2022-02-25 14:50:00
Hyundai Tucson HEV 4x4
Hyundai Tucson HEV 4x4 2020
Zdroj: Ján Hargaš

Ktoré nové autá sú najbezpečnejšie? Volvo a... Hyundai!

Organizácia IIHS vyhlásila výsledky crash testov pre rok 2022. Tabuľku vedie Hyundai.

Že je najbezpečnejšie Volvo, to tak všetci tušíme, ale že na vrchole rebríčkov bude Hyundai, to azda čakal málokto. O to viac prekvapí, že víťazom pre rok 2022 nie je Volvo, ale práve Hyundai. Jeho autá získali pod všetkými značkami celkovo najlepšie známky v testoch bezpečnosti americkej organizácie IIHS. Tá znesie označenie ako organizácia s najkomplexnejšími a najtvrdšími crash testami na svete. Jej rebríček úspečnosti automobiliek ale ovplyvňuje to, ktorá automobilka pripravila v tom danom modelovom roku viac áut. A je jasné, že koncern, ktorý aktuálne zažíva modelovú ofenzívu, navyše hneď pod tromi značkami bude na vysokých pozíciách práve vďaka počtu modelov. Nič sa však nedá zmeniť na fakte, že koncern Hyundai zaznamenal najviac trofejí označených ako Top Safety Pick a Top Safety Pick+. Najcennejšie hodnotenie Top Safety Pick+ si za uplynulý rok odnieslo 10 modelov a ďalších 11 získalo o kúsok nižšie označenie Top Safety Pick.

Zdroj: IIHS.org via ytb

Dá sa na to teda pozerať aj tohto uhla: čo auto v bezpečnostných testoch, to úspech. Pod Hyundai Motor Group okrem modelov samotnej značky Hyundai patrí aj Kia a Genesis. Top Safety Pick+ od Kie získali dva modely - K5, ktorý sa u nás nepredáva a Stinger, ktorému po facelifte zvoní umieračik. Od Genesis sú to G70, G80, G90, GV70 a GV80. Od Hyundaiu je to Tucson, Santa Fe, Palisade a vodíkový Nexo.

Volvo malo v testoch 10 modelov a všetky získali Top Safety Pick+. V počtoch sa teda umiestnilo na treťom mieste. Na druhom skončil Volkswagen, ktorý v USA zastpujú značky VW a Audi.

Celkovo za rok 2021 rozdal IIHS 65 ocenení Top Safety Pick+ a 36 ocenení Top Safety Pick. Pre Európanov sú akiste najzaujímavejšie autá, ktoré v USA považujú za malé. Najlepšie hodnotenie Top Safety Pick+ získali tieto modely predávané aj u nás v Európe: Honda Civic a Honda Civic sedan, Mazda 3 a Mazda 3 sedan, Subaru Crosstrek (u nás XV), potom Hyundai Tucson, Volvo XC40 (aj Recharge), Mazda CX-5, Mazda CX-30 a ďalšie. Všetky výsledky nájdete tu.

Len pripomínam, že hodnotenie Top Safety Pick+ môžu získať len úplne najlepšie autá, ktoré dokážu obstáť vo všetkých šiestich testoch a to nielen crash testoch, ale aj testoch asistenčných systémov na prevenciu predného nárazu a testu schopností svetiel. IIHS je známa testom zvaným small overlap test, ktorý simuluje vážnu nehodu s malým prekrytím s pevnou prekážkou. Zároveň minulý rok IIHS predstavila tvrdší bočný nárazový test, ktorý sa vykonáva vo vyššej rýchlosti a s ťažšou prekážkou. Jediné auto, ktoré efektívne prešlo testom je Mazda CX-5. Do budúceho roka sa začne do hodnotenia zarátavať aj tento test a žiadne auto so známkou horšou ako Good titul Top Safety Pick+ nedostane (Good je najlepšia známka).


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: IIHS.org

Komentáre k článku


Stream naživo