2019-08-15 07:30:00
Mercedes CLA 180d DCT
Mercedes CLA 180d DCT
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Mercedes CLA 180d – dizajn a technológie predbiehajú výkon

Testovaný Mercedes CLA bol doslova nabúšený výbavou. Podkapotou mal základný naftový motor.

Ten nesúlad je zrejmý od začiatku. Motoristický fanúšik si ho všimol ešte v titulku. Toto auto jednoducho kladie štýl a moderné technológie pred dynamiku. A práve to je pri modeli CLA vyslovene nevhodná voľba. Že je populárna a že sa takto nakonfigurované autá budú dobre predávať, to už je vec druhá. Tak dynamicky pôsobiace auto, takáto štýlovka s bezrámovými oknami si jednoducho pýta silnejšiu verziu. I keď aj 180d má svoje výhody. 

Zdroj: Ján Hargaš

Cena základnej naftovej motorizácie štartuje na úrovni 34 290 eur. Automatická prevodovka je za cca 2000 eur a v cenníku je uvedená ako doplnková výbava. Testované auto bolo vybavené doplnkami ako svetlami Multibeam LED, balíkom Night s 18-palcovými diskami kolies AMG a tepelnoizolačným sklom, balíkom AMG Line s čiernym čalúnením stropu, so sedadlami v čalúnení imitácia kože a mikrovlákno, bezkľúčovým ovládaním, MBUXom aj s hlasovým ovládaním, integračným balíkom pre smartfón, dvojzónovou automatickou klimatizáciou s výduchmi aj pre zadných pasažierov, balíkom asistenčných systémov vrátane kontroly mŕtveho uhla, adaptívneho tempomatu a ďalších. Celková suma s DPH sa vyšplhala na 49 638 eur.

Zdroj: Ján Hargaš

Podkapotou testovaného automobilu bol základný naftový štvorvalec s objemom 1,5 litra. Jeho maximálny výkon je 85 kW a maximálny krútiaci moment je 260 Nm. Motor je v novom CLA kombinovaný s novou dvojspojkovou 7-stupňovou automatickou prevodovkou. Motor pochádza z vývoja Renaultu, v autách značiek Renault, Nissan a Dacia ho poznáte pod označením dCi. Ide o x-tú generáciu obľúbenej pohonnej jednotky a Podkapotu nového CLA sa dostáva v rámci aliančnej spolupráce medzi Mercedesom a alianciou Renault-Nissan-Mitsubishi. Mercedes si agregát prispôsobil pre svoje potreby, no dramatické prestavby nečakajte. Ide o základnú pohonnú jednotku a nič iné než základnú dynamiku od agregátu nemožno čakať. Kým v nízkych rýchlostiach sa aj za pomoci dvojspojkovej automatickej prevodovky rozhodne nestratí a ponúka solídnu pružnosť, pri vyšších rýchlostiach postupne stráca dych. Pri rýchlostiach okolo 100 km/h už zrýchľuje... slušne povedané... mierne.

Zdroj: Ján Hargaš

Mercedes s dvojspojkami pracuje už dlhšiu dobu. Zaujímavá je napríklad deväťstupňová automatická prevodovka, kde menič zastupuje spojka, výsledkom čoho sú vyslovene brutálne schopnosti pri radení – ide tak vlastne o kombináciu výhod dvojspojky a klasickej planétovej prevodovky, označuje sa ako 9G Speedshift AMG. Kým to je ale perfomance skriňa, 7-stupňová prevodovka DCT je základnou ponukou medzi automatmi a využíva sa iba pri kompaktných modeloch – A, B, CLA...

Medzigeneračný rozdiel je ten, že toto nie je prevodovka priamo od Mercedesu. Ide o skriňu vyrobenú v spolupráci so špecialistom Getrag. Ten prevodovky aj dodáva. 7 stupňovú DCT si možno prikúpiť k motorizáciám 180d, 180 a 200. Pri silnejších motoroch je už štandardom nová 8-stupňová automatická DCT prevodovka. Tá ale pochádza z vlastného vývoja Mercedesu a vychádza zo 7-stupňovej prevodovky, ktorú sme v kompaktných modeloch nachádzali v minulosti. Obe prevodovky by mali mať mokré spojky, obe sa vyznačujú mimoriadnou kompaktnosťou.

Zdroj: Ján Hargaš

Problém novej prevodovky spočíva v tom, že sa v Mercedesoch objavuje vôbec prvýkrát a nemá ešte vychytané detské choroby.

Ide o typické, najmä softvérové zakopnutia, ktoré sme pri 7-stupňových dvojspojkách od Getragu zažili napríklad u Renaultu. Kým Renault sa s nimi ale vo veľkej miere vysporiadal, Mercedes to ešte len čaká. Navyše spojenie motora 1,5 dCi so 7-stupňovou DCT je nové. Renault ju naďalej spája so 6-stupňovým DCT automatom.

Najväčšou necnosťou prevodovky je hapkanie pri rozbehoch zo stoja. Akonáhle potrebujete vyjsť na hlavnú cestu rýchlejšie než opatrne, prevodovka stráca čas radením a prípravou radenia. Podľa všetkého ide o podradenie z dvojky (kam radí takmer okamžite po rozbehu) na jednotku. Vďaka tomu plynový pedál nemá viac než sekundu reakciu, následne DCT preradí, kopne vám do krku, mykne celým autom, motor zahučí, aby hneď radila do dvojky. Treba pracovať s plynom jemne. Niekedy sa ale nedá. Napríklad pri hustej premávke.

Zdroj: Ján Hargaš

Ďalším neduhom je neschopnosť udržiavať vozidlo zastavené na kopci. Vychádzate z vedľajšej cesty na hlavnú „hradskú“. Zastanete v miernom briežku na križovatke, pustíte nohu z brzdy a pripravíte sa na rozbeh. Auto ale začne cúvať späť dolu kopcom. Následne rýchlo stlačíte plyn a dostanete sa do situácie č.1. 

Situácia číslo 3. sa týka cúvania do kopca a parkovania. Parkujete v kopci, do pozdĺžneho parkovacieho miesta musíte zacúvať (úzke uličky v meste). Zastanete, zaradíte R, pustíte brzdu. Auto však ide vpred. Stlačíte brzdu. Skúsite to znova. Situácia sa opakuje. Následným prudším stlačením plynu sa dostávate do situácie č. 1, tá sa vďaka nezabrzdeniu v kopci opakuje pri D aj R. Potrebujete jemnú prácu s plynom, no namiesto toho sa s autom mykáte ako v autoškole. Parkovacie miesto je na obrubníku medzi dvoma autami. Chce to jemnú prácu, aby ste neoškreli disky, ani okolité autá a zároveň vyliezli na obrubník. Kým však presuniete nohu z brzdy na plyn a jemne nadávkujete plyn, auto sa pohne vpred. Pravdepodobne by po metri, metri a pol zastalo, no toľko miesta som nemal. Buď teda risknete poškodenie vlastného auta a okolitého inventáru, alebo to urobíte obojnožne. Získať cit v ľavej nohe ale nejde pri jednom parkovaní. Nemôžete si ani pomôcť ručnou brzdou, lebo je tlačidlová. Jednoducho nepríjemná situácia. 

Zdroj: Ján Hargaš

Pôvodne som si myslel, že ide o neduh, ktorý majú všetky autá s touto motorizáciou a že tak ako v prípade Renaultu treba jedného dňa zájsť do servisu a nechať si prehrať softvér. Keď som sa ale bavil s kolegami a následne som testoval verziu A 180d s rovnakou motorizáciou, zistil som, že ide viac o problém jedného auta. Ostatné automaticky zabrzdia v kopci a aj prudšie rozbehy prebiehajú hladšie. Situácia je podobná, ale miernejšia, príjemnejšia a nie iná než pri bežných dvojspojkách iných výrobcov. Že si to u Mercedesu zaslúži aj tak viac pozornosti je však celkom zrejmé. A riešenie? Riešenie sa opakuje, ísť do servisu a nechať si nastaviť soft. Bodka. 

Zdroj: Ján Hargaš

Ostatné nedostatky z hľadiska jazdy v tak parádnom Mercedese súvisia s voľbou základnej motorizácie. Áno, stačí na pohodlné presúvanie sa. Reakcia na prudšie zošliapnutie plynového pedálu vo vyšších rýchlostiach nepoteší. Prevodovka bleskovo podradí aj o viac ako dva stupne a vyženie otáčky na úroveň cca 4000 a viac ot/min. Maximálne otáčky sú ale 4950 ot/min. Motor už tesne nad 4000 ot/min (vrchol výkonu) v podstate produkuje len hluk. Výsledkom je, že sa po podradení vlastne nič nestane – iba autom mykne, následne motor zahučí a drobnúčko pridá. Aby následne po pár sekundách s motorom hučiacim o život prišlo k preradeniu na vyšší stupeň a motor od cca 3000 ot/min začal mierne zrýchľovanie.

