2019-04-20 05:55:00
Mark Levinson
Mark Levinson
Zdroj: Mark Levinson

Máte v aute „šumítko“, alebo koncertnú sálu? Akú značku?

Štýlová karoséria, skvelý pohon, mäkká koža a pravé drevo, odpruženie perfektné ako oblek ušitý na mieru.

Takto sa definuje luxusná limuzína, či Grand Tourer. K už vymenovaným prednostiam nestačia ešte pohodlné sedadlá, či klimatizácia so silou hurikánu. K prémiovému modelu nevyhnutne patrí špičkové ozvučenie. Dnes už možno povedať, že ide o centrum zábavy, kam síce patrí autorádio, ako pred rokmi, ale možností pripojenia zdrojov zvuku je nepomerne viac. Rádio s priemerným zvukom dnes už neuspeje ani v nižších cenových hladinách jednoduchších áut. Prestížne modely si žiadajú top kvalitu zvuku.

Možno povedať, že mnohé autá majú lepšie posluchové parametre, ako rôzne zvukové štúdiá. Keby im to „nekazil“ zvuk motora, hluk obtekajúceho vzduchu a pneumatík, boli by najlepším miestom, kde si môžete vypočuť obľúbenú hudbu akéhokoľvek žánru. Jednoducho najlepšie grand tourery a luxusné limuzíny musia mať to najlepšie, čo dnes zvuková technika ponúka.  Viete, čo počúvate? Predstavíme vám niektoré top audioznačky.

Bang & Olufsen

I keď história značky  Bang & Olufsen sa datuje od roku  1925, dánsky výrobca má o čosi menšie skúsenosti s výrobou audio systémov pre vozidlá  ako niektoré mladšie značky.  Prvý automobil s audio systémom  Bang & Olufsen sa objavil v roku 2005. Bola to najväčšia limuzína značky Audi - model A8.

Zdroj: Bang & Olufsen

Uplynulo niekoľko rokov a  Bang & Olufsen naďalej poskytuje ozvučenie autám nemeckej značky.  V najnovšej verzii sedanu A8 nájdeme 23-reproduktorový audio systém s 23-kanálovým zosilňovačom a technológiou 3D reprodukcie zvuku, ktorá využíva dodatočné reproduktory. Audio Bang & Olufsen inštalujú aj do iných automobilov, napríklad do modelu Aston Martin DB11, Bentley Continental GT, BMW M6, Ford F-150, alebo Mercedes SLS AMG. Charakteristickým znakom zvukového systému dánskej značky sú výškové reproduktory, ktoré sa vysúvajú z prístrojovej dosky, keď je audio systém zapnutý. 

Bowers & Wilkins

Skvelý akustický zážitok poskytuje aj audio z dielne britského výrobcu Bowers & Wilkins. Značka existuje od roku 1966, no svoj prvý audio systém pre autá predstavila až v roku 2008. Jaguar XF bol vybavený 14-reproduktorovým systémom so zosilňovačom s výkonom 440 W.

Zdroj: Bowers & Wilkins

Dnes vyrába  Bowers & Wilkins audio systémy pre niekoľko obľúbených výrobcov áut. Jedným z nich je Volvo. Model  S90 má 14-reproduktorový systém s výkonom 1 400 W. Audio pozostáva okrem iného z meničov s membránou z kevlaru a  výškovými reproduktormi vybavenými technológiou Nautilus, ktorá zlepšuje kvalitu zvuku a  patrí k tomu najlepšiemu z najlepšieho.  Systémom  car audio značky Bowers & Wilkins sú vybavené nielen modely  Volvo - XC60, V60, XC90, V90 a V90 Cross Country, ale aj BMW série 5, 6 GT a 7, Maserati Levante, Ghibli & Quattroporte a dokonca autá  McLaren, vrátane modelu Senna – jedného z najrýchlejších a najmodernejších pretekárskych vozidiel, ktorým možno legálne jazdiť aj na bežných cestách. 

Burmester

Burmester je nemecká značka, ktorá vyrába aj ozvučovacie systémy pre autá od roku 2005. Treba uznať, že svoju prítomnosť v automobilovom priemysle začala s veľkým treskom.  Burmester je totiž autorom audio systému jedného z najextrémnejších hyperšportiakov v histórii -  Bugatti Veyronu.

Zdroj: Burmester

Tým sa však zoznam športových vozidiel na konte nemeckého výrobcu nekončí. Burmester vytvoril 11-reproduktorový ozvučovací systém aj pre dvojmiestny hybridný model  Porsche 918 Spyder, ako aj iné modely tejto značky - napríklad 911, Panamera a Cayenne. Do jeho pôsobivého portfólia patria aj niektoré modely značky Mercedes vrátane AMG GT a Maybach Pullman.

Mark Levinson

Zvukový systém  Mark Levinson je spojený len s jediným výrobcom automobilov – s Lexusom. Spolupráca medzi týmito dvomi značkami trvá od roku 2000. Predstavitelia amerického výrobcu zvukových zariadení tvrdia, že predtým neexistovala značka automobilov s takými sofistikovanými interiérmi, aby v nich zvuk s logom  Mark Levinsom mohol naplno rozvinúť svoje kvality. Prvým vozidlom, do ktorého sa tento systém dostal, bol vlajkový sedan Lexus LS tretej generácie.  Dnes prémiový audio systém Mark Levinson montujú do všetkých modelov tejto značky. 

Zdroj: Lexus

Najmodernejšie systémy nájdete v dvoch limuzínach Lexusu - modeloch LS a ES. Lexus LS piatej generácie je vybavený systémom s 23 reproduktormi umiestnenými na 16 miestach v kabíne vozidla a 16-kanálový zosilňovač. Takisto je vybavený systémom  aktívneho potlačenia hluku (ANC), ktorý znižuje hluk vytváraním záporných fázových zvukov z reproduktorov.  Celkový výkon systému predstavuje impozantných  2 400 W.  Ďalší model, najnovší  Lexus ES má 17-reproduktorový audio systém s celkovým výkonom 1 800 W. Je tiež vybavený systémom zlepšujúcim kvalitu zvuku Quantum Logic Surround i i ClariFi 2.0.

Zdroj: Bang & Olufsen
Zdroj: Lexus

To stále nie je všetko, čo dnes v autách hrá. Značiek a ich ozvučovacích systémov je omnoho viac – spomeňme napríklad Bose, Harman/Kardon, Dynaudio, JBL, Beats ale aj renomované značky Pioneer, Sony a mnohé ďalšie. Mnohé sa tiež z úrovne „spotrebnej triedy“ prepracovali až do prestížnejších hladín – nielen cenových, ale aj kvalitatívnych.

Čo hrá v autách vám? Podeľte sa s ostatnými svojimi skúsenosťami v diskusii.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo