2016-10-31 07:35:00
Opel OnStar, Mokka X,
Opel OnStar, Mokka X, nová Zafira
Zdroj: Jozef Vydra

PRVÁ JAZDA: Opel Mokka X, nová Zafira + OnStar

Oplu sa darí. Nielen že má Auto roka 2016, ale predaj modelov rastie v Európe, aj na Slovensku.

Predaj za prvých deväť mesiacov roka vzrástol v 18 štátoch, vrátane napr. Nemecka, Francúzska, Španielska a Talianska. Na Slovensku zvýšil Opel medziročne predaj dokonca o 21 percent. Trhový podiel značky vzrástol v dvanástich štátoch, pričom podiel značky Opel a sesterskej anglickej značky Vauxhall na celkovom európskom automobilovom trhu dosiahol 6,85 percenta. Napriek tomu, že nemecká značka odišla z ruského trhu, je Opel za prvých 9 mesiacov v Európe na 4. mieste a oproti roku 2015 predal o 48 922 kusov vozidiel viac. Na Slovensku zvýšil Opel medziročne predaj o 21 percent.

Hlavným motorom rastu predaja bol nový Opel Astra - európsky „Automobil roka 2016“. Doteraz (do konca septembra) sa v Európe z neho predalo 212 000 exemplárov, čo predstavuje zvýšenie o približne 22 percent oproti rovnakému obdobiu roka 2015. Opel registroval v uvedenom období vyše 275 000 objednávok na modely Astra a Astra Sports Tourer. Európsky automobil roka je najpredávanejším modelom značky Opel aj v SR: Od januára do septembra sa v SR predalo 1763 kusov, čo predstavuje medziročný nárast o výrazných 47 percent! Darilo sa však aj modelu Corsa, ktorý si polepšil o 44 percent a Opel za prvý až deviaty mesiac predal 874 kusov – o 266 viac, ako pred rokom.

Do predaja prichádza tiež nová Zafira, takže frontálny útok značky pokračuje. O nej ste sa mohli dočítať prvé dojmy z medzinárodnej prezentácie. Viac sa dozviete až po absolvovaní redakčného testu. Nová Zafira sa totiž tiež chystá do redakcie na týždňovú „návštevu“. Aj Opel MOKKA X nadviazal na úspech svojho predchodcu. Hoci sa predáva iba od konca septembra, výrobca už eviduje vyše 60 000 objednávok na úspešné kompaktné SUV novej generácie. Mokka X je naozaj dôstojným pokračovateľom svojho predchodcu, o čom svedčí fakt, že je jednotkou v segmente B-SUV 4x4 v Európe a celkovo tretia v celom segmente B-SUV. Dostala na 3. miesto v prieskumoch spokojnosti zákazníkov a 2x vyhrala anketu „4x4 Auto roka“ nemeckého časopisu Auto Bild.

Zdroj: Jozef Vydra

Mali sme možnosť zoznámiť sa s obidvoma vozidlami na krátkej prezentácii, no to nebolo všetko. S očakávaným „kávičkovým“ modelom Mokka X pokračujeme plynulo v redakčnom teste. Už po prvých kilometroch potvrdzujem, že vynovenému subkompaktnému SUV z dielne značky to svedčí a vozidlo je plné nových technológií. Jedným z nich je systém, vďaka ktorému môžem konštatovať, že Opel je navyše za hviezdu - ale nielen vďaka úspechom v predaji. Prichádza totiž už aj na naše územie so systémom OnStar. Tomu sa budeme dnes chvíľu venovať.

Opel OnStar - asistent osobnej mobility a pomoci

V USA, Kanade, Číne a Mexiku do roku 2015 už približne 7 miliónov zákazníkov využívalo komplexný balík služieb s Wi-Fi hotspotom a rozličnými mobilnými a záchrannými službami. OnStar predstavuje ďalší krok v oblasti automobilovej konektivity aj v Európe. Od druhého polroka 2015 začal Opel montovať systém Opel OnStar do svojich modelov predávaných hlavne v západnej časti Európy.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Teraz prišli na rad ďalšie krajiny, medzi nimi aj Slovensko. Opel OnStar nielen že zvyšuje bezpečnosť, ale výrazne aj komfort zákazníkov. Je jedno v akej núdzovej situácii sa vodič ocitne – Opel OnStar mu poskytne asistenciu 24 hodín denne, 365 dní do roka. Vždy je k dispozícii spojenie s operátorom v jazyku, v akom má nastavený navigačný systém a vlastne celý infotaiment vozidla. No a keď sa pri kolízii nafúknu airbagy vozidla, Opel OnStar sa aktivuje automaticky.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Systém poskytuje aj informácie a prístup k vozidlu. Pomocou aplikácie Opel OnStar App pre smartfóny si vodič môže pezerať niektoré údaje o vozidle, napríklad tlak v pneumatikách, alebo životnosť oleja. Prostredníctvom aplikácie sa dá aj zamknúť/odomknúť vozidlo a ak je vozidlo ukradnuté, Opel OnStar poskytne polícii údaje pre jeho lokalizáciu a na diaľku sa dá zablokovať jeho ďalšie naštartovanie. Veľmi pohodlná je aj funkcia diagnostiky vozidla: Opel OnStar mesačne zasiela report o najdôležitejších dátach a informáciách vozidla majiteľovi a v rozšírenej technickej špecifikácii aj vybranému servisu. Okrem toho si vodič môže kedykoľvek stlačením gombíka vyžiadať diagnostickú kontrolu automobilu od operátora.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Zavedením systému Opel OnStar každý automobil Opel so systémom na palube získa výkonný mobilný hotspot Wi-Fi, ktorý umožňuje súčasné pripojenie až 7 mobilných koncových zariadení. Posádka tak môže hrať hry, byť v kontakte s rodinou a priateľmi cez sociálne siete, sledovať filmy alebo televíziu. Keď vozidlo stojí, vodič ho môže využiť na prácu ako mobilnú kanceláriu. Táto funkcionalita zatiaľ na Slovensku chýba. Jej poskytovateľom je totiž globálny mobilný operátor Vodafone, ktorý na našom území nepôsobí. Ale zákazníci o nič neprídu a keď sa pripojenie spustí aj u nás (čo záleží od dohody s niektorým z našich mobilných operátorov), získajú svoje promo obdobie na vyskúšanie zadarmo (buď 3 mesiace, alebo 3Gb dát) dodatočne.

Viac podrobností o systéme OnStar si môžete pozrieť v grafickej podobe na fotografiách v galérii z prezentácie (tentoraz bola pripravená iba v českom jazyku).

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo