2014-08-13 13:24:11
SAAB 9-3 Aero
SAAB 9-3 Aero
Zdroj: saabsunited, SAAB, NEVS

SAAB: Dodávateľ žiada bankrot NEVS. Rozhodne sa 8. septembra, no možno i skôr

Ako sme už informovali vlastník značky SAAB, firma NEVS má vážne problémy. Faktúry neplatí už od februára.

AKTUALIZOVANÉ: NEVS vydala k informáciám v článku stanovisko, v ktorom informuje o zrušení návrhu na bankrot.

Spoločnosť, ktorá umožnila švédskej automobilke Saab po jej bankrote znovu vyrábať, teraz sama čelí problémom. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa agentúry firma Labo Test podala na pôde švédskeho súdu žiadosť o vyhlásenie bankrotu National Electric Vehicles of Sweden (NEVS). Tá je materskou spoločnosťou automobilky Saab.

Spoločnosť Labo Test, ktorá dodáva zariadenia na testovanie automobilových komponentov, uviedla, že NEVS jej nezaplatila od februára, pričom dlh dosiahol 150 000 švédskych korún (16 337 eur). Hovorca NEVS Mikael Ostlund sa k žiadosti Labo Test o vyhlásenie bankrotu nevyjadril.

Spoločnosť NEVS prevzala značku Saab v roku 2012. Švédska firma oznámila bankrot v decembri 2011 potom, ako nebola schopná zabezpečiť prevádzku a nájsť nových investorov. Vtedajším majiteľom bol holandský výrobca športových áut Spyker, ktorý Saab kúpil v roku 2010 od americkej spoločnosti General Motors.

V decembri minulého roka spustila NEVS vo švédskom Trollhättane sériovú výrobu, no v máji tohto roka musela produkciu opäť pozastaviť. Ako dôvod uviedla problémy s platbami dodávateľom.

Okrem zistení agentúry AP však vieme aj niečo navyše. Viacerí ľudia blízki značke SAAB sa dopočuli, že dohoda o vstupe investora z Ázie by mala byť podpísaná omnoho skôr než 8. septembra. V pondelok totiž zamestnanci NEVS prišli z celozávodnej dovolenky a zistili, že veci sú v pohybe. Hovorca NEVS pochopiteľne mlčí, no dlh 16 337 eur nie je tak veľký, aby NEVS musel skrachovať. Pravda, k žiadosti o bankrot sa môže pridať viacero ďalších dodávateľov, presné číslo dlžôb je pravdepodobne výrazne vyššie.

jh
ZDROJ: TASR, AP, Saabsunited

Komentáre k článku


Stream naživo