2018-04-25 15:24:02
BMW iX3
BMW iX3
Zdroj: BMW

BMW iX3 – elektrický brat modelu X3 prichádza s dojazdom 400 km

BMW iX3 bude prvým plnohodnotným elektromobilom hlavnej značky BMW. Na sériu áut i ale nezabúda.

BMW predstaví na autosalóne v čínskom Pekingu Auto China 2018 koncept prvého samostatného a plnohodnotného elektromobilu hlavnej značky. BMW pod označením iNext v nasledujúcich rokoch vytvorí celý modelový rad áut. Model iX3 teda stojí na začiatku prechodu elektrických technológií vyvíjaných a testovaných pod subznačkou BMW i späť pod krídla hlavnej značky. 

Noviniek, ktoré koncept BMW iX3 priváža je hneď niekoľko. Okrem faktu, že predznamenáva prvý elektromobil v rámci štandardných modelov značky, taktiež disponuje elektrickým pohonom piatej generácie a prezentuje vysokú modularitu platformy automobilov tejto značky.

Pohonné ústrojenstvo piatej generácie prináša zlepšenie v oblasti riadenia a výške kapacity batérií. Model iX3 disponuje batériami s kapacitou presahujúcou 70 kWh, čo mu dodáva dojazd na jedno nabitie na úrovni 400 km podľa najnovšieho cyklu WLTP (reálny dojazd). Navyše nová riadiaca jednotka nabíjania umožňuje rýchlonabíjanie s výkonom až 150 kW, čo znamená, že na úroveň 80 % kapacity sa batérie nabijú za 30 minút.

Zdroj: BMW

Piata generácia pohonného ústrojenstva skrytá pod označením eDrive spája všetky kľúčové prvky – motor, prevodovku a výkonovej elektroniky do jedného samostatného celku. Nová generácia prináša vysokú modularitu aj v oblasti pohonov a zahŕňa ako pohon prednej, zadnej nápravy, tak všetkých kolies. Modularita v tomto prípade naznačuje, že nové pohonné ústrojenstvo bude možné jednoduchšie upravovať a dimenzovať pre potreby jednotlivých modelov so zreteľom nielen na ich veľkosť a využitie ale najmä na kľúčovú vlastnosť všetkých áut BMW – pôžitok z jazdy.

Dôkazom toho je tiež maximálny výkon modelu iX3. Nesnaží sa ohurovať extrémami, prináša však použiteľný vysoký výkon na úrovni 200 kW (272 k).

Koncept budúceho elektromobilu iX3 reflektuje aj úpravy dizajnu, ktorými v budúcnosti prejdú elektrifikované modely hlavnej značky BMW. Na prednej časti sa obličky a znak hlásia k blízkosti so značkou BMW i. Uzatvorené dvojité obličky s modrou linkou pokračujú v dizajnových prvkoch prevzatých zo štúdie BMW i Vision Dynamics. Uzatvorený priestor za obličkami znižuje odpor vzduchu a zlepšuje aerodynamiku.

Zdroj: BMW

Medzi identifikačné prvky štúdie BMW Concept iX3 patria zatvorené obličky masky chladiča BMW s grafikou vozidiel BMW i, modrá linka BMW i okolo obličiek, logo značky vpredu, na bokoch a difúzor na zadnom nárazníku. Tieto štylistické prvky vytvárajú príťažlivý kontrast k matnej striebornej farbe vozidla s označením Moonstone Silver. Štúdia dostala aj aerodynamicky upravené disky kolies z ľahkých zliatin. Dátumom na zapamätanie je rok 2021. Viac ale zistíte vo videu nižšie. 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo