premávky. No a ešte jedna vec sa zmenila – okrem spomínaného odlišného mixu kilometrov. Vo všeobecnosti mám na plyne ľahšiu nohu, obzvlášť v autách s vyšším posedom. To už musí byť prémiové SUV, najlepšie od BMW, aby som jazdu zdynamizoval.

Zdroj: Jozef Murárik

Môj mix i správanie na diaľnici väčšmi prialo možnostiam, ktoré mild-hybrid ponúka. Napríklad dokáže plachtiť. Po uvoľnení plynového pedálu prevodovka vyradí a nechá motor v nízkych otáčkach. Zaradí až v momente, keď stlačíte brzdu. Za jazdy dokáže motor aj úplne vypnúť a celkom neciteľne ho naštartovať a následne zaradiť vhodný prevod. Remeňový štartér-generátor je dokázateľne násobne odolnejší voči častým vypínaniam motora počas jazdy. Navyše dokáže v prípade potreby rekuperovať a intenzívne brzdiť motorom. Získanú energiu potom vie odovzdať buď pri štarte motora, alebo do elektrickej sústavy vozidla, no tiež do miernej pomoci spaľovaciemu motoru pri akcelerácii. Všetky tieto režimy jazdy závisia od konkrétnych podmienok – napríklad rýchlosti, náklonu cesty a podobne.

K jemnejšiemu jazdnému prejavu ma motivovala aj prevodovka. Tá skutočne nerada zvyšovala otáčky v prípade zvýšenia tlaku na akcelerátor. Potrebovala športový režim, prípadne ručné radenie, aby pôsobila aktívnejšie.

Zdroj: Jozef Murárik

To spôsobuje aj výrazné navýšenie času pri pružnej akcelerácii. Najviac je to viditeľné pri zrýchľovaní z 80 na 120 km/h. Vtedy ručné podradenie o tri stupne pomôže zrýchliť akceleráciu o dobré dve sekundy. V prípade kick-downu v tejto rýchlosti totiž musí prevodovka podradiť o 5 stupňov – zo 7 na 2. Následne vyženie otáčky nad úroveň 5000 a auto vyletí vpred. Ak si teda sami navolíte pred predbiehaním napríklad 4. stupeň, prevodovka aj tak podradí do 2-jky – pokiaľ nemáte napevno prepnutý manuálny režim. Bude jej to ale trvať kratšie. Z 80 na 120 km/h bez prípravy zrýchľuje Bayon za 9,7 sekundy. S manuálnou prípravou to bolo za 8,8. Pri zrýchlení zo 60 na 100 km/h prevodovka nemusí robiť taký výrazný kickdown, pretože najvyšší stupeň hádže až nad 70 km/h. V tomto prípade tak bez prípravy zrýchli za 6,9 sekundy. Všetky časy sú pod úrovňou bezpečného predbiehania na kratších voľných úsekoch, no nie o veľa. Pravdepodobne je strojovňa najlepšia s manuálnou prevodovkou, vtedy bude dynamika lepšia. Vyššia kontrola však znamená viac starostí a v mestskej prevádzke azda aj vyššiu spotrebu.

Hyundai Bayon je dobre postavený automobil so vzdušnou kabínou. Dobre to hrá na vyššiu ligu a len pozorné oko odhalí, že je to predsa len drobček s mimikrami. Auto ponúka na dotyk kvalitné materiály a ukážkové spracovanie. Hyundaiu vo všeobecnosti len ťažko možno vyčítať problémy s lícovaním, či s výrazným vrzgotom dielcov pri novom aute. Snažia sa robiť to lepšie ako Európania a zákazníci to vidia. Nový infotainment ponúka zlepšenie, je hlbší, informovanejší a má konektivitu. Bayon ponúkne aj peknú paletu asistenčných systémov. Jednoducho si auto môžete vyladiť presne podľa svojich potrieb a neobmedzuje ho ani skutočnosť, že je to malé auto. Keď skrátka potrebujete kompaktné rozmery, no potrpíte si na výbave, Bayon vám dá možnosť ako mu zvýšiť cenu.