Zdroj: Ján Hargaš

Agregát je najsilnejší v strednom pásme otáčok (2500 až 3500). Podradenie vyššie nemá iný zmysel, než preukázanie maximálneho snaženia prevodovky. Tá by po následnom preradení na vyšší stupeň mohla cez Linguatronic povedať niečo ako: „Vidíš, snažila som sa, ale nejde to. Nabudúce si kúp aspoň 200d.“

A mala by pravdu. Cenový rozdiel medzi verziami 180d s automatom a 200d (automat v základe) je cca 2000 eur. Z môjho pohľadu sú to najlepšie použité peniaze pri kompaktných modeloch Mercedesu. Za to dostanete motor Mercedesu i prevodovku Mercedesu. Motor má navyše objem dva litre a výkon 110 kW (150 k). Alebo si kúpte 180d so základnou manuálnou 6-stupňovou prevodovkou. Niežeby ste s ňou jazdili rýchlejšie, no aspoň budete mať veci viac pod kontrolou a šetrenie na motorizácii bude dokonané úplne. Veď kúpiť si športové štvordverové kupé a doň základný motor je motoristický hriech, to píšem rovno.

Zdroj: Ján Hargaš

Sú iné autá, kde pasuje viac. Napríklad Trieda B, alebo A, či A sedan. Práve k A-čku v karosérii sedan je táto verzia vhodná.

Poďme na test pružnosti. Zo 60 na 100 km/h zrýchli auto po bleskovom podradení za 7,65 sekundy. Nie zlé, i keď pocitovo je akcelerácia ozaj vlažná. I tento čas patrí do nižšieho priemeru nielen z hľadiska konkurencie, vo všeobecnosti.

Z 80 na 120 km/h zrýchli za 9,58 sekundy. To už je slabšie. Čo to znamená? Že keď chcete bezpečne predbiehať, urobte tak hneď za obcou, alebo neskôr pri dlhom rovnom úseku s dobrou viditeľnosťou. Akceleráciu zlepšíte manuálnym podradením na vhodný stupeň (maximálne o jeden prevod). Opäť sa dostávam k manuálnej prevodovke...

Zdroj: Ján Hargaš

Aby som ale len nekritizoval. Motorizácii 180d 7 DCT nemožno uprieť dve veci. Po prvé je to hladučké a rozumné radenie v rýchlostiach od 20 km/h. Pravda, ak nešliapnete prudko na plyn, ale jemne ho hladkáte.

Druhý bod, za ktorý si motorizácia zaslúži môj i váš obdiv, je spotreba. To auto má 1,5 tony, je narvané doplnkovou výbavou a jazdí za 4 až 5,5 litra v závislosti od jazdnej situácie. V mojom prípade bola priemerná spotreba 4,5 litra na 100 km. Prejazd zahŕňal 50% kilometrov po diaľnici, 40% po okresných cestách a nejakých 10% po meste. Ide však o spotrebu odovzdaného vodiča. Predbiehanie? Zväčša traktor, kombajn, maximálne autobus.

Presne na pohodové jazdenie je táto verzia stvorená. Žiadne veľké predbiehanie, skôr defenzívna jazda a plynulé zrýchľovanie. Skrátka jazda na spotrebu. Pre tú má auto aj eko režim. V ňom prevodovka využíva režim plachtenia vždy keď pustíte nohu z plynu. 

Zdroj: Ján Hargaš

Jazdné vlastnosti auta hodnotím veľmi pozitívne. I keď sa na väčších priečnych nerovnostiach auto miestami zavlní viac než veľké Mercedesy, jazdí veľmi pekne. I s AMG balíkom na AMG diskoch je prioritne komfortné, so slušným odhlučnením a dobrým tlmením nerovností. Problémom väčších diskov sú vyslovene veľké diery. U Mercedesov celkom bežné – bez pneumatického pruženia je prepruženie tvrdé a miestami spôsobovalo takmer nečujné zapraskanie plastov v kabíne.

Veľmi pekne auto prechádza zákrutami. Dokonca aj s týmto motorom sa dá zabaviť. Skôr než o motor, ide o pomerne ekonomicky zamerané pneumatiky. Auto na nich ľahko dostanete do šmyku a ten je prekvapivo zábavný. Riadenie je presné. Auto má na kompakt dobre rozloženú hmotnosť. Pôsobí príjemne neutrálne a hravo nedotáčavo. Verím, že z tohto materiálu je možné vytlačiť naozaj solídne jazdiaci športový sedan. CLA 35 a hlavne 45 budú ozaj výborné autá.

Zdroj: Ján Hargaš

Keď už som pri odhlučnení. To dosahuje úroveň značky a medzigeneračne je pocitovo lepšie. I utlmenie vibrácií naftového motora je prvotriedne. Mimo štartovania necítiť nič. CLA má tradične jednu z najaerodynamickejších karosérií, to pomáha spotrebe. Vo vyšších rýchlostiach na diaľnici je svišťanie vzduchu predsa len hlučnejšie ako v drahších autách výrobcu. Viním z toho aj bezrámové okná. Stále je hluk nadpriemerne nízky vrámci veľkostnej kategórie.

Interiér auta vyzerá veľmi dobre. Môže za to aj AMG Line a veľa príplatkov. Dva úzke, no širokouhlé displeje, z toho jeden dotykový. Oba možno ovládať na volante. Ten pravý i touchpadom na stredovom tuneli. Ovládanie bez kolieska je o niečo náročnejšie na presnosť dotyku, no dá sa s tým pracovať. Mne koliesko chýba, často sa mi stávalo, že som bol pri žiaducej voľbe neúspešný. Podobne pri dotykových plôškach na volante, miestami reagovali menej, respektíve nereagovali vôbec. Viac než chybu ovládania by som spomenul pomalšie reakcie systému.

Zdroj: Ján Hargaš

Ten niekedy nezachytí to, čo robíte, jednoducho to nestihne. Inak absencia reakcie ma hnevala aj pri radení. Keď som zabrzdil a šiel cúvať na parkovacie miesto, R mi takmer vždy nezaradilo na prvý krát. Niekedy preto, lebo som s (plastovou) radiacou pákou pracoval jemne, častejšie preto, lebo si auto žiadalo viac tlaku na brzdový pedál. Lenže načo? Keď som auto zabrzdil a ono stojí, prečo musím pre radenie dupnúť po brzde? Aký to má význam? Nechajte, odpoviem si: žiaden. Ide len o vec nastavenia. Ak máte namiesto nôh kopytá, nikdy sa vám to nestane.

Pomalšie reakcie badať aj pri asistenčnom systéme kontroly mŕtveho uhla. Vyslovene protivné reakcie má zas systém stráženia jazdy v jazdnom pruhu. Systém kontroly mŕtveho uhla vás odmieta pustiť do iného pruhu, aj keď je medzi vami a predbiehaným pohodlná medzera. Jemu to nestačí. Odmení vás hlasným pípaním a blikaním červenej kontrolky na zrkadle. Asistent pre jazdu v pruhu zas reaguje prehnane. Stačí sa priblížiť ku krajnici (napríklad v zákrute) a systém vám dupne po brzde a zavibruje volantom. Je to nepríjemné a celkom zbytočné. Kedysi stačilo zavibrovanie, až potom prišiel kopanec do bŕzd.

Zdroj: Ján Hargaš

Výsledok? Oboch asistentov som vypínal. Lane Assist rovnako ako štart-stop treba vypnúť pred každou jazdou. Ide to celkom ľahko. Štar-stop tlačidlom hneď vedľa štartovacieho tlačidla a lane assist síce cez menu, no stačia na to dva pohyby cez touchpad a celkovo dva kliky - vďaka "rýchlej voľbe". Otravné vedia byť aj parkovacie senzory. Obzvlášť, keď sa zapnú v premávke a reagujú napríklad na kopec pred vami, či na autá jazdiace okolo vás. Na druhú stranu lepšie viac ako menej. 

Prehľadnosť i funkčnosť infotainmentu je na vysokej úrovni. Vyzerá pekne, funguje dobre. Digitálny prístrojový štít si môžete nastaviť podľa vlastných potrieb. Head up displej nechýba. Prehľadná je i navigácia. 

Zdroj: Ján Hargaš

Palubná doska vyzerá dobre, to som už zmienil. Volant vyzerá dobre a pôsobí kvalitne. Vrzoty od madiel dverí sa dostavujú už od začiatku. Pôsobia veľmi robustne, no konštrukcia je príliš okrasná. Ich tvary sú nevšedné a pekné, viac sily a vrznú si. Zle na mňa pôsobí úzka a čisto plastová páčka ovládania automatickej prevodovky. Toto budem autu vyčítať zakaždým.

