2019-09-03 13:50:00
Hyundai i10 2019
Hyundai i10 2019
Zdroj: Hyundai Motors Group

Nový Hyundai i10 – významný hráč v A-segmente

Spoločnosť Hyundai Motor predstavuje novú generáciu modelu i10 ešte pred jeho výstavnou premiérou.

Tá sa bude konať na septembrovom medzinárodnom autosalóne vo Frankfurte. Najnovší prírastok do rodiny modelov radu „i“ (okrem i10 aj i20 a i30) sa vyznačuje novým dynamickým dizajnom, špičkovou konektivitou a balíkom pokročilých bezpečnostných systémov.

Od svojho uvedenia v roku 2008 sa Hyundai i10 podieľal výrazne na úspechoch značky v Európe. Nový i10 je, rovnako ako predchádzajúca generácia modelu, navrhnutý, vyvinutý a vyrobený v Európe.

Zdroj: Hyundai Motors Group
Zdroj: Hyundai Motors Group

Vonkajšie telo výrazne omladlo, zároveň zabezpečuje priestrannosť a pohodlie. V kombinácii s jedným z najkomplexnejších balíkov bezpečnostných systémov v A-segmente prináša úplne nový Hyundai i10 vhodné riešenie pre každodennú jazdu.

Dynamický a štýlový exteriér

Dynamický a elegantný dizajn modelu i10 má hladké povrchy a ostré línie. V porovnaní s predchodcom má nová generácia i10-tky lepšie vyladené proporcie: strecha je znížená o 20 mm, karoséria je pritom širšiu rovnako o 20 mm. Zlepšená je tiež aerodynamika vozidla, koeficient aerodynamického odporu sa znížil z 0,32 na 0,31. Vozidlo môže mať novo navrhnuté voliteľné 16-palcové zliatinové disky kolies.

Zdroj: Hyundai Motors Group
Zdroj: Hyundai Motors Group

Dynamický dizajn vyniká v segmente A. Široká predná mriežka dodáva modeli i10 športový charakter, okrúhle LED denné svetlá sú pripomenutím predchádzajúcej generácie i10. V zadnej časti narúšajú hladký povrch auta dve vodorovné ryhované línie.

Zdroj: Hyundai Motors Group

Zboku pôsobí i10 čisto a hladko dojmom, tvar naznačuje dosiahnutie maximálneho vnútorného priestoru. Trojuholníkové výplne vizuálne zdôrazňujú šírku vozidla a zvýrazňujú polohu kolies. C-stĺpik má tvar písmena X a zvýrazňuje emblém modelu i10.

Zdroj: Hyundai Motors Group
Zdroj: Hyundai Motors Group

Zákazníci si môžu vybrať z 10 základných farieb exteriéru, vrátane troch nových: Dragon Red, Brass a Aqua Turquoise. Ďalšími exteriérovými farbami sú: Phantom Black, Polar White, Star Dust, Elegant Silver, Champion Blue, Tomato Red a Slate Blue. Možnosť dvojfarebnej (čiernej alebo červenej) zvyšuje možnosti na prispôsobenie sa zákazníkovmu štýlu. Celkovo je k dispozícii až 22 farebných kombinácií exteriéru.

Zdroj: Hyundai Motors Group

Úplne nový dizajn interiéru

Pôsobí mladistvým dojmom, pritom nie je ohrozená užívateľská prívetivosť.  V priestrannosti interiéru nadväzuje novinka na predchádzajúcu generáciu modelu. Vozidlo má aj viaceré veľkorysé úložné priestory vo dverách, v palubnej doske a aj nad schránkou na strane spolujazdca.

Interiér je k dispozícii aj v štyroch farebných odtieňoch. To prináša zákazníkom ďalšie možnosti na prispôsobenie podľa svojich predstáv.

Zdroj: Hyundai Motors Group
Zdroj: Hyundai Motors Group

Priestor a pohodlie

Nový Hyundai i10 je k dispozícii v štvor- aj päťmiestnom prevedení. Vďaka zvýšenému rázvoru kolies sa zlepšil priestor pre cestujúcich. Znížená bočná línia vpredu (-11 mm) a vzadu (-13 mm) poskytuje vodičom lepší výhľad na cestu z oboch strán. V kombinácii s menším prekrytím C-stĺpika v porovnaní s predchádzajúcou generáciou i10 majú vodiči lepší prehľad pri parkovaní. Nový Hyundai i10 môže byť vybavený aj zadnou parkovacou kamerou.

