2014-07-03 11:39:59
Úplne iný základ -
Úplne iný základ - zo zemného plynu...
Zdroj: Shell Lubricants

Netradičná správa obletela Slovensko: prichádza úplne iný základ

Hovorí sa aj, že základ je grunt. V tomto prípade to vzali pekne od Adama a ešte aj so zaujímavým nápadom.

Do redakcie sme dostali zásielku. Možno vlastne povedať, že: „Prišla poštou previazaná škatuľka... a v nej bola (žeby Bambuľka?).“ Nie, to iba výrobca motorových olejov a ich distribútor na Slovensku zaujali netradičnou prezentáciou. Nápad, ktorý sa nám zapáčil natoľko, že sme nazreli aj do oficiálnej správy. Tu sa ukázal rozdiel, ktorý cítite a vidíte... aha, to je z iného odkazu. Nuž, v záplave rôznych odkazov, útočiacich na naše zmysly od rána do večera nie je ľahké orientovať sa. A najmä vybrať si, čo naozaj potrebujeme, nie to, čo nám reklama nanúti, že „musíme“ mať.

Dlhodobá a úzka spolupráca

Hovorí vám niečo spojenie Ferrari a Shell? No bodaj by nie, keď sa logo v tvare mušle objavuje na monopostoch F1 a všade inde. Ferrari aj do svojich produkčných áut odporúča motorové oleje Shell. Prečo sa pýtate, že prečo? Nuž, talianska značka do svojich motorov nenechá naliať hocičo. Čím nechceme povedať, že iné značky nie sú kvalitné, ale čo je vyskúšané a „strihnuté“ na mieru motorov so vzpínajúcim sa koníkom, asi bude viac ako iba dosť dobré.

Pojmy ako oxidačná stálosť, strihová stabilita, viskozitná stálosť väčšine motoristov síce nič nehovorí, ale rôzna konštrukcia motorov vyžaduje celkom iné zloženia konkrétnych olejov vhodných pre daný typ, či značku motora. V tomto bode nejde o marketingový trik výrobcov mazív, ale naozaj o splnenie neraz veľmi špecifických požiadaviek výrobcov motorov.

Zdroj: Shell Lubricants
Zdroj: Shell Lubricants

Úplne iný základ

Spoločnosť AutoMax Slovakia, oficiálny dovozca olejov a mazív Shell do Slovenskej republiky, predstavuje inovovanú ponuku špičkových mazív Shell Helix. Jeho vlajkovou loďou je rad produktov Shell Helix Ultra vyrobený úplne novou technológiou Shell PurePlus. Oleje vytvorené na základe tejto unikátnej technológie majú výrazne zdokonalené funkčné vlastnosti. Môžu sa napríklad pochváliť výrazne stabilnejšou viskozitou a ešte lepšou ochranou proti opotrebovaniu.

Shell PurePlus – prielom v technológiách mazív

Rad olejov Shell Helix prináša motorové oleje pre osobné vozidlá, ktoré sú schválené a odporúčané poprednými svetovými výrobcami automobilov, od produktov plne syntetických až po oleje spĺňajúce požiadavky motorov starších vozidiel. Kľúčovým produktom nového portfólia zostáva Shell Helix Ultra. Vo svojej najnovšej podobe obsahuje syntetické základové oleje, ktorých základová zložka sa vyrába zo zemného plynu.

Poznámka redakcie:

V tomto bode malé odbočenie, ktoré vlastne má na svedomí spoločnosť AutoMax Slovakia, keď nám poslala „názornú ukážku“, aký je rozdiel medzi doterajšími základovými olejmi a novým. Porovnanie a rozdiely si môžete pozrieť aj vy na fotografiách... Nevyskúšali sme však ani jednu, ani druhú ukážku. Základom je pre nás bezpečná jazda, čo by sa po takej „skúške“ dalo ťažko dosiahnuť

Zdroj: Shell Lubricants
Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Tento nový základový olej je priezračne čistý, prakticky bez akejkoľvek nežiaducej zložky a má vynikajúce funkčné vlastnosti. Základové oleje tvoria až 90 % objemu motorového oleja, a sú preto rozhodujúcou zložkou každého maziva. V  prípade olejov Shell Helix Ultra majú veľmi stabilnú viskozitu, vysokú oxidačnú stabilitu a výnimočne nízku mieru odparovania. Keď sa k tomu pridá neustále zdokonaľovaná technológia aktívneho čistenia (Active Cleansing Technology), umožňuje Shell Helix Ultra udržiavať čistotu motora porovnateľnú so stavom nového motora z výroby. [1]

Keď sa na to pozrieme z čisto užívateľského hľadiska motoristu, ktorý miestami ani nevie, čo mu do motora v servise nalejú