Vynikajúce sú športové sedadlá. Už dávno som tak dobre postavené sedadlá so zabudovanou opierkou hlavy nezažil. Výborne anatomicky tvarované, v strede komfortné s dobrým bočným vedením a adekvátnym sklonom opierky. I vzadu sa sedí dobre. Ak pravda nemáte veľké priestorové nároky. Na to aké dlhé je to auto, je vzadu málo miesta. Pre deti dosť. Za vysokým vodičom si ale sadne jedine dieťa, aj to nemôže byť príliš malé (veľkosť sedačky), ani príliš veľké (dĺžka končatín).

Zdroj: Ján Hargaš

Vyššie postavy vzadu budú mať hlavy opreté o strop, ide o postavy s výškou nad 180 cm. Na kolená tiež nie je priestor. Batožinový priestor ale je veľmi dobrý. 460 litrov. BMW radu 3 má len o 20 viac a to pritom patrí do vyššej ligy. I šírka kufra, rovnako veľkosť otvoru je veľmi dobrá.

Veľmi dobré sú (tradične) Multibeam LED svetlá. Osobne by som ich bral skôr do väčšieho auta, no že sa dajú nájsť aj v CLA je pre CLA určite fajn. Dosvit a intenzita sú vynikajúce.

Zdroj: Ján Hargaš

Mercedes CLA je krásne auto. Síce sa veľkou mierou zapríčinilo o zostárnutie odchádajúcej generácie, majiteľom nového auta to určite vadiť nebude. Je krásne a vzbudzuje pozornosť. Obzvlášť v tejto žltej farbe. Púta toľko pozornosti ako športové modely iných značiek. Krásne tvary, krásne detaily. Jednoducho modelárske umelecké dielo na kolesách. AMG Line tomu dodáva obdivuhodný šmrnc. To auto je dospelejšie ako predchádzajúca generácia, dizajnovo vyváženejšie, pritom ani prvá generácia nebola nevyvážená. Dizajn a moderné technológie na palube ale predbiehajú motor a prevodovku. Osobne nemám problém s verziou 180d.

Zdroj: Ján Hargaš

Ak hľadáte úsporné a komfortne jazdiace auto, na ktoré je radosť pozerať zvonka, či zvnútra, je nabité technológiami, nemusíte škodovať. Lenže dynamiku nečakajte. S očakávaniami drží krok len v nízkych rýchlostiach. To postačí na jazdy mestom. Jeho silou je spotreba na dlhých cestách či po diaľnici, či po okreskách. V tom je vynikajúce. Osobne by som túto verziu odporučil jedine defenzívne jazdiacemu človeku. Alebo človeku hľadajúcemu štýlového a technologicky vyšperkovaného spoločníka na dlhé diaľničné presuny. Ak si chcete CLA užiť v tom najlepšom a zároveň chcete mať silný i úsporný motor s automatom, voľte 200d, alebo 250. CLA si tieto verzie určite zaslúži, s nimi to bude výborné auto. Testované vozidlo dostáva 6 z 10 bodov. Prevodovka potrebuje trpezlivého vodiča a nepochybne upgrade softvéru. Lane assist zasluhuje prekliatie, aj ten šialenec, ktorý ho takto navrhol, schválil a vypustil do obehu. Obdivujem však, čo všetko si môžete kúpiť do kompaktného modelu Mercedesu. Cez doplnky si z neho spravíte seriózny technológiami a výbavou nabitý Mercedes. Možno nebude všetko také rýchle a také rozumné, je však rozdiel dať za auto 30, 50, či 100 tisíc eur. 

 

Technické údaje

Model: Mercedes-Benz CLA 180d
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1461
Prevodovka: 7 - stupňová automatická
Poháňaná náprava predná 
Výkon (kW/ot.):  85/4000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 260/1750-2500
Maximálna rýchlosť (km/h): 205
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 10,7
Spotreba kombinovaná (l/100 km): 3,8-4,0
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4688/1777/1432
Rázvor náprav (mm): 2729
Objem batožinového priestoru (l): 460
Objem palivovej nádrže (l): 43
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1490
Užitočná hmotnosť (kg): 510
Rozmer pneumatík: 225/45 R 18
   
Základná cena modelu (s DPH): 28 035 €
Základná cena verzie (s DPH): 39 822 €

AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku