2023-04-13 12:28:00
BMW XM Label Red
BMW XM Label Red
Zdroj: BMW

FOTO: BMW predstavilo svoj doteraz najvýkonnejší model. 748 koní a 1000 Nm!

Superšport v rúchu praktického SUV, alebo tiež prvý samostatný model divízie M.

Ešte nikdy BMW nepostavilo automobil s takýmto výkonom. Model XM Red Label je oficiálne najvýkonnejším vozidlom značky BMW súčasnosti i minulosti a prinajmenšom najbližšej budúcnosti. Red Label označuje úplný športový vrchol nového samostatného modelu XM. V preklade: kým bežné BMW modely môžu mať M balík, alebo môžu mať v názve písmenko M, model XM už ďalšie M v názve nepotrebuje. A tak Bavori vymysleli Label Red a odeli ho do matnej čiernej v kombinácii s výrazným červeným rúžom.

Podkapotou sa nachádza úplne nový pohonný systém, ktorý sme si už predstavili pri "štandardnom" XM-ku. Tu je však výkon zvýšený o 95 koní a krútiaci moment o 200 Nm. Label Red teda ponúkne maximálny systémový výkon 550 kW (748 k) a maximálny systémový krútiaci moment 1000 Nm. Základom tohto údajového orgazmu je 4,4 litrový motor V8, ktorý sám o sebe ponúka 430 kW (585 k) pri 5600 ot/min a 750 Nm v rozmedzí 1800 až 5400 ot/min. Už benzínové srdce je v porovnaní so štandardom silnejšie a dodáva o 100 Nm vyšší krútiaci moment. Motor má pevnejší kľukový hriadel a elektronický ovládaný odvzdušňovací BOV ventil na turbodúchadle, ktorý zlepšuje chod prepĺňania i samotného motora a motor efektívnejšie chráni pred poškodením. Zlepšený je tiež prietok oleja a aj odlučovač. Vylepšený je aj zvuk podobne ako v štandardnom modeli. Auto má vo výfukovom potrubí dve klapky a finálny soundtrack zlepšuje i dvojitými trubkami, ktoré sú umiestnené nad sebou.

Elektromotor je súčasťou automatickej prevodovky a dodáva maximálny výkon 145 kW (197 k) a krútiaci moment 280 Nm. Elektromotor disponuje tzv. predradením, teda patentovanou schopnosťou systému zmeniť prevodový pomer tak, aby vo výsledku motor dodával maximálne 450 Nm ešte pred samotnou prevodovkou. Vďaka tomu dokáže relatívne kompaktný a ľahký motor ponúknuť krútiaci moment, ktorý by dodal len väčší a ťažší elektromotor. Výsledkom je citeľný kopanec od elektromotora pri potrebe pružnosti i pri zrýchlení z miesta.

Veľké SUV XM Label Red aj vďaka týmto postupom dodáva zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,8 sekundy a maximálna rýchlosť je 250 km/h, respektíve 290 km/h s doplnkovým M balíkom.

Znaky, ktoré odlišujú Label Red od bežných verzií sú okrem vonkajších červených líšt a červených strmeňov bŕzd i vo vnútri a nájdete tam aj očíslovanie x/500, teda dôkaz, že konkrétne auto je jedinečný kúsok z limitovanej päťstokusovej edície.

Label Red je samozrejme plug-in hybrid vďaka čomu dokáže z batérie s použiteľnou kapacitou 25,7 kWh vyťažiť elektrický dojazd na úrovni cca 80 km. Napriek silnému a veľkému benzínovému motoru tak dokáže ponúknuť priemernú spotrebu na úrovni 1,6 litra na 100 km. Model ponúkne zrýchlené nabíjanie AC 7,4 kW, ktoré doplní kompletne vyžmýkanú baterku za 4,25 hodiny. Model XM Red Label si môžete do detailu prezrieť v priloženej galérii.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo