2014-08-09 14:10:00
Fiat 500 M1 Turbo
Fiat 500 M1 Turbo Tallini Competizione
Zdroj: Road Race Motorsport

Fiat 500 M1 Turbo Tallini Competizione je najvýkonnejšia 500-vka všetkých čias!

Čo sa stane, keď do auta veľkosti topánky vrazíte motor s výkonom 250 koní? Stvoríte motorovú myš!

Fiat 500 je úžasné malé vozítko, ktoré si len málokto kúpi, no úsmevy rozdáva vždy, keď prejde okolo. Omnoho viac úsmevo však má v zálohe pre tých, ktorí si doň sadnú a zajazdia si. Obzvlášť ak má namiesto loga Fiatu vpredu malého škorpióna a nad ním napísané: Abarth.

Lebo dať viac než 160 koní do auta s rozmermi miešačky je dosť bláznivé. Ale čo za šialenstvo je upraviť výkon motoru na rovných 250 koní?

Úplné šialenstvo, hlavne ak auto neupravíte tak, aby sa pri prvej nerovnosti, či nebodaj zákrute neroztrhlo na dve, či neskončilo na hlave.

A presne to spravili tuneri z firmy Road Race Motorsport. Okrem toho, že zdvihli výkon malej prepĺňanej 1,4-ky na 250 koní, urobili viacero úprav, vďaka ktorým sa malý Fiat nielenže neprekotí, ale ešte aj ukáže chrbát mnohým väčším súperom.

Ale najprv poďme na motorické zmeny. Výkon sme už spomínali, no to nie je jediné číslo, ktorým M1 Turbo Tallini Competizione oplýva. Maximálny krútiaci moment je totiž 338 Nm, čo je poriadne číslo.

Vďaka tomu autíčko zrýchli z nuly na 100 km/h za 6,2 sekundy, čo je o sekundu lepší čas než dosiahne Abarth.

Vylepšené brzdy majú až o 20% lepšie schopnosti ako tie pôvodné. K modifikácii patrí aj samosvorný diferenciál na predných kolesách, prepracovaný podvozok, šesťnásť palcové pneumatiky, karbónový bodykit, prítlačné krídlo a zväčšený rozchod kolies.

Aj interiér prešiel vylepšením – auto má nové sedadlá, päťbodové pásy i bezpečnostnú klietku. No a cena? Cena sa radšej nespomína, lacné to rozhodne nebude. Takto upravené auto len ťažko stretnete na cestách v Európe. Ide totiž o Fiat upravený v USA. Navyše chce Road Race vyprodukovať maximálne 50 kusov.

Ján Hargaš
ZDROJ: Road Race

Komentáre k článku


Stream naživo