2014-11-13 05:01:40
Dartz Prombron Black Shark
Dartz Prombron Black Shark
Zdroj: Dartz

Auto, ktorým zaujmete a určite sa odlíšite od ostatných - Dartz Prombron Black Shark

Je to vozidlo pre všetky prípady prežitia, alebo absolútna zbytočnosť?

Strach o svoj život, či túžba po okázalosti ženú mimoriadne bohatých zákazníkov k netradičným autám. Lotyšská spoločnosť je Dartz známa ako dodávateľ unikátnych vozidiel kategórie „SUV pre veľmi bohatých zákazníkov". Ťažko povedať, či práve strach, alebo schizofrénia umožňujú vznik takých netradičných áut, no vyzerá to tak, že milionárov, ktorí sa boja o vlastný život je stále dosť. Preto prišla firma s novým modelom.

Lotyšský výrobca svetovo najexotickejších obrnených vozidiel predstavil tentoraz svoje prvé „špionážne auto." Prombron Black Shark je vyzbrojené a obrnené SUV postavené na platforme modelu Mercedes-Benz AMG GL. Je však kompletne prestavané a jeho tvar by ste len naozaj veľmi ťažko mohli porovnávať so známym Mercedesom.

Black Shark je jedným z najokázalejších áut na svete. Nazývať nový Dartz SUV sa vraj nepatrí, pretože spoločnosť tvrdí, že je to oveľa viac než len to. Už len jeho meno - Black Shark je pomenované po ruskej útočnej helikoptére a ponúka dostatok high-tech výbavy, ktorá privádza do rozpakov aj Jamesa Bonda a celú špiónsku branžu.

Zdroj: Dartz
Zdroj: Dartz

Okrem použitia platformy GL, Dartz si požičal aj motory Mercedes. Štandardným pohonom tohto auta s neznámou hmotnosťou je twin-turbom prepĺňaný osemvalec s objemom 5,5 litra. Výkonnejšou alternatívou je dvanásťvalec od Mercedesu s objemom šesť litrov. Jeho výkon môže byť na prianie zákazníka zvýšený až na 1118 kW  (1500 k). Kupujúci Black Shark si teda bude môcť vybrať, na aute bude označenie buď „V8 biturbo V2“ alebo „V12 biturbo V2“. Ale to V2 v tomto prípade nemá žiadny vzťah k motoru. Je to iba odkaz na to, že každý Black Shark príde s dvoma luxusnými smartphonmi Vertu. Tieto chytré telefóny poskytujú na životný štýl orientované aplikácie, z ktorých sa jedna nazýva BlackJet a umožňuje objednať súkromný tryskáč iba dvoma klikmi. Majiteľ získa prístup k Vertu recepcii, ktorá vám umožní 24 hodín denne prístup k osobným asistentom bez ohľadu na to, kde ste vo svete.

Vozidlo je dodávané so štandardnou balistickou ochranou až do úrovne B7, má aj elektrochromatické okná, ktoré sa z transparentných zmenia na nepriehľadné tlačidlom. Do auta sa nedostanete len tak – má dverové kľučky, ktoré sa zasunú do karosérie a pre nežiaducich  zvedavcov je pripravený s elektrickým výbojom paralyzér. Karoséria auta je vyrobená z kevlaru a titánu, aby sa znemožnilo „prilepenie“ magnetických mín. Vlastný systém Dartz Golden Eye používa odtlačky prstov a skenovanie sietnice pre bezpečnosť.

Zdroj: Dartz
Zdroj: Dartz

S vedomím skutočnosti, že mnoho zákazníkov chce mať pri šoférovaní krytý chrbát, Dartz pridal tiež bezpečnostný systém Vigiton, ktorý neustále monitoruje nielen okolie, ale aj vodiča, aby sa zabezpečilo, že nezaspáva za volantom. Dartz má na výber ďalšie rozsiahle bezpečnostné opatrenia. Patrí medzi ne nepriestrelná strecha, analyzátor výbušnín na ceste pred sebou a telekomunikačná rušička. K ďalšej výbave patria zabudované kamery, ale aj špeciálne sirény a svetlá.
Výrobca nešetril ani na výbave interiéru. Vo vnútri sú aj hracie konzoly Xbox One či PS4 a tiež LTE pripojenie k internetu.

„Naše auto bude snom viacerých magnátov, šťastní však budú len piati," komentuje novinku riaditeľ spoločnosti Dartz, Leonard F. Jankelovič. Komu presne poputuje päť výnimočných vozidiel nie je zatiaľ jasné, no svojich majiteľov si nájdu určite rýchlo. Povráva sa, že ďalších päť vraj chystá výrobca priamo na čínsky trh.

„Či chceme, alebo nie, sériové autá sú nudné," hovorí šéf Dartzu, Leonard F. Jankelovič o o novom aute. „S modelom Black Shark dostanete plne prispôsobiteľné funkciea výnimočný vzhľad, ktorý je majstrovským dielom a navždy to tak aj zostane.“

Jozef Vydra
ZDROJ: Dartz

Komentáre k článku


Stream naživo