2019-04-19 15:05:00
Slovakiaring TCR 2019
Slovakiaring TCR 2019
Zdroj: Agency

Slovakiaring čakajú v tomto roku dva vrcholy

Jedným z nich bude víkend v polovici mája, keď na okruh zavítajú dva svetové šampionáty.

Historicky druhá sezóna WTCR - FIA Svetového pohára cestovných automobilov nedávno odštartovala v Maroku. Ak sa vám páčil uplynulý ročník, potom si tento určite zamilujete! Spolu s Majstrovstvami sveta vytrvalostných pretekov cestovných motocyklov FIM EWC na Slovensko prichádza táto svetová liga už 10. až 12. mája.

Noví jazdci, nové autá, nová trať a nový bodovací systém je len zlomok toho, čo ponúkne tento pokračovateľ úspešného príbehu svetových cestovných vozidiel (predtým WTCC). Druhá sezóna navštívi po úvodnom Maroku okruh v Maďarsku a tretím podujatím je náš SLOVAKIA RING. Potom seriál pokračuje do Holandska, Nemecka, Portugalska, Číny, Japonska, Macao a na záver navštívi Malajziu.

Zdroj: Agency
Zdroj: Agency

Obzrime sa za prvým podujatím FIA WTCR 2019 v Maroku, ktoré sa konalo na marrákešskom okruhu Moulay El Hassan uplynulý víkend.

Argentínčan Esteban Guerrieri (ALL-INKL.COM Münnich, Honda Civic Type R TCR) premenil prvú pole position sezóny v prvé víťazstvo, keď odolal útoku Theda Björka v prvej zákrute a udržal si vedenie pretekov vypísaných na 18 kôl. V cieli delilo prvých 7 jazdcov iba 5 sekúnd.

Francúz Frédéric Vervisch (Comtoyou Team Audi Sport, Audi RS 3 LMS) neskôr získal pole position do 3. pretekov, a to v napínavej Druhej kvalifikácii Q3, kedy sa o najrýchlejšie kolo a body pobili najlepší piati jazdci z Q2. Hneď za ním sa ocitli bývalí majstri sveta Yvan Muller a Thed Björk z nového tímu s čínskymi vozidlami Lynk & Co 03 TCR.

Zdroj: Agency
Zdroj: Agency

Vďaka pravidlu obráteného poradia top 10 z Q2 sa na pole position 2. pretekov ocitol Nick Catsburg (BRC Hyundai N LUKOIL Racing Team, Hyundai i30 N TCR). Ten nanešťastie havaroval v 10. kole 2. pretekov potom, čo mu zlyhali brzdy. Prvenstvo tak zdedil jeho tímový kolega a celkový víťaz minuloročnej trofeje WTCR Talian Gabriele Tarquini. Druhý skončil Jean-Karl Vernay (Leopard Racing Team Audi Sport, Audi RS 3 LMS) a tretí Yann Ehrlacher (Cyan Performance Lynk & Co 03 TCR). Prvých 5 miest obsadilo až 5 rozličných značiek.

Z víťazstva v posledných 3. pretekoch sa tešil Švéd Thed Björk, ktorý tak zaknihoval premiérové víťazstvo tímu Cyan Performance Lynk & Co čínskej spoločnosti Geely Group Motorsport. Dokonalý výsledok 1.-2. miesta im však znemožnila porucha riadenia v 14. kole na vozidle Yvana Mullera. Tretí skončil pri svojom debute šampión TCR Europe 2018 Španiel Mikel Azcona zo švédskeho tímu PWR Racing na Cupre TCR.

Po Maroku pokračuje WTCR na maďarský Hungaroring (27.-28. apríl). Po ňom už nasleduje RACE OF SLOVAKIA - 10. až 12. mája, v unikátnom spojení so svetovým vytrvalostným šampionátom motocyklov FIM EWC.

Zdroj: Agency

Ďalšie informácie nájdete na www.slovakiaring.sk, www.fiawtcr.com a www.fimewc.com


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo