2023-04-10 16:39:00
BMW X4 20d xDrive
BMW X4 20d xDrive 2022
Zdroj: Jozef Murárik

TEST: BMW X4 xDrive20d - Diskotékový kráľ

Kedy ste boli ostatne na diskotéke? A akým vozidlom by ste tam šli?

No predsa taxíkom, kvôli možnosti užitia legálnych látok nekompatibilných s ďalším šoférovaním. Ale druhá možnosť je využitie vlastného vozidla a objednávania virgin nápojov. Práve v takom prípade je BMW X4 úplne dokonalý spoločník. Vlastne nielen v takom. Toto BMW je vhodné aj pre rodinu, aj pre biznisové účely a tiež ukazuje, že majiteľ neberie všetko len čisto racionálne. Veď má SUV kupé!

BMW X4 je vlastne také štýlovejšie BMW X3, ktoré sa nehrá na prísne pravouhlé tvary. Také síce ani X3 nemá, ale blíži sa k tomu. Najmä v porovnaní s modelom o číslo vyššie. Mať SUV kupé začína byť stále trendovejšie a postupne sa ponuka rozširuje aj mimo sfér prémiových automobiliek. Každý sa chce odviezť na vlne popularity tejto karosérie.

Ale BMW má medzi týmito modelmi veľmi dlhú tradíciu, veď X6 má už tretiu a X4 druhú generáciu, dokonca po facelifte. Modernizácia osviežila model najmä vďaka upravenej prednej maske, upravenému tvaru svetiel, v tomto prípade s laserovými diaľkovými a upravenému nárazníku s výrazne hranatejšími otvromi a tmavými prvkami. Tieto by úplne zanikli, ak by bola karoséria lakovaná čiernou farbou.

Zdroj: Jozef Murárik

Podobné detaily sa faceliftom zmenili aj vzadu, ale najviac kričí M-paketový nárazník. A tiež výraznú nôtu hrajú koncovky výfuku. Tie by mohli kľudne pomáhať osemvalcu. Ale nie, len tak vyzerajú a sú pravé, nefaľšované. Práve v zadnej časti si môže X4 vyslúžiť trochu kritiky. Veľké plochy vyzerajú trochu menej výrazne ako zvyšok auta. Avšak zachraňuje to spomenutý balík doplnkov M, s ktorým je X4 vzadu jednoducho vyváženejšia.

Bordové SUV kupé X4 má ešte jeden vizuálny prešľap. Znova záleží na preferenciách konkrétneho jedinca. Avšak 19-palcové zliatinové disky vyzerajú celkom malé. Je to zimná sada so zimnými pneumatikami, na leto má tento kúsok 21-palcové zliatinové disky, ktoré autu určite prepožičajú úplne inú tvár ako tieto. Avšak v zime sa hodia a vlastne 19-tky pomáhajú aj pri parkovaní, keďže majú väčšiu bočnicu, z čoho vyplýva menšia šanca poškriabania.

Príbuznosť s X3 je viditeľná aj v interiéri. Predná časť je úplne rovnaká, nielen z pohľadu tvarov, ale aj z pohľadu využívania technilógií a už naozaj záleží len na tom, koľko je nový majiteľ ochotný investovať do vybavenia vozidla. Pekné kožené čalúnenie je základ, veľmi dobre pôsobí práve kontrastná bledá farba. Tu je však treba zobrať do úvahy aj fakt, že je náročnejšia údržbu a tiež na oblečenie. O čom hovorím? No predsa o džínsoch. Tie nechávajú modrú stopu a zhoršujú vizuálne vlastnosti sedadla. Takto zašpinené kúsky kože je naozaj problém vyčistiť. Takže ak chcete bledé čalúnenie, zmeňte šatník.

Zdroj: Jozef Murárik

Toto BMW je ešte zo starej školy, čo znamená ešte stále použitie staršieho systému ako toho, ktorý využíva vrchol ponuky vo forme BMW iX. A stále, na rozdiel od 2 Active Tourer používa na ovládanie systému koliesko. Toto nikto netromfne a nech to vyzeralo v Banglovej sedmičke akokoľvek zvláštne, tak sa ukázalo, že je to vrchol toho ako sa dá informačno-zábavný systém vo vozidlách ovládať.

Možnosti systému sú naozaj rozsiahle a v momente, keď omrzí jeho konfigurácia a prehliadanie, tak je možné využiť zrkadlenie mobilných telefónov. Bezdrôtovo v BMW funguje nielen Apple CarPlay, ale aj Android Auto. Cez tieto systémy je jednoduché využívať navigáciu cez Waze, či Google Maps, alebo používať Spotify a iné streamovacie hudobné služby. Dovidenia normálne rádio. Existuje však jedna funkcia, ktorej som na chuť zatiaľ neprišiel. Ovládanie gestami je stále zvláštne. Aj po tých rokoch, čo počas každého testu skúšam zistiť, čo je na ňom také famózne. Za tento príplatkový prvok by som veru moje peniaze nedal.

Zdroj: Jozef Murárik

Predná časť je teda výborná a nový displej. Teda, celý interiér je zmenený. Nový volič prevodovky má pri sebe aj štartovacie tlačidlo a displej je výrazne väčší. Pred vodičom je plne digitálny kokpit s inovovanou témou bez kruhových segmentov. Dôležité je, že koliesko na ovládanie infotainmentu je omnoho viac po ruke a je bližšie k stredu auta. Pred faceliftom bolo trochu viac vpravo. A nové miesto, pri výduchoch má aj klimatizácia. Pritom priamo po nasadnutí do auta všetko vyzerá ako tradičné BMW a zmeny neudrú do očí až do priameho porovnania s predchádzajúcou verziou.

Zadná časť kabíny, tá pre pasažierov, má dosť miesta, ale tí, čo budú v zadnej časti cestovať budú mať trochu stiesnený pocit. Nebude to ani tak rozmermi v dĺžkovom parametri. To, čo bude problém, najmä pre vyšších, je priestor nad hlavou. A hlavne je to o pocite. Čierny strop môže byť veľmi cool a štýlový, ale bude vždy spôsobovať optické zmenšenie priestoru. Avšak na kufor nie je možné povedať krivé slovo. Je obrovský. Má 525 litrov, čo je len o tri litre menej ako Škoda Octavia prvej generácie. A tá mala predsa najväčší kufor v galaxii, nie?

Zdroj: Jozef Murárik

Tak a môžem štartovať. Tlačidlo je pri páke, takže hneď radím D. Motory, aj tie naftové, od BMW majú celkom príjemný zvuk. Napriek veľkým koncovkám výfuku je pod kapotou tejto bordovej mašiny motor s objemom dva litre a spaľovaním nafty. Výkon 140 kW (190 k) už je skôr priemernou hodnotou a zabezpečuje autu takú normálnu dynamiku. Nič, čo by vyrazilo dych a hovorilo o tom, že toto auto má extrémne výkony. Na to sú predsa iné motory.

Agregát je však spojený s osemstupňovou prevodovkou od ZF. S odstupom času sa dá povedať, že použitie tejto prevodovky bolo najlepším ťahom automobilky a aj v X4 funguje úplne bez problému a bez akýchkoľvek zaváhaní. Vizáž hovorí o športovosti, motor a prevodovka to veľmi nepropagujú. Ani v športovom režime nie je motor výrazne živší. Toto je racionálna voľba motora v emocionálne zvolenej karosérii.

Zdroj: Jozef Murárik

Pri normálnej jazde s absenciou diaľnic sa dá s X4 xDrive20d jazdiť s priemernou spotrebou 6 litrov na sto kilometrov. A ak vybehnete na diaľnicu, tak máte stále do 7. S autom, ktoré má veľkú čelnú plochu, široké pneumatiky a najmä hmotnosť 1,8 tony. Pritom, ak by som sa snažil, tak viem spotrebu dostať na 5,5 litra. Ale nebudem to robiť. Aj tých 6 litrov je veľmi schopná hodnota na každodenné jazdenie. Tu vyniká dvojliter a týči sa nad všetky ostatné motory.

Polemika prichádza pri cene. Takto vybavená X4 stojí 82-tisíc eur. Možno by bolo vhodné pouvažovať nad výkonnejším motorom s označením xDrive30d. Ten môže mať veľmi podobnú spotrebu pri rovnakom zaobchádzaní. Možno bude odlišná len o pol litra. Ak by to bolo takto, tak by som, s čistým svedomím, obetoval parádne kožené čalúnenie a nechal si kombináciu látky a alcantary ako vyváženie. Alebo by som sa zbavil ovládania gestami. Mimochodom, tento kus je zasiahnutý čipovou krízou. Kvôli nedostatku polovodičov nemá adaptívny tempomat a ani bezdrôtové nabíjanie mobilných zariadení. Vôbec mi to nechýbalo, práve musím veľmi kladne hodnotiť ponechanie klasického USB, do ktorého sadne každý nabíjací kábel.

Technické údaje

Model: BMW X4 20d xDrive M Sport
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1995
Prevodovka: 8 - stupňová automatická
Poháňaná náprava zadná a predná
Výkon (kW/ot.):  140/4000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 400/1750-2500
Maximálna rýchlosť (km/h): 213
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 7,9
Spotreba kombinovaná (l/100 km): 5,7-6,5
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4752/1918/1621
Rázvor náprav (mm): 2864
Objem batožinového priestoru (l): 525
Objem palivovej nádrže (l): 65
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1840
Užitočná hmotnosť (kg): 610
Rozmer pneumatík základ: 225/60 R18
Základná cenníková cena modelu: 57 860 €
   
   
Cena testovaného vozidla: 81 970 €

AUTOR: © Zoznam/Jozef Murárik

Komentáre k článku