2019-02-13 12:25:00
Mitsubishi ASX 2020
Mitsubishi ASX 2020
Zdroj: mitsubishi

Mitsubishi ASX – úplne nový dizajn a väčší atmosférický motor

Od predstavenia v roku 2009 predalo Mitsubishi v približne 90 krajinách celkovo 1,32 milióna vozidiel ASX.

Najväčšími trhmi sú Severná Amerika, Európa, Austrália a Čína. V súčasnosti je ASX tretím najpredávanejším modelom Mitsubishi Motors Corporation (MMC) a súčasne kľúčovou súčasťou globálnej stratégie automobilky Mitsubishi. Na 89. ročníku medzinárodného ženevského autosalónu (5.-17. marca 2019) odhalí MMC vo svetovej premiére svoje kompaktné SUV Mitsubishi ASX modelového roku 2020 (na niektorých trhoch predávané aj pod označením RVR či Outlander Sport).

Dizajn karosérie prešiel zásadnou premenou v duchu dizajnérskej filozofie „Robustný a inteligentný", ktorá je vyjadrením celosvetového sloganu MMC „Drive your Ambition“. ASX je kompaktné SUV určené predovšetkým do mesta, ale ponúka univerzálnu využiteľnosť, od každodenného dochádzania do práce až po výpravy do neznáma. Vďaka ľahkej kompaktnej karosérii a lepšiemu výhľadu vďaka vyššej polohe za volantom ASX ponúka vynikajúcu ovládateľnosť a veľmi dobré jazdné vlastnosti.

Zdroj: mitsubishi

Na európskych trhoch bude ASX poháňané motorom s objemom 2.0 litra 16V MIVEC (Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control system - Pokrokový elektronický systém riadenia časovania sacích ventilov Mitsubishi), ktorý bude spolupracovať s päťstupňovou manuálnou prevodovkou alebo s bezstupňovým (CVT) ústrojenstvom INVECS-III so šiestimi predvolenými virtuálnymi stupňami s režimom športového radenia. Zvoliť možno medzi pohonom predných alebo všetkých kolies. ASX zároveň ponúka vyspelú bezpečnostnú konštrukciu karosérie RISE, či systém predchádzania a zmierňovania následkov čelného nárazu (FCM).

Zdroj: mitsubishi
Zdroj: mitsubishi

Základom inovácie modelového roku 2020 je výrazná zmena dizajnu, kde prednej časti dominuje ďalšia fáza vývojovej koncepcie Dynamického štítu („Dynamic Shield“) od spoločnosti MMC. Vynovený je nárazník a hlbšia kapota motora. Charakteristický vzhľad vozidla Mitsubishi pri pohľade spredu ešte viac zvýrazňuje usporiadanie LED svetiel so smerovými a hmlovými svetlami po okrajoch nárazníka. ASX používa zadné združené LED svetlá (s výnimkou smerových svetiel) ktoré sa ťahajú naprieč celou šírkou vozidla. Robustnosť výzoru podporuje ochranný kryt pod nárazníkom.

Zdroj: mitsubishi

Vo farbách sú k dispozícii teraz výrazne svieži a žiarivý odtieň Red Diamond, športový a vitálny odtieň Sunshine Orange, resp. elegantný a kultivovaný odtieň Oak Brown. Vynovené ASX má zlepšený audiosystém SDA (Smartphone-link Display Audio), ktorý ponúka pokročilejšie funkcie konektivity. Uhlopriečka displeja sa zväčšila zo 7 na 8 palcov. Na obrazovke systému SDA možno teraz prehrávať videá uložené na USB pamäťových zariadeniach. Vozidlá v najvyššej výbave štandardne ponúkajú navigačný systém Tom Tom.

Pripojením na Internet cez smartfón sú teraz k dispozícii dopravné informácie v reálnom čase. Čoskoro bude k dispozícii tiež aplikácia využívajúca informácie z rýchlomera, počítadla kilometrov a výstražných kontroliek, rovnako tak ako ďalšie palubné údaje vozidla. Aplikácia bude napr. kontrolovať zostávajúce palivo a navedie vodiča k najbližšej čerpacej stanici; taktiež bude ponúkať pokyny k optimálnej údržbe a prehliadkam.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: M Motors SK, Mitsubish Motors Corporation

Komentáre k článku


Stream naživo