2024-02-16 13:55:00
Lancia Ypsilon 2024
Lancia Ypsilon 2024
Zdroj: Lancia

Lancia Ypsilon je vonku: dôkladne prerobený Peugeot 208 s talianskym šarmom

Lancia urobila všetko preto, aby hotový produkt menom Peugeot 208 prepracovala na svoju podobu.

A vyšlo to, auto nie je len rebrandom koncernovej techniky, aj keď má Podkapotou tú istú mechaniku. Lancia predstavila nové auto pod svojou značkou po viac ako dekáde. Zároveň je to prvý elektromobil značky, no nasledovať bude aj spaľovacia verzia, či verzie.

Ypsilon ženie vpred predný elektromotor s výkonom 115 kW (156 k) a s krútiacim momentom 260 Nm. Batéria s kapacitou 51 kWh postačí na 403 kilometrov WLTP dojazdu vo veľmi priaznivých podmienkach. Automobil sa na domácom trhu bude spoliehať aj na eko podpoporu, no cenami nechce ísť privysoko, i keď je jasné, že cieľom je patriť do prémiového B-segmentu.

Ypsilon má na dĺžku 408 cm, šírku 176 cm a výšku 144 cm. Na dizajne môžete badať nové prvky, no vonku i vnútri nájdete mnoho retro odkazov na ikonické modely značky. Netreba však očakávať, že by sa tento model dostal čoskoro aj na naše cesty. Lancia zostáva naďalej prevažne talianskou značkou a na ostatné trhy v Európe sa plánuje dostať postupne. Začiatok expanzie štartuje v Belgicku a Holandsku, neskôr pribudne Španielsko a Francúzsko. Značka chce 50% predajov dosiahnuť prostredníctvom online platforiem, no svojich dílerov nepodceňuje a tvrdí, že veľká časť z nich prešla redizajnom.

Pre koho je Ypsilon vlastne určený? Lancia cieli na mladších klientov ako doteraz, Ypsilon končiacej generácie si kupovali prevažne starší ľudia, cielom nového modelu je osloviť "omladinu" vo veku 40 až 45 rokov so záľubami v dizajne a technológiách. Je to inak dobrá cieľová skupina, pretože malé auto v hodnote presahujúcej 30-tisíc eur si môže Európan dovoliť až po dosiahnutí určitého veku s dosiahnutím určitých nových priorít - obvykle.

Okrem vonkajšieho dizajnu a množstva asistenčných systémov na palube vrátane tých umožňujúcich autonómnu jazdu na úrovni Level 2 (pokročilý adaptívny tempomat, udržiavanie v pruhoch, predchádzanie kolíziám) je najväčšou devízou vozidla jeho obývačkový interiér. Pre prvú edíciu sa Lancia spojila s nábytkárskou firmou Cassina s cieľom vytvoriť skutočne príťažlivý moderný obývačkový fíling v kabíne. Pozrite si fotky a zhodnoťte to sami.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Lancia

Komentáre k článku


Stream naživo