2020-04-23 08:00:00
Opel Mokka
Opel Mokka
Zdroj: Opel

Opel Mokka sa nestratila, bude nová – aj elektrická

Po spojení značky Opel s koncernom PSA sa zdalo, že Mokka skončí. Nestalo sa tak.

Opel totiž pod krídlami PSA predstavil Crosland X a zdalo sa, že Mokka bude už len minulosťou. Opak je však pravdou. Opel totiž už dlhšie pripravuje ďalšiu generáciu tohto modelu.

Nemecká automobilka bola na svoj malý crossover patrične hrdá – bolo to prvé SUV vozidlo z vlastného vývoja. Všetky dovtedajšie autá do terénu boli totiž prevzaté, zväčša od General Motors, bývalého vlastníka značky. Do svojej ponuky ho dokonca prevzali aj ďalšie značky vtedajšieho koncernu – Chevrolet a Buick.

Úspešné kompaktné SUV novej generácie dostalo po modernizácii označenie Mokka X, ako všetky nasledujúce „terénne“ vozidlá, teda SUV a crossovery značky s bleskom v znaku. Mokka bola naozaj úspešná, stala sa v roku 2016 jednotkou v segmente B-SUV 4x4 v Európe a bola celkovo tretia v celom segmente B-SUV. Získala aj 3. miesto v prieskumoch spokojnosti zákazníkov a 2x vyhrala anketu „4x4 Auto roka“ nemeckého časopisu Auto Bild. Subkompaktné SUV pritiahlo k značke mnoho nových zákazníkov. Oslovil ich typ karosérie SUV v kombinácii s elegantným dizajnom, športový vzhľad aj schopnosti jazdy v teréne.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/LIGE5E-SB1s" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Opel teda mal na čo nadviazať a koncepciu, aj meno nenechal ležať ladom. Nový Opel Mokka je už preto na cestách. Mokka je pripravená na prvé dôležité testy u konštruktérov spoločnosti Opel. Síce stále ešte chodí v „maskáčoch“, ale dlho nepotrvá a predstaví sa verejnosti odhalená. Mokka druhej generácie je však celom iná „káva“, než na čo sme boli zvyknutí. Je naozaj úplne nová s novými technológiami - vrátane elektrického pohonu.

Zdroj: Opel AG

Pred časom sa špionážnym fotografom podarilo vo Švédsku zachytiť prototyp tejto chystanej novinky, ktorá absolvovala testovacie jazdy v chladnom severskom počasí. Hoci auto jazdilo zamaskované, nebolo ťažké rozlíšiť jeho tvar karosérie a grafiku svetlometov. Odkazovali na koncept  Opel GT X Experimental.

Zdroj: Opel
Zdroj: Opel

Potom sa v polovici marca 2020 objavili počítačové rendery na stránke www.kolesa.ru Nie sú to oficiálne fotografie novej Mokky X, skôr možné ilustrácie, ktoré naznačujú, ako by približne mohla vyzerať druhá generácia modelu Mokka.

Už zhruba dva roky predtým sa objavilo pár obrázko, dokonca z produkcie Opla, ktoré ukazovali trocha iné tvary. Ako teda bude vyzerať novinka naozaj, si musíme ešte nejaký čas počkať.

Zdroj: Opel
Zdroj: Opel

Mokka X má zdieľať rovnakú podvozkovú platformu, ktorú majú koncernoví súrodenci Opel Corsa, Peugeot 208 a DS 3. Pôvodne sa očakávalo, že sa druhá generácia Mokky mala dostať do predaja ešte v tomto roku. No posledné informácie hovoria o začiatku budúceho, teda roka 2021. Možno aj preto, že Opel mal pôvodne v pláne prísť s ďalšími modelmi SUV. Z nich má byť jedno menšie, umiestnené v ponuke značky pod modelom Crossland X a Mokku. Druhé má byť naopak väčšie, to sa má zaradiť nad momentálne najväčšie SUV značky Opel, Grandland X.

Zdroj: Opel

Opel sa pred časom rozhodol, že bude výrazne elektrifikovať svoje modely. Mokka príde najprv vo úplne elektrickej verzii. Pred uvedením na trh prechádza dôkladným testovaním, nastavovaním a preverovaním. Výroba sa začne vo štvrtom štvrťroku tohto roku. Prvé elektrické sériové vozidlá by mali k zákazníkom prísť začiatkom roku 2021. Testovacie vozidlá už naznačujú, čo sa skrýva za maskovaním: veľké žlté „K“ na zeleno-čiernych bokoch – „K“ ako v názve „Mokka“. Áno, jednoducho Mokka.

Nová generácia vo svojom názve upúšťa od obligátneho „X“ – rovnako ako najpredávanejšia prvá generácia pri svojom uvedení v roku 2012. Vtedy Mokka zaujala svojimi kompaktnými rozmermi a robustným vzhľadom. Nový model je tiež výrazne robustný, ale v omnoho progresívnejšom a modernejšom zmysle. Je prispôsobený viac pre jazdu v meste. Má svoj jedinečný štýl, ktorý (hoci to zatiaľ veľmi nevidno) je mimoriadne úsporný, čistý a odvážny. Samozrejme aj elektrický od začiatku predaja. Zákazníci sa môžu od začiatku tešiť na čisto elektrické vozidlo, no model bude k dispozícii aj s ponukou spaľovacích motorov.

Aj keď je nová Mokka ešte stále zamaskovaná, už teraz odhaľuje svoje ostré proporcie s krátkym predným aj zadným previsom. Vyjadruje tak aktuálnu dizajnovú filozofiu spoločnosti Opel. Mokka novej generácie je kombináciou nemeckého inžinierstva a čistého, jednoduchého dizajnového jazyka. Vodiči aj spolujazdci sa tiež môžu tešiť na plne digitalizovaný interiér. Dizajnéri značky Opel venovali veľkú pozornosť tomu, aby zredukovali čo najviac a ponechali len najpodstatnejšie prvky.

Generálny riaditeľ spoločnosti Opel Michael Lohscheller sledoval vývoj novej Mokky dva a pol roka. Ako teraz hovorí: „Od samého začiatku bude v ponuke s  elektrickým pohonom. Môžem sľúbiť, že nová Mokka bude jedným z najvzrušujúcejších vozidiel v celej  histórii značky Opel. Druhá generácia Mokky ukazuje všetko, čo dnes Opel znamená, a má ambíciu zmeniť vnímanie našej značky.“


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo