2014-07-14 15:12:00
Volkswagen Polo 1,2 TSI
Volkswagen Polo 1,2 TSI vo výbave Fresh
Zdroj: Ján Hargaš

VW predbehol GM v Číne. Stane sa Volkswagen najväčšou automobilkou?

Ak predbehnete najväčšieho na najväčšom a najsilnejšom trhu, niečo to už znamená. Zdá sa, že Volkswagen má šancu byť najväčší.

Volkswagen už pred niekoľkými rokmi avizoval, že do roku 2018 chce byť najväčšou automobilkou na svete. To znamená, že by sa jemu a jeho dcéram malo dariť na všetkých kontinetoch. Inak lídrov GM a Toyotu nepredbehne. Dnes si nemecký koncern pripísal ďalší dôležitý úspech na ceste za svojim cieľom. Opätovne získal pozíciu lídra v Číne.

V 1. polovici tohto roka predbehol v predaji áut na čínskom trhu amerického výrobcu General Motors (GM) . Volkswagen je tak na najlepšej ceste opäť sa stať najväčším zahraničným predajcom áut v Číne. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Konkrétne, odbyt VW za prvých šesť mesiacov roka na najväčšom automobilovom trhu sveta v Číne, vrátane Hongkongu, vzrástol medziročne o 18 % na viac ako 1,8 milióna vozidiel.

Na porovnanie, americký GM v rovnakom období predal v Číne 1,73 milióna áut, o 11 % viac ako v 1. polroku 2013.

VW už vlani na čínskom trhu v počte predaných áut prvýkrát po deviatich rokoch predbehol GM.

Čína je najväčším trhom pre obe automobilky a kľúčová aj pre ich súboj s japonskou Toyotou, ktorá si zatiaľ udržala pozíciu najväčšieho výrobcu áut na svete.

Zdroj: Ján Hargaš

Generálny riaditeľ nemeckého koncernu Martin Winterkorn tento týždeň oznámil, že VW v snahe dosiahnuť vytýčený cieľ a zvýšiť za jednu dekádu predaj o 1 miliardu vozidiel, vybuduje v Číne dva nové závody. Celkový objem investícií VW v ázijskej krajine tak prekročí 20 miliárd eur.

Volkswagen už v apríli tohto roka avizoval, že sa mu možno podarí predať tento rok v Číne vyše 3,5 milióna áut z produkcie svojich závodov. To by koncernu mohlo pomôcť prekročiť hranicu 10 miliónov predaných áut ročne o štyri roky skôr, ako pôvodne plánoval.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo