2017-12-22 09:16:47
Nissan Leaf už vo
Nissan Leaf už vo výrobe
Zdroj: Nissan, Lulop

Už 10 000 zákazníkov si v Európe objednalo nový Nissan Leaf. Výroba sa začala

Sú to len dva mesiace odkedy Nissan spustil objednávanie novej generácie elektromobilu Leaf.

Nissan hlási výborné výsledky. Predobjednávky na nový elektromobil Nissan Leaf spustil pred necelými dvoma mesiacmi a iba v Európe si automobil rezervovalo 10 000 zákazníkov. Prvú generáciu v roku 2010 si za rovnaké obdobie objednalo len niekoľko stoviek zákazníkov.

Sme nadšení zo zreteľného záujmu zákazníkov o nový Leaf. Potvrdzuje vodcovstvo, ktoré má Nissan v elektrických automobiloch,“ povedal Gareth Dunsmore, šéf oddelenia elektrických vozidiel značky Nissan v Európe. „Treba ale povedať, že Nissan Leaf nie je len novou generáciou elektrického vozidla, je tiež ikonou Inteligentnej mobility Nissanu v Európe.“ dodal.

Sériová výroba modelu Nissan Leaf sa v Európe oficiálne začala pred troma dňami. Európsky Leaf schádza z výrobnej linky v britskom Sunderlande. Prví zákazníci sa tak dostanú k svojim autám už začiatkom roka 2018. Oficiálne sa predaj spustí vo februári. Vtedy by sa mali nové Leafy dostať do všetkých kútov Európy.

Zdroj: Nissan, Lulop
Zdroj: Nissan, Lulop

I keď sa pod vplyvom predobjednávok na modely Tesly môže zdať 10 000 objednávok na Leaf ako málo, nezabúdajme, že ide o objednávky len v Európe. V tej istej Európe, kde sa iba pred dvoma rokmi (malé) naftové autá považovali za zázrak ekológie. 

Nový Nissan Leaf disponuje 40 kWh batériou, ktorá mu umožňuje teoretický dojazd 378 km - číslo určené na základe interných testov značky. To by malo byť dosť na to, aby ste na diaľnici bez ťažkostí prešli 200 km za každého počasia.

Leaf disponuje výrazne modernizovaným dizajnom, novými asistenčnými systémami, možnosťou nielen odoberať, ale i odosielať elektrickú energiu do domu, a tým pomáhať optimalizovať spotrebu domácnosti v čase vyšších sadzieb. 

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Motor má výkon 110 kW (150 k) a krútiaci moment 320 Nm. To Leafu stačí na zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 8,6 sekundy. Bezstupňová prevodovka pomáha vozidlu bleskovo prenášať silu motora na predné kolesá, a pritom šetri energiu najmä pri jazde v meste, či na okreskách, no tiež mu umožní dosiahnuť maximálnu rýchlosť 144 km/h. 

Cena štartuje na úrovni 31 400 eur s výbavou Visia. Najvyššia výbava Tekna je za 36 400 eur. 

Leaf má štandardnú 3 ročnú záruku na bežné komponenty vozidla a 5 ročnú záruku na elektrické komponenty. 8 ročnú záruku poskytuje výrobca na kapacitu batérie s tým, že počas 8 rokov užívania jej kapacita neklesne pod 9 z 12 článkov symbolizujúcich plné nabitie na displeji infotainmentu. 

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

jh
ZDROJ: Nissan

Komentáre k článku


Stream naživo