2015-02-12 12:04:07
Svetové auto roka 2015
Svetové auto roka 2015

Svetové Auto roka 2015: Cactus, Genesis, Passat, Mustang, alebo iný?

Odborná porota zverejnila zoznam desiatich finalistov, spomedzi ktorých bude hľadať víťaza.

Okrem absolútneho titulu Svetové auto roka sa jury zložená z automobilových novinárov z celého sveta postará aj o vyhlásenie víťazov ďalších kategórií.

Predstavíme si ich ďalej. Najskôr sa ale venujme práve tým autám, ktoré majú šancu na zisk prestížneho titulu.  bude podobne ako každý rok vyhlasovať anketu, teraz pre rok 2015. Ak vás zaujíma, ktoré vozidlá majú možnosť získať titul World car of the year 2015, teda Svetové auto roka 2015, už bol zverejnený zoznam finalistov hlavnej ankety a okrem toho aj ďalších štyroch podkategórií. Žiadna automobilka tento rok nemá dvoch zástupcov vo výbere. Čo je potešiteľné, sú v ňom autá z celého sveta.

Ak si prejdeme finalistov v abecednom poradí, kandidátom na titul je prvý MPV značky, BMW 2 Active Tourer, zaujímavý automobil Citroën C4 Cactus, športové legenda Ford Mustang, luxusné Hyundai Genesis, americko-taliansky Jeep Renegade, úplne nová Mazda 2, zástupca luxusnej strednej triedy, Mercedes-Benz C, päťdverový hatchback Mini 5 door, crossover Nissan Qashqai a posledným z desiatich najlepších je legenda a stálica medzi nemeckými automobilmi, Volkswagen Passat.

Finalisti ankety World car of the year 2015

BMW 2 Active Tourer
Citroën C4 Cactus
Ford Mustang
Hyundai Genesis
Jeep Renegade
Mazda 2
Mercedes-Benz C
Mini 5 dverové a 4 dverové
Nissan Qashqai
Volkswagen Passat

Anketa Svetové auto roka (WCOTY , ktorá sa organizuje od roku 2005, už pozná širšie okruhy finalistov vo všetkých svojich kategóriách. Ďalšie štyri kategórie totiž hodnotia autá športové, luxusné či po ekologickej a dizajnovej stránke.

Medzi luxusnými autami sú očakávané autá, ako napr. Mercedes triedy S Coupé, ale tiež napríklad Lincoln MKC či Cadillac ATS Coupé. U športiakov, resp. vysokovýkonných vozidiel, vidíme rovno štyri Audi a tiež duo BMW M3 a M4. Je tu aj Challenger SRT Hellcat, zatiaľ čo jeho štvordverový súrodenec sa do širšieho finále nedostal. Medzi „zelenými“ autami sú elektromobily, ale tiež športiak BMW i8, či hybridné SUV Volvo XC90 T8 Twin Engine, ktoré má napriek dvojnásobnému číselnému označenia iba štvorvalcový motor.

Kompletné zoznamy širších okruhov finalistov nájdete nižšie. Teraz sa začne druhé kolo hlasovania, keď budú porotcovia vyberať z desiatich, v prípade podkategórií vždy spomedzi piatich áut. Užšie okruhy finalistov, kde zostanú v každej kategórii už len po tri autá, sa dozvieme v marci v Ženeve a víťazov oznámia na newyorskom autosalóne v apríli.

Finalisti kategórie Svetové luxusné auto roka 2015

BMW i8
BMW X6
Cadillac ATS Coupé
Cadillac Escalade / ESV
Kia K900
lexus NX
lexus RC
lincoln MCC
Mercedes-Benz triedy S Coupé
Range Rover Autobiography Black s dlhým rázvorom

Finalisti kategórie Svetové výkonné auto roka 2015

Audi S1
Audi S3
Audi TT / TTS
Bentley Continental GT Speed
BMW M3 / M4
Chevrolet Corvette C7 Z06
Dodge Challenger SRT Hellcat
Jaguar F-Type R Coupé
Lexus RC-F
Mercedes-Benz AMG GT

Finalisti kategórie Svetové zelené auto roka 2015

BMW i8
Hyundai ix35 Fuel Cell
Kia Soul EV
Volvo XC90 T8 Twin Engine
Volkswagen Golf GTE

Finalisti kategórie Svetové dizajnové ocenenie 2015

BMW radu 2 Active Tourer
Citroën C4 Cactus
Mercedes-Benz triedy C
Porsche Macan
Volvo XC90

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo