2013-05-10 11:55:00
Peugeot 208 GTi
Peugeot 208 GTi by mal nadviazať na slávu pôvodného modelu "gétéí" s číslom 205.
Zdroj: Peugeot

Peugeot oprášil slávne meno GTI a prináša novú ikonu zrodenú z modelu 208

Peugeot sa po čase odhodlal a po rokoch sa pokúsil seriózne oživiť slávu legendárneho modelu 205 GTi.

Svoj koncept 208 GTi už predviedol dávnejšie, ale to ešte neznamenalo, že bude aj sériová verzia. Podľa produktového šéfa Peugeota sa „gétéíčkový“ koncept 208 mohol dostať do výroby iba vtedy, ak bude najlepším hot hatch vozidlom vo svojej triedy, inak nie...

No, zdá sa, že v Peugeote urobili pre to všetko, čo mohli, lebo nakoniec predsa len dostal zelenú a pristál na výstavných mólach autosalónov aj v sériovej verzii. Na tom nedávnom bratislavskom sa ukázal aj národu slovenskému. Hatchback sľubuje s hmotnosťou 1265 kg, vysokým výkonom  a  rozšíreným rozchodom kolies vpredu aj vzadu ozajstný zážitok za volantom. Otázka je, či sľuby naozaj splní.

Trojdverový základ, silný motor

Peugeot 208 GTi vychádza z trojdverového modelu, má však oproti nemu znížený a pritvrdený podvozok a rozšírený rozchod kolies vpredu o 10 a vzadu o 20 milimetrov. Pod kapotu sa nasťahoval motor 1,6 THP, ktorý nahrádza 200 koňové stádo skrotené do 147 kW, ktoré dosiahne pri 5800 ot/min. a jeho maximálny krútiaci moment sa pohybuje pri hodnote 275 Nm, ktorý je dostupný už od 1700 otáčok. Pekné hodnoty, naozaj. Ale nemožno sa čudovať. Práve z motorov s takýmto objemom totiž chce FIA urobiť medzinárodný pretekársky motor, nuž sa automobilky prispôsobujú. S krátko sprevodovanou šesťstupňovou prevodovkou auto zrýchli z pokoja na rýchlosť 100 km/h za 6,8 sekundy.

Zdroj: Peugeot
Zdroj: Peugeot

Kto to zabrzdí

O skrotenie tejto strely sa postarajú brzdy s priemerom 302 mm vpredu a 249 mm vzadu, ku ktorým privádzajú chladiaci vzduch špeciálne tvarované šachty. Brzdy sú schované za sedemnásťpalcovými kolesami GTi Storm v sérii, alebo voliteľnými GTi, prípadne GTi Gris Etincelle s pneumatikami, ktoré majú rozmer 205/45 R17. Na výber je šesť farieb – päť metalických (dve sivé, červená, modrá a čierna) a matná biela.

Jozef Vydra
ZDROJ: Peugeot

Komentáre k článku


Stream naživo