2024-02-28 21:30:00
McLaren Artura Spider
McLaren Artura Spider
Zdroj: McLaren

McLaren Artura Spider - Podarilo sa to, čo iným nie. Cabrio s prvenstvami

McLaren dnes predstavil svoj prvý vysokovýkonný hybridný kabriolet. A neuvaril ho z vody.

Uvarený je z karbónu a hliníka, no tiež trochy lítia a ďalších zlúčenín a komponentov. Podstata je však brilantná. Auto má suchú hmotnosť len 1457 kg, čo je o 83 kg menej ako má najľahší konkurent. Výsledkom tak je, že napriek plug-in hybridnej technike a elektrickému dojazdu, napriek extrémne nízkej papierovej spotrebe (pod 5 litrov na sto) je auto extrémne schopné. Dokonca v niektorých ohľadoch schopnejšie ako kupé Artura, z ktorého vychádza.

Poďme po poriadku. 700 koní, 720 Nm, 8500 max ot/min, z 0 na 100 km/h za 3,0 sekundy a maximálka 330 km/h. Artura Spider je len o 62 kg ťažšia ako kupé. Môže za to šikovne vyriešená skladacia pevná strecha, ktorá sa poskladá za 11 sekúnd. Auto má vylepšené uchytenie motora, vylepšený je podvozok, novinky sú aj v kabíne, no najmä má otvorenú strechu bez problémov s tuhosťou. Za to zas môže karbónový monokok doplnený bezpečnostným rámom vpredu a podporným rámom pre motor vzadu.

Podkapotou reve 3,0 litrový motor V6 spojený s 8-stupňovou prevodovkou, ktorá skrýva aj elektromotor s výkonom 95 koní. V-čko motora zviera uhol 120°, dvojica turbodúchadiel je rovno medzi valcami a motor je hliníkovej stavby.

Aj v kabíne je na čo sa pozerať. Za to môžu dva displeje, konektivita CarPlay, športové režimy, pekné sedačky a kopa zaujímavých detailov. A za príplatok máte aj bezdrôtové nabíjanie, ak by ste chceli.

Batéria hybridu má 7,4 kWh, čo stačí na cca 33 km čisto elektrickej jazdy. Málo, no o to predsa nejde. Hlavné je, že to vďaka elektromotoru lepšie fičí. Inak zo 100 km/h na 0 Artura Spider spomalí za 31 metrov.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: McLaren

Komentáre k článku


Stream naživo