2014-09-09 17:57:34
Nový Renault Twingo sa
Nový Renault Twingo sa predstavil v mestskom prostredí
Zdroj: Ján Hargaš

FOTO + VIDEO Renault Twingo prišiel na Slovensko. Poznáme ceny, výbavy a ďalšie!

Malý Renault Twingo je úplne iný než predchodcovia, no zároveň chce byť bližšie k prvej generácii a odkazu Renaultu 5.

Twingo prináša množstvo noviniek: prvýkrát je päťdverové, má motor vzadu, je kratšie a pritom sa doň zmestí viac, prináša nové systémy doteraz používané iba vo vyšších triedach, prináša neskutočné možnosti personalizácie a mnoho ďalšieho. Ale poďme poporiadku.

Je to už 21 rokov od uvedenia prvej generácie modelu Twingo. Vtedy zaznamenal veľký úspech a bol pri prudkom rozvoji dovtedy mierne obchádzaného segmentu A. Bol unikátny vzhľadom i poskytnutou protihodnotou. Nové Twingo chce stavať na odkaze toho prvého a zároveň pridáva to, čo v segmente ľahko nenájdete.

Twingo sa z vysokej malej škatule odrazu zmenilo na malé a vo svojej podstate „zlaté“ autíčko. Má výrazný kukuč a prekvapivo nabrúsený postoj. Pôsobí nielenže omnoho dynamickejšie než predchodca, zdá sa byť stabilnejšie.

K tomuto efektu napomáha jednak úplne nová koncepcia s motorom vzadu, no taktiež kolesá vytlačené úplne do rohov podvozku. Twingo je paradoxne ešte kratšie než predchodca, a to o poriadnych 10 centimetrov. Avšak vďaka tomu, že sa motor premiestnil dozadu a kolesá zamierili na okraje auta, má Twingo väčší rázvor ako predchodca, a tiež dlhšiu a priestrannejšiu kabínu.

Bezpečnosť

Twingo je po desiatich rokoch prvé auto od Renaultu, ktoré má motor vzadu (ak nerátame F1 ;) ). Ako som už naznačil, nepopierateľne to pomohlo zväčšiť priestor kabíny, skrátila sa kapota, pod ktorou sú namiesto motora iba poriadne deformačné zóny, chladič, nádoba pre vodu do ostrekovačov a kondenzačná nádobka pre chladiacu kvapalinu. Tým, že motor nezaťažuje prednú nápravu a Podkapotou je viac miesta, má auto uhol natočenia kolies až 45° čo je o 15° viac než predchodca. Odchod motora dozadu tiež pomohol bezpečnosti, a to nielen pre tých v aute – Twingo má ako kapotu tak i predný nárazník z plastu pod ktorým je navyše deformačná pena. Vďaka tomu dosiahlo auto lepšie výsledky pri teste nárazu s chodcom. Mimochodom, Twingo získalo 4 hviezdy z crashtestov EuroNCAP.

Zdroj: Ján Hargaš

Keď už som zabrdol do bezpečnosti: Twingo má dokonca lepšie výsledky pri náraze zboku ako Clio v segmente B. Môže za to vysokoelastická oceľ a spomínané deformačné zóny, ktoré spolu s airbagmi robia z kabíny auta akúsi pevnú ochrannú bublinu. Bublina zároveň chráni posádku pred motorom tak ako to je pri autách s motorom vpredu.

Praktickosť

Napriek tomu, že má Twingo motor vzadu, za zadné sedadlá sa vmestí 188 až 213 litrov (po naklopení zadných operadiel dopredu) niečoho. Od motora je kufor chránený oceľovou platňou a tlmiacimi materiálmi, ktoré zabezpečujú, že sa do kabíny prenáša minimum hluku. Po sklopení operadiel vzniká vzadu rovina a celkový objem presahuje 900 litrov.

Twingo však pri sklopení zadných operadiel nekončí a do kolonky praktickosť pridáva omnoho viac.

Dokáže totiž sklopiť aj sedadlo spolujazdca, vďaka čomu môžete v takom maličkom aute voziť predmety s dĺžkou 231 cm. Pri testovaní pravdivosti tohto tvrdenia si Renault zohnal prerasteného basketbalistu, ktorý si do auta poľahky ľahne.

Praktickosť podčiarkuje množstvo odkladacích priestorov rafinovane skrytých v kabíne. Zábavná je možnosť zobrať si skrinku pred spolujazdcom so sebou – ak chcete zmení sa na kabelku!

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Osobne ma prekvapili úložné priestory pod zadnými sedadlami, fajn vec.

Priestrannosť

Priestor v kabíne je skutočne obdivuhodný. Posadil som sa za volant a následne s rezervou sám za seba. Pre info: mám 192 cm. Neveril som, odskúšal som, viem. Twingo je nastavené ako štvormiestne vozidlo a vôbec prvýkrát päťdverové. Vyliezanie z malých zadných dvier rafinovane ukrytých je predsa len ťažšie, ale miesta vzadu je fakt veľa. Pre objektívnosť treba priznať, že keď si dopredu sadol kolega, ktorý je rovnako vysoký, zato má dlhšie nohy, vzadu ma obmedzil dosť na osobnej slobode a pohodlné to už nebolo.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Napriek tomu som tam útlak prežil a kolená alebo vtlačil do sedadla, alebo sa sedadlu úplne vyhol. Posed za volantom je príjemný. Môže za to skutočnosť, že sa sedí vyššie ako v predchodcovi, sedadlá sú nové, anatomické a celé pracovisko vodiča je doslova na dohmat. Skrátka, všetko je blízko.

Technológie

Nové Twingo prichádza aj s novými technológiami. Novinkou pre segment je sledovanie jazdných pruhov na ceste. Samozrejmosťou je ABS, ESP s kontrolou trakcie, cúvacia kamera, parkovacie senzory a asistent rozjazdu do kopca. K technológiám treba prirátať dva voliteľné informačné systémy. Prvý je zameraný na nízku cenu, volá sa R&GO. Je ponúkaný ako štandard od druhého stupňa výbavy a využíva váš smartfón ako displej.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Cez R&GO sa pripojíte k autu a cez zdarma stiahnuteľné apky môžete sledovať info o vozidle, či získate navigáciu, ktorá je využiteľná aj v režime offline – do smartfónu si stiahnete mapové podklady a nemusíte byť na nete, aby vám navi fungovala. Vyšší stupeň je R-link Evolution s dotykovým displejom. Ten prešiel evolúciou a snaží sa byť ešte viac náhradou za smartfón.

Ceny

Twingo v základe dostanete za 7990 eur, v najvyššej výbave s prepĺňaným motorom 0,9 TCe za 10 990 eur. Základ Twinga tvorí atmosférický trojvalec s objemom 1,0 litra, s výkonom 52 kW (70 k) a s krútiacim momentom 91 Nm. Výhodou je, že 90 % krútiaceho momentu je k dispozícii už takmer od voľnobežných otáčok. Twingo s týmto motorom váži menej než tonu, a tak s ním môže byť pomerne živé. Ako veľmi, zistíme čoskoro. Silnejší prepĺňaný trojvalec, ktorý hravo stačí aj väčším autám je naladený štandardne na 66 kw (90 k) a k dispozícii je iba v najvyššej výbave Zen, resp. Energy. Prvý stupeň výbavy je pomerne chudobný, no na to, aby ste v aute mali väčšinu z vyššie spomenutého postačuje druhý stupeň a prikúpenie si klimatizácie.

S cenami sa viaže aj spomínaná možnosť individualizácie, ktorá je skutočné obdivuhodne veľká. Od farieb, polepov až po ozdobné lišty a farby plastov v interiéry. Na aute sa môže zákazník ozaj vyblázniť a dostatočne sa odlíšiť. Ak by ste chceli Twingo „vo fullke“ k cene 10 990 si treba prirátať ešte tak 1800 eur + 1000 za plátenú sťahovaciu strechu. Toť vsio.

A teraz k tomu čo ocenia najmä športové duše: koncepcia všetko vzadu

Všetko to, čo som už vyššie spomínal poukazuje na skutočnosť, ktorá je pre mňa na aute najzaujímavejšia. Ak totiž dáte kolesá na kraje podvozku, motor a pohon dáte dozadu, už to nasvedčuje tomu, že s autom bude (možno) zábava. Keď si však uvedomíme, že okrem týchto krokov urobil Renault s Daimlerom aj to, že motor doslova napchal medzi zadné kolesá a naklonil ho tak, aby bol čo najnižšie, pochopíme, že to automobilky to so zábavnosťou myslia celkom vážne. Nové Twingo má aj omnoho lepšie rozloženie hmotnosti – 45 % k 55 % medzi prednou a zadnou nápravou. Znamená to, že namiesto nedotáčavej tendencie by auto malo mať omnoho vyrovnanejšie správanie na ceste so sklonom k pretáčavosti a práve to je to pravé orechové.

Zdroj: Ján Hargaš

Zábavu mierne kazia slovné spojenia ako asistenti, či slabšie motory, no ak aj auto nebude šialené, bude veľmi živé a obratné. Polomer otáčania je 4,3 metra, čo je naozaj málo.

Ako to však bude naozaj, zistíme až na ceste, v redakčnom teste.

Na záver, Twingo sa bude spolu so Smartom ForFour (sú to takmer dvojičky) vyrábať na tej istej linke v tom istom závode v Novom Meste v Slovinsku. Nižšie nájdete pohyblivé obrázky:

Ján Hargaš, Video: Boris Dzurnák
ZDROJ: Renault

Komentáre k článku


Stream naživo