S objemom 252 litrov má i10 jeden z najväčších batožinových priestorov v segmente. Nakladacia plocha je položená o 29 mm nižšie, čo uľahčuje nakladanie batožiny do kufra.

Zdroj: Hyundai Motors Group
Zdroj: Hyundai Motors Group

Konektivita na špičke segmentu

Nová generácia i10 má pripojiteľnosť, ktorou sa radí k lídrom v segmente. Všetky pokročilé technologické funkcie sú integrované do 8-palcového farebného dotykového displeja, ktorý patrí k najväčším v segmente A. Apple CarPlay a Android Auto zaručujú bezproblémovú integráciu, bezpečnú prevádzku a zrkadlenie mobilných zariadení (na operačných systémoch iOS alebo Android). Nechýba bezdrôtové nabíjanie smartfónov.

Zdroj: Hyundai Motors Group
Zdroj: Hyundai Motors Group

Sprístupnená platforma Connected Car je voliteľnou súčasťou pre všetkých nových zákazníkov i10. Plnohodnotná telematika Bluelink má dôležitú úlohu v modernej mobilite. Poskytuje vodičom množstvo výhod, ak ide o bezpečnosť a ochranu, kontrolu a pripojenie skrz mobilnú aplikáciu. Používateľ môže vyhľadávať zaujímavé miesta, posielať výsledky vyhľadávania do satelitnej navigácie vozidla. Funkcia „Nájdi moje auto“ vodičom umožňuje ľahko lokalizovať vozidlo v neznámom prostredí, aj vyhľadávanie parkovacích miest a čerpacích staníc s informáciami o dostupnosti a cenách v reálnom čase.

Zákazníci s vybranou integrovanou navigáciu získajú prístup k službám Hyundai LIVE Services. Ponúkajú aj aktuálne informácie o dopravných a poveternostných podmienkach.

Mohutná bezpečnostná výbava

Úplne nový i10 má jeden z najkomplexnejších bezpečnostných balíkov vo svojej triede. Je vybavený najnovšími aktívnymi bezpečnostnými a asistenčnými funkciami Hyundai SmartSense,. Spĺňajú najvyššie európske bezpečnostné normy. Patria k nim systém na predchádzanie čelným zrážkam – FCA (využíva multifunkčnú kameru na detekciu nielen automobilov, ale aj chodcov pred vozidlom), asistent prepínania diaľkových svetiel – HBA (je navrhnutý tak, aby automaticky prepínal medzi diaľkovým a stretávacím svetlom, a poskytoval optimálne osvetlenie cesty. Medzi ďalšie bezpečnostné prvky k dispozícii patrí asistent udržiavania vozidla v jazdnom pruhu, monitoring únavy vodiča (DAW) a inteligentná detekcia maximálnej povolenej rýchlosti (ISLW).

Zdroj: Hyundai Motors Group
Zdroj: Hyundai Motors Group

Dynamické a šetrné motory

Úplne nový Hyundai i10 je k dispozícii s dvoma motormi. Trojvalcový 1,0-litrový MPi má výkon 49 kW (67 k) a max. krútiaci moment 96 Nm. 1,2-litrový 4-valec MPi je s výkonom62 kW (84 k) a krútiacim momentom 118 Nm.

Nechýba im funkcia Stop and Go (ISG), ktorá prispieva k nižšej spotrebe paliva, nižším emisiám CO₂ a vyššej účinnosti. Úspora paliva pri používaní ISG sa prejaví najmä pri jazde v mestských oblastiach, ISG automaticky vypne motor, keď sa vozidlo zastaví.

Oba motory sa môžu kombinovať buď s 5-stupňovou manuálnou, alebo 5-stupňovou automatizovanou manuálnou prevodovkou. V porovnaní s tradičnou automatickou prevodovkou zvyšuje účinnosť vďaka svojej nízkej hmotnosti a zníženému treniu.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo