2019-02-25 18:05:00
Nový Peugeot 208
Nový Peugeot 208
Zdroj: Peugeot

Peugeot predstavuje – nový model 208

Značka Peugeot v snahe zmeniť tendenciu smerujúcu k väčšej uniformite prichádza so štýlovým modelom Peugeot 208.

Od uvedenia na trh bude k dispozícii s tromi druhmi pohonu: elektrickým, benzínovým a dieselovým. Nová generácia Peugeot 208 je súčasťou modelového radu značky. Upúta výrazným dizajnom, mladým výrazom a energiou. Má svoj charakteristický štýl. Prináša novú generáciu Peugeot i-Cockpit© s 3D head-up displejom s celým radom asistentov riadenia z vyšších segmentov.

Nový Peugeot 208 je novým prvkom vízie budúcnosti. Tvorí jadro segmentu B a prináša to, čo dnes tvorí úspech značky Peugeot: výrazný dizajn a diferenciáciu cez inovácie a technológie.

Zdroj: Peugeot

Nový Peugeot 208 je postavený na platforme poslednej generácie spoločnosti PSA Group: CMP (Common Modular Platform). Nová základňa je vyhradená pre segmenty B a C a dopĺňa platformu EMP2 (Efficient Modular Plateform). Ako naznačuje názov, platforma CMP je modulárna z hľadiska rozmerov a motorov. Umožňuje vybrať si typ pohonu: spaľovací (benzín/diesel), alebo elektrický. Nová platforma prispieva k zníženiu emisií CO₂ vďaka zníženej hmotnosti (o 30 kg menej v porovnaní s platformou PF1), zlepšeniu aerodynamiky (hladkosť podvozku a používanie riadených prívodov vzduchu), zníženiu valivého odporu (pneumatiky triedy A a zníženie mechanického trenia náprav), optimalizácie hnacej jednotky (zlepšenie účinnosti spaľovania, zmenšenie rozmerov, zníženie mechanického trenia, predĺženie prevodu a použitiu systému Stop&Start).

Platforma CMP tiež ponúka zvýšenú úroveň komfortu a bezpečnosti: zlepšenie akustického a tepelného komfortu na palube, zníženie vibrácií a dostupnosť asistentov riadenia z vyšších segmentov, čo je revolučné v segmente B.

Zdroj: Peugeot

Nový Peugeot e-208 

Nový elektrický Peugeot e-208 je k dispozícii od uvedenia na trh a ponúka motor s výkonom 100 kW (136 k) a krútiacim momentom 260 Nm (k dispozícii od 0 km/h) pre okamžitú reakciu, ticho počas jazdy, neprítomnosť vibrácií. Technologické animácie (zobrazenie funkcie hnacej jednotky v reálnom čase) sa zobrazujú na centrálnom displeji. Elektrický model má tri jazdné režimy: eco, normal a sport.

Dva režimy brzdenia sú dostupné cez radiacu páku s vhodnými typmi rekuperácie energie do akumulátora: mierny – pre pocit pripomínajúci vozidlo so spaľovacím motorom a zvýšený, pre väčšie spomalenie, ktoré sa ovláda pedálom akcelerátora.

Zdroj: Peugeot
Zdroj: Peugeot

Podvozok nového Peugeota e-208 má špecifické nastavenie (optimálne rozloženie hmotnosti), čo umožňuje dosiahnuť porovnateľné dynamické vlastnosti s verziami so spaľovacím motorom. Nový Peugeot e-208 je vybavený veľkokapacitnou 50 kWh batériou, ktorá umožňuje dosiahnuť dojazd až 340 km podľa homologizačného protokolu  WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures) a 450 km podľa NEDC (New European Driving Cycle). Batérie sú rozmiestnené pod podlahou. Preto je objem batožinového priestoru 220 litrov totožný s verziou so spaľovacím motorom

Tepelná regulácia cirkuláciou kvapaliny umožňuje rýchle nabíjanie, optimalizovanú autonómiu a dlhšiu životnosť. Na batériu sa vzťahuje 8-ročná garancia alebo 160 000 km na 70% jej  kapacity nabitia. Tri možné spôsoby nabíjania sú flexibilné a prispôsobené rôznym situáciám každodennej prevádzky. Nabíjať sa dá: cez štandardnú zásuvku v domácnosti pre úplné nabitie za 16 hodín, alebo cez zosilnenú zásuvku Green Up™ Legrand® s dodávaným nabíjacím káblom; nabíjanie cez Wall Box umožňuje úplné nabitie za 5 hodín 15 minút v trojfázovej (11 kW), alebo za 8 hodín v jednofázovej (7,4 kW) sieti, prípadne to možno urobiť cez špecializovaný verejný terminál. Vtedy tepelná regulácia batérie umožňuje použitie 100 kW nabíjačky a dosiahnuť 80% nabitia za 30 minút. Nový Peugeot e-208 ponúka tiež programovateľné oneskorené nabíjanie: cez displej on-line navigácie alebo cez aplikáciu MyPeugeot® v smartfóne. Tento systém tiež umožňuje kedykoľvek spustiť alebo zastaviť nabíjanie a zistiť stav nabitia.

Nový PEUGEOT e-208 jasne ponúka prístup k novej mobilite so slobodou pohybu v meste a tiež aj v zelenej zóne s obmedzenou dopravou.

Zdroj: Peugeot
Zdroj: Peugeot

Spĺňa emisné normy EURO 6.d 

Nový Peugeot 208 je v ponuke s celým radom spaľovacích motorov poslednej generácie, ktoré spĺňajú emisnú normu EURO 6.d pre benzínové motory a EURO 6.d-temp pre dieselové motory. Benzínové 3-valcové motory s objemom 1,2 litra sú PureTech 75 S&S BVM5, PureTech 100 S&S BVM6 alebo EAT8 a PureTech 130 S&S EAT8. Jedinečnou ponukou v segmente B je, že motory PureTech 100 k a 130 k sú k dispozícii s 8-stupňovou automatickou prevodovkou EAT8. Pre krajiny, kde sú požiadavky na znižovanie emisií menej prísne, sú v ponuke aj motory s manuálnou prevodovkou (BVM6) alebo s automatickou prevodovkou (EAT6). Dieselový 4-valcový motor BlueHDi 100 S&S BVM6 je s objemom 1,5 litra.

Zdroj: Peugeot
Zdroj: Peugeot

Nový Peugeot 208 má výrazný dizajn

Je dlhší, širší a nižší ako predchádzajúci, aktuálny Peugeot 208. S výraznou  karosériou s priamymi a čistými líniami má športového ducha. Pri pohľade z boku má Nový Peugeot 208 dozadu posunuté čelné sklo a dlhšiu výraznú kapotu motora. Znakom dynamiky je malé zadné okno s veľkým sklonom V prémiovej verzii GT Line alebo GT sú oblúky 17 palcových kolies ozdobené lakovanými čiernymi lemami blatníkov.

Predná časť výrazne pripomína svoju príbuznosť s novým Peugeotom 508 v spodnej časti so svetelným podpisom s Full LED svetlometmi a s 3 pazúrmi (v závislosti od verzie). Predný nárazník tvorí jedna línia a v strede má dokonale integrovanú mriežku chladiča. V jej strede je monogram Leva značky Peugeot. V strede kapoty je nápis 208.

Rovnako, ako na modeloch Peugeot 3008/5008/508, je zadná časť nového Nový Peugeotu 208 charakteristická čiernym pásom, ktorý prechádza po celej šírke dverí batožinového priestoru a spája svetlomety s 3 pazúrmi (rozsvietené cez deň aj v noci). Zadný difúzor je k dispozícii v čiernej lakovanej povrchovej úprave a podľa motora môže mať chrómované koncovky výfuku.

Zdroj: Peugeot
Zdroj: Peugeot

Okrem štandardných farieb karosérie a strechy Black Diamond, má Nový Peugeot 208 v ponuke zaujímavé farby, ktoré zvýrazňujú tvary karosérie: žltá Moutarde (Faro) metalická, modrá Quasar (Vertigo) perleťová, červená Elixir s perleťovým lakom.

Inšpirovaný konceptom Peugeot Fractal, predstavuje Nový Peugeot 208 novú a revolučnú generáciu Peugeot i-Cockpit®, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou DNA značky Peugeot. V centrálnej časti je dotykový displej s 5, 7 alebo 10 palcovou uhlopriečkou v závislosti od verzie alebo voľby doplnkov výbavy. Páčky na volante umožňujú manuálne radenie rýchlostných stupňov. Okrem úložných priestorov v dverách  a v skrinke pred spolujazdcom, sú naviac k dispozícii 3 zóny v strede vozidla ( podľa verzie ): široký úložný priestor pod lakťovou opierkou medzi prednými sedadlami, ľahko prístupná odkladacia zóna pred radiacou pákou a dômyselný zatvárací úložný priestor na stredovej konzole, ktorý umožňuje bezdrôtové indukčné nabíjanie smartfónu ukrytého pred zrakom ostatných.

Nový Peugeot 208 sa bude ponúkať v  5 úrovniach  výbay: Acces , Active ,Allure , GT Line a GT .

Zdroj: Peugeot

Ultra-bezpečný

S novým systémom Drive Assist otvára Nový Peugeot 208 cestu pre polo-autonómnu jazdu s najmodernejšími prvkami asistentov riadenia na najlepšej úrovni v segmente: adaptívny tempomat s funkciou Stop&Go s automatickou prevodovkou EAT8, systém udržania pozície v jazdnom pruhu, Full Park Assist, automatické núdzové brzdenie poslednej generácie (deteguje chodcov a cyklistov, počas dňa aj v noci, od 5 km/h do 140 km/h), aktívne upozornenie na neúmyselné vybočenie z jazdného pruhu, upozornenie na zníženú pozornosť vodiča, automatické prepínanie diaľkových svetiel, čítanie značiek s odporúčanou maximálnou rýchlosťou, rozšírené rozpoznávanie značiek (stop, zákaz vjazdu), aktívny systém sledovania mŕtveho uhla, elektrická parkovacia brzda.

Funkcia Mirror Screen v novom Peugeote 208 je kompatibilná s protokolmi MirrorLink™, Apple CarPlay™ a Android Auto™. Indukčné nabíjanie je pohodlne umiestnené do úložného priestoru na stredovej konzole a môžu byť k dispozícii až štyri USB zásuvky (vrátane typu C).

Nový Peugeot 208 sa začne predávať na jeseň roku 2019 a vo svetovej premiére bude predstavený na nadchádzajúcom Ženevskom autosalóne. Bude sa dať okamžite on-line rezervovať prostredníctvom vyhradenej internetovej stránky (verzie so spaľovacími a elektrickými motormi). Zákazníci budú mať po úhrade zálohy príležitosť stať sa prvými, ktorí si vozidlo objednajú a budú ho riadiť. Budú si môcť vybrať miesto predaja, dokončiť svoju konfiguráciu a podpísať objednávku na svoj Nový Peugeot 208.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo