2019-08-02 14:00:00
Suzuki Jimny
Suzuki Jimny
Zdroj: Suzuki

Suzuki Jimny - offroadová japonská legenda je na Slovensku

Novinka, ktorá zaujala na autosalónoch, láka na príťažlivý vzhľad aj vlastnosti.

Úplné nový model Suzuki Jimny trikrát zabodoval v súťaži o Svetové auto roka (World Car Awards) 2019: najprv sa umiestnil v hlavnej súťaži medzi desiatimi najúspešnejšími autami sveta, po ďalšom kole súťaže na ženevskom autosalóne bol jedným z troch finalistov v kategórii o cenu za dizajn a zároveň aj v kategórii o najlepšie mestské vozidlo.

Jimny tak získal v tohtoročnej súťaži World Car Awards pre značku Suzuki historicky prvýkrát až tri nominácie. Suzuki sa zároveň stala prvou značkou, ktorej už tretí model sa v nepretržitom slede za sebou prebojoval medzi najlepšie v kategórii mestských automobilov (po úspešnom modeli Ignis v roku 2017 a Swift v roku 2018).

Zdroj: Suzuki
Zdroj: Suzuki

Finalistov World Car of the Year vyhlásili na autosalóne v Ženeve. Konečné hodnotenie sa uskutočnilo na autosalóne v New Yorku 17. apríla, kde porota zložená z 86 novinárov oznámila finálne poradie.

Nový model Suzuki Jimny získal ocenenie World Car Awards 2019 v kategórii pre najlepšie mestské vozidlo. Výsledky 15. ročníka globálnej súťaže o Svetové auto roka (World Car Awards) 2019, ktorá si kladie za cieľ zastrešovať - nie súťažiť s národnými a regionálnymi súťažami, vyhlásili v rámci tohtoročného autosalónu v New Yorku. Suzuki Jimny ocenený ako najlepšie mestské vozidlo sa pritom umiestnil v hlavnej súťaži World Car Awards 2019 medzi desiatimi najúspešnejšími autami sveta a zároveň sa stal tiež jedným z troch finalistov v kategórii o cenu za dizajn.

Zdroj: Suzuki

Do najnovšieho hodnotenia World Car of the Year sa prihlásilo spolu 35 modelov od 20 výrobcov (súťažiace vozidlo musí byt dostupné aspoň v piatich krajinách a  najmenej na dvoch kontinentoch). Konečné hodnotenie a finálne poradie určila na aprílovom autosalóne v New Yorku porota zložená z popredných automobilových novinárov z Ázie, Európy a Severnej Ameriky.

Úplné nové štvormiestne trojdverové Suzuki Jimny (dĺžka/šírka/výška/rázvor: 3 645/1 645/1720/2 250 mm) má novo vyvinutý štvorvalcový motor s objemom 1,5-litra (75 kW; 130 Nm) kombinovaný s manuálnou, alebo automatickou prevodovkou. Teraz sa začína postupne dodávať aj na Slovensku.

Novinka zaujme navonok príťažlivým vzhľadom aj pre bežné použitie. Dôraz je však na uplatnenie v náročnom teréne (svetlá výška 210 mm) s účelne vytvoreným interiérom.

Zdroj: Suzuki

Novinka ťaží z polstoročia vývoja predošlých troch generácií offroadovej japonskej legendy – prvého terénneho kompaktu Jimny. Pri jazde v teréne využíva osvedčený rebrinový rám, tuhé zavesenie náprav, či pohon všetkých štyroch kolies a redukčnú prevodovku.

Zároveň ale má viacero bezpečnostných a asistenčných systémov najnovšej generácie aké majú bežne modely vyšších tried. Precízne vypracované a účelne vyhotovené, hospodárna prevádzka, elegantné tvary, kompaktná karoséria ako aj dobrá servisná základňa – to všetko predurčuje nové Jimny pre širokú škálu užívateľov.

Zdroj: Suzuki
Zdroj: Suzuki

Najnovšie Suzuki Jimny je určené nielen pre individuálnych motoristov, ale aj chatárov, poľovníkov, rybárov, športovcov, turistov. Svoje využitie nájde aj v energetike, stavebníctve i službách. Užívateľov spoľahlivo prevezie i nielen po bežných komunikáciách, ale aj v náročnom teréne. Dostupnosť novinky zlepšuje základná cena pre Slovensko, ktorá sa pohybuje od 16 490 € (výbava GL) do 19 790 € (verzia GLX).


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo