2018-11-29 04:40:00
Únava za volantom, málo
Únava za volantom, málo spánku
Zdroj: Ford

Ak málo spíte, za volantom ste rovnako nebezpeční, ako sú opití

Spoločnosť Ford upozorňuje, že únava je hlavný faktor až pri pätine dopravných nehôd.

Poukazuje na nebezpečenstvo jazdy, keď je človek unavený. Pri výskume sa porovnávalo, ako sa prejavuje nevenovanie sa riadeniu pri ospalosti a opitosti. Ospalí vodiči jazdia rovnako nebezpečne ako opití ľudia.

Ak vidíte priateľa alebo svoju polovičku, ako berie kľúče od auta po večernej oslave, ako jeden z mnohých ľudí namietnete, alebo sa snažíte danú osobu presvedčiť, aby vám odovzdala kľúče? Ale čo keď priateľ trvá na šoférovaní, aj keď je po dlhom dni unavený?

Únava je hlavnou príčinou 1 z 5 dopravných nehôd a podľa odborníkov bdenie dlhšie ako 18 hodín môže obmedziť schopnosti do takej miery, ktorá je porovnateľná s prekročením povoleného množstva alkoholu v mnohých krajinách.

Zdroj: Ford
Zdroj: Ford

Spoločnosť Ford si objednala vývoj „spacieho obleku“, ktorý umožňuje zažiť pocit oslabujúceho účinku únavy. Dopravné nehody sú hlavnou príčinou smrti mladých ľudí a spoločnosť integruje školenie s oblekom do svojho programu Driving Skills for Life (DSFL), ktorý je určený pre mladých vodičov od 17 do 24 rokov.

„Ak šoférujete unavení, riskujete jazdu ako zombie – stávate sa nebezpečným pre seba, pre spolujazdcov a pre všetkých na ceste v okolí,“ povedal Dr. Gundolf Meyer‑Hentschel, výkonný riaditeľ inštitútu Meyer‑Hentschel Institute, ktorý vyvinul „spací oblek“. „Mladí ľudia veľmi často podliehajú „úmyselnému nedostatku spánku“ – nútia sa zostať bdelí, aby stihli reagovať na rušný spoločenský život, mohli dlho pracovať a študovať na skúšky.“

Zdroj: Ford
Zdroj: Ford

Súčasťou obleku sú aj špeciálne okuliare, ktoré simulujú extrémne vyčerpanie vrátane mikrospánku – nekontrolovateľnú odpoveď na únavu. Následkom mikrospánku môžu osoby za volantom šoférovať naslepo 10 sekúnd a viac, niekedy s otvorenými očami. Počas tohto času prejdú aj stovky metrov a neskôr si na to nedokážu spomenúť.

Po pripojení k aplikácii pre smartfóny možno okuliare nastaviť tak, aby simulovali vypnutie mozgu, takže vodič na pol sekundy vlastne nevidí nič pred sebou. Intervaly sa následne predlžujú až na 10 sekúnd. Pri oblečení spolu so špeciálne navrhnutou čiapkou, vestou, popruhmi na ramená a členky – s celkovou hmotnosťou vyše 18 kilogramov – celkový efekt vytvorí náhľad na mieru obmedzenia unavených vodičov. V USA spôsobujú väčšinu nehôd z ospalosti osoby s vekom do 25 rokov.

Zdroj: Ford
Zdroj: Ford

„Odhodlali sme sa zvýšiť povedomie o jazde v ospalosti a „spací oblek“ predstavuje dokonalý spôsob predvedenia,“ povedal Jim Graham, manažér programu DFSL spoločnosti Ford. „Mnoho ľudí bolo vďačných, že priateľ alebo člen rodiny sa dobrovoľne rozhodol, že bude v noci šoférovať. Ale fakt, že nepil, neznamená, že dokáže bezpečne jazdiť, keďže zostal celú noc hore a je vyčerpaný.“

Takže čo by ste mali urobiť, ak si myslíte, že ste príliš unavení na šoférovanie? Podľa doktora Gundolfa Meyer-Hentschela je najlepší postup takýto:

  • Zastavte vozidlo, hneď ako to bude bezpečné.
  • Vypite kofeínový nápoj a na 20 minút si pospite.
  • Zobudíte sa osviežení a pripravení znovu vyraziť na cestu.

Ak sa tak nestalo, potom je pravdepodobne čas nájsť inú cestu domov, alebo do cieľa.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo