2015-12-18 13:00:16
JBL Trip - handsfree
JBL Trip - handsfree súprava
Zdroj: Jozef Vydra

MINITEST: JBL Trip – praktické a prenosné Bluetooth Handsfree

Telefonovať počas jazdy je vždy nebezpečné, na plných cestách pred Vianocami to ani neskúšajte!

Nielen, že to je zakázané, ale „za odmenu“ aj postihované blokovou pokutou. Dnes je pohodlné, keď si môžete po nastúpení do auta spárovať svoj smartfón. Lenže ešte každé auto nemá zabudovanú handsfree súpravu, ktorá by nám uvoľnila ruky iba na šoférovanie. Riešením je teda nejaký „medzikus“, ktorý to urobí za nás. Alebo používať prenosné riešenie, ktoré je celkom nezávislé od auta. Podobné riešenie má ešte výhodu navyše: môže sa z neho stať prenosný reproduktor – hoci aj na piknik, párty, či ako zvukovo celkom zaujímavé ozvučenie neveľkého priestoru.

Toto všetko spĺňa JBL Trip, pomerne malá, nenápadná čierna „škatuľka“ s výrazne červeným logom JBL. Spoločnosť dobre známa hlavne profesionálom ozvučovacej techniky dnes patrí do koncernu Harman a priniesla pre motoristov (auto aj moto) prenosné handsfree zariadenie.

Po otvorení papierového balenia na vás vykukne samotné telo reproduktoru, ktoré obsahuje aj ovládacie prvky a bluetooth modul v plastovej vaničke. Pod ňou je plechový klip, ktorým sa handsfree sada pripevní na slnečnú clonu auta. Celý Trip musí byť aj bezpečný, preto sa na klip upevňuje pomocou magnetov zabudovaných v tele samotného zariadenia. Na udržanie v držiaku to stačí. V prípade nárazu odpadne a nezraní posádku. Súčasťou balenia je ešte USB kábel. Môžete ním nabíjať zariadenie  počas prevádzky v aute, alebo aj vo vypnutom stave.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

V handsfree sade je integrovaný mikrofón, reproduktor a tlačidlo, ktorým sa zariadenie zapína a vypína. Sprevádza to vždy zaujímavý zvukový jingel. Zapnutie signalizuje modrá LED-ka schovaná za mriežkou reproduktora. Po spárovaní, ktoré prebehlo veľmi rýchlo aj s mojim, neveľmi ochotne sa pripájajúcim telefónom, bolo všetko pripravené na vyskúšanie.

Ako prvé prišlo na rad prehrávanie hudby. Bol som príjemne prekvapený frekvenčným rozsahom skladieb. Z reproduktora smartfónu zneli pomerne plocho a veľmi to nezlepšili ani slúchadlá. Tu sa však ozvali pomerne čisté stredné tóny, pevné výšky (aj keď nie celkom najvyššie) a hutné basové zložky. Ale veď JBL je špecialista na ozvučovanie, takže aké prekvapenie, čo sa týka zvuku...

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Takže šups do držiaka a poďme na skúšanie spojenia s telefónom. Zacvaknutie je rýchle a vďaka kužeľovému okraju dier s magnetmi aj presné. Trafíte sa aj poslepiačky. Pri telefonovaní najprv skúška smerom von – vytočím číslo na telefóne, odložím ho a počujem vyzváňanie v handsfree súprave pripnutej na okraj slnečnej clony. Tam je niekoľko možností – buď na spodný okraj, alebo na jeho horný – podľa toho, či clonu používate, alebo zostane v základnej polohe. Zvuk sa šíri zhora, zrozumiteľnosť je dobrá, len hlasitosť telefonovania je pri vyššej vnútornej hlučnosti v aute – napríklad pri vyššej rýchlosti už na hranici rozoznateľnosti.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

To isté platí aj pre príjem telefonátov – stačí zatlačiť tlačidlo so symbolom slúchadla a už voláte. Vyššia hlasitosť by nebola na škodu. Inak technológia potlačenia šumu, ktorú vyvinul Harman umožňuje čisté telefónne hovory aj pri hluku premávky. Výrobca tvrdí, že aj pri šume vetra na motocykli. Ale to som aj vzhľadom na počasie a „zazimovanie“ nášho dvorného motocyklového jazdca už neskúšal. Bezdrôtovo cez  Bluetooth môžete prijímať aj hlasové informácie z navigácie a aplikácie ADAS ako je napríklad iONRaod. Zároveň môže vodič ľahko počuť rádio v prípade miestnych správ, alebo hlásenia o dopravnej situácii. To aj v prípade, že ich prijímate cez smartfón prostredníctvom niektorej aplikácie.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Jednoduché pripnutie je výhodou aj v prípade, že sa napríklad váš telefonický rozhovor nekončí keď zaparkujete. Vtedy Trip ľahko vezmete so sebou – napríklad do hotelovej izby, kuchyne alebo do kancelárie, kde môžete pokračovať. Bez pripojenia na zdroj energie môže ako Bluetooth reproduktor prehrávať hudbu až 8 hodín do ďalšieho nabíjania. Ak ho používate ako handsfree súpravu, dokáže fungovať dokonca až 20 hodín. A čerešnička na záver: zariadenie je kompatibilné s hlasovým ovládaním Siri a Google Now, ktoré podporuje. Takže sa môžete ešte ľahšie pripojiť v autách, ktoré nimi disponujú a zadávať povely cez vstavaný mikrofón.

Ak teda máte pocit (a celkom oprávnený(, že vám chýba tretia ruka a potrebujete ruky naozaj mať iba na volante, je JBL Trip vhodným vianočným darčekom. Z necelú stovku to bude nielen praktický, ale aj veľmi užitočný spoločník na vašich cestách. Stojí totiž menej ako dve pokuty za telefonovanie za volantom. Takže sa oplatí aj z hľadiska ekonomického. Vyššia bezpečnosť sa nedá peniazmi priamo vyjadriť. No je to plus.

Na záver ešte pár obrázkov aj so zvukom, ktoré niekedy povedia viac, ako sto slov...

Jozef Vydra

Komentáre k článku