A práve to môže predstavovať problém. Lebo Bayon sa dá kúpiť za 14-tisíc, no dá sa kúpiť aj za 24 ako v prípade testovaného modelu. Osobne by som sa v prípade tohto auta držal hlbšie pod úrovňou 20-tisíc eur. V takom prípade vám ale 88 kW a mild-hybrid nemá čo ponúknuť, lebo už aj so zarátaním akcie začina bez automatu na cene 20 890 eur. Ideálna voľba? Pokiaľ hľadáte pokojné presúvadlo do zápchy s občasným pohodovým výjazdom na chatku po udržiavanej komunikácii a nepotrebujete automat, Bayon so základným atmosférickým motorom je to pravé orechové. Výkonu veľa nemá, predbiehať azda len traktor, ale základná mobilita je splnená a prísľub dlhej životnosti s nízkou obstarávacou cenou zohrá úlohu. Najmä keď niečo také ponúkajú iba autá, ktoré v crash testoch viac hviezd nedostávajú ako dostávajú.

Pokiaľ chcete aj kúštik sily mimo zápchy a nechcete hrať vo svete iba pasívnu úlohu a aj na diaľnici hore kopcom s plne naloženým autom cestou na dovolenku nechcete strácať dych, je tu jednoliter s turbom a s výkonom 100 koní. Ten viete spojiť aj s automatickou prevodovkou a s minimom dodatkovej výbavy to s výbavou Family dáte pod 20 000 eur. Family síce nemá pokročilejšie asistenčné systémy ako testovaný model (napríklad núdzové brzdenie pri odbočovaní vľavo), ale ten nutný moderný základ - automatické brzdenie s detekciou chodcov a cyklistov - to má a je to fajn. Má aj ďalších pomocníkov, no má aj pekné kolesá, automatickú klimatizáciu, digitálny prístrojový štít Supervision, senzory vpredu i vzadu, infotainment s konektivitou a ako všetky verzie 5 ročnú záruku, asistenčnú službu a zvýhodnené ceny prehliadok. Konfigurátor mi po odkliknutí všetkých dostupných bonusov aj s automatom za 1750 eur ukázal cenu 21 330 eur. Bez smartpacku a bez Full LED svetiel to je za 19 930 eur. Bez automatickej prevodovky ale môžete mať zas výbavu. Nuž darmo, je to ťažké. Ale čo dnes nie je. Testovaná verzia to má za 6,5 z 10. Dobré auto s vyššou cenou a s vysokou výbavou, no s menej ochotným motorom v kombinácii s pomalšou automatickou prevodovkou. Bayon tu nie je na to, aby oslnil svojim zjavom a jazdnými vlastnosťami. Ale je to dobré malé auto, ktoré si v konkurenčnom boji s modelmi ako SEAT Arona, či Škoda Kamiq nevedie zle. Tí však za 24-25 tisíc vedia byť vybavený aj štvorvalcom s automatom. Takže Bayon áno, ale neprežeňte to s cenou.

 

Technické údaje

Model: Hyundai Bayon 1,0 T-GDi DCT Style
Počet valcov: 3
Zdvihový objem motora (cm3): 998
Prevodovka: 7-stupňová DCT
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.): 88,3/6000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 200/2000-3500
Maximálna rýchlosť (km/h): 185
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 10,4
Spotreba kombinovaná (l/100 km): 5,2-5,5
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4180/1775/1500
Rázvor náprav (mm): 2580
Svetlá výška (mm) 165
Objem batožinového priestoru (mild hybrid) (l): 334
Objem palivovej nádrže (l): 40
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1145-1255
Užitočná hmotnosť (kg): 425
Maximálna hmotnosť brzdeného prívesu (kg): 1110
Rozmer pneumatík: 205/55 R17
Základná cenníková cena modelu: 15 990 €
Základná akciová cena modelu: 13 290 €
Základná akciová cena verzie motor + výbava: 20 890 €

AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku