2013-03-29 15:25:00
Svetové auto roka 2013
Po európskom titule Auto roka získal Golf aj svetový , vlastne americký derivát ocenenia.
Zdroj: VW

Svetové auto roka 2013 má víťaza: VW Golf VII

Volkswagen so svojim najnovším vydaním bestsellera zbiera ocenenia naprieč kontinentmi ako na bežiacom páse.

Koľko ich ešte má pred sebou nevedno, no isté je, že Volkswagenu sa bude jeho model dobre predávať v Európe, aj v Amerike. Napriek tomu, že rozdiely medzi jeho verziami sú väčšie, ako by si boli novinári ochotní pripustiť. Možno okrem špičkového modelu so šesťstupňovou prevodovkou a viacprvkovým zavesením kolies zadnej nápravy tí, ktorí dávajú svoj hlas v rôznych súťažiach nevideli Golf s jednoduchou zadnou nápravou a päťstupňovou prevodovkou.

Ocenená úspešná evolúcia

Nech je ako je, Golf žne úspechy celosvetovo. Okrem lokálnych víťazstiev sa mu podaril husársky kúsok, keď okrem titulu európskeho Auta roka ho  získal aj vo „svetovej“ (presnejšie americkej) obdobe nazvanej tak typicky neskromne ako spoza veľkej mláky: World Car of The Year (WCOTY). Číslo sedem žije – parafrázujúc názov filmu si dovolím podotknúť, že takýto úspech veľa áut nepozná. Ale nie je to veľké prekvapenie. Už keď sa objavil prehľad kandidátov a neskôr štvorica finalistov (okrem Golfu Mercedes-Benz triedy A, Porsche Boxster/Cayman a Scion FR-S/Subaru BRZ/Toyota GT 86), bola na mieste otázka, kto naozaj má na víťazstvo. Už ho poznáme.

Ďalšie (pod)kategórie ankety

Okrem toho sa však v ankete WCOTY 2013 súťažilo aj v iných kategóriách a tam boli výsledky celkom zaujímavé. V súťaži o najlepšie športové auto (World Performance Car) si palmu víťazstva odnieslo duo Porsche Boxster/Cayman, o najlepší design (World Car Design) zavládol Jaguar F type. Nechýbala ani tradičná „zelená fanatsmagória“ (World Green Car), kde sa zdal byť víťaz jasný už od začiatku. Je ním Tesla Model S, ktorý sa stal obľúbeným medzi americkými novinármi. Tí, ktorým predsa „nevoňali“ jeho papierové parametre v porovnaní s realitou, sa dočkali útokov priamo od automobilky. Radšej bez komentára, hoci by si elektrické autá žiadali poriadny. Najmä niektoré, ale hlavne ako celok. Nechajme to v tejto chvíli tak. Príde správny čas, keď sa im pozrieme na zúbok.

Spory bokom - jasné je, že hlavným víťazom je VW Golf najnovšej generácie. Otázkou je, čo by ešte tak mohol vyhrať. Dúfajme, že v netradičnej ankete pre... ehm metrosexuálov, nezaboduje. Ak by predsa, tak potom mi niečo o neviditeľnom šarme toho vozidla uniklo.

Jozef Vydra
ZDROJ: WCOTY

Komentáre k článku


Stream naživo