2015-01-09 11:50:00
Volvo S60 Cross Country
Volvo S60 Cross Country
Zdroj: Volvo

Volvo S60 Cross Country bude prvý crossover sedan na svete

Volvo novou verziou modelu S60 podľa vlastných vyjadrení našlo úplne novú kategóriu automobilov.

Crossover sa najjednoduchšie, no zároveň trošku hanlivo preloží do slovenčiny ako mutant. Typickým crossoverom je napríklad zvýšené oplastované kombi (Passat Variant Alltrack), zvýšený hatchback (Renault Captur) a mnohé ďalšie. Je to auto, ktoré miernou úpravou dokáže čiastočne plniť funkcie ďalšieho auta (SUV), a tak výrazne zvyšuje svoj predajný potenciál.

Crossover je akousi mantrou súčasnosti, ktorá v sebe zväčša spája kombináciu viacerých áut a zvýšený posed s vyšším pocitom bezpečia za menej peňazí.

Doteraz sa robili crossovery z karosárskych verzií ako kombi, hatchback ale i kupé (X4) v rôznych segmentoch. Zatiaľ ešte nikto nevyrobil crossover zo sedanu.

Mnohí z nás by mohli namietať, že "terénne" (či skôr multifunkčne) ladený sedan je aj napríklad Škoda Octavia prvej generácie s pohonom 4x4 a hŕba ďalších modelov, no nie je to úplne pravda. Škoda Octavia je predsa liftback a nikto ju v tom čase nenazval crossover. Názvy sú jednoducho dôležité.

Aj preto možno nový model Volvo S60 Cross Country skutočne nazvať ako prvý crossover sedan na svete. A bez ohľadu na vyššie uvedené je jasné, že S60 Cross Country je v istom smere skutočne prelomovým autom.

V súčasnosti v ponuke automobiliek v Európe nenájdete podobne mienené vozidlo, aj keď už dnes môžeme hovoriť o významnom konkurentovi – BMW X4.

Verzia Cross Country vznikla zvýšením modelu S60 o poriadnych 65 milimetrov, pričom hlavné zmeny zovňajšku badať na typickom „oplastovaní,“ pridaní chrómovaných líšt a teda celkovom pritvrdení elegantných línií limuzíny S60.

S60 Cross Country sa predstaví na blížiacom sa autosalóne v Detroite a po príchode na svetové trhy sa zaradí medzi ďalšie verzie Cross Country vytvorené z modelov V40 a V60.

Zdroj: Volvo

Okrem oplastovania ponúkne vozidlo štandardné motory S60-tky, no taktiež voliteľný pohon 4x4.

S60 Cross Country bude mať už od začiatku k dispozícii zážihový motor T5 s pohonom 4x4 a maximálnym výkonom 254 k. Naftový variant D4 bude mať 190 koní a predný náhon. Do ponuky sa tiež dostane 2,4 litrový 5 valec D5 kombinovateľný s pohon 4x4. Do predaja sa dostane začiatkom leta. 

Senior viceprezident pre produktovú stratégiu a manažment línie modelov značky Volvo Lex Kerssemakers povedal, že predstavením modelu S60 Cross Country chcú rozšíriť modelový rad týchto verzií. „Urobili sme to už v roku 1997 s modelom V70 Cross Country (teraz XC70) čo viedlo k vzniku úplne nového segmentu.“

Je jasné, že Volvo má s novým modelom veľké ambície. Ako to dopadne ukáže až čas.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: Volvo, autoexpres

Komentáre k článku


Stream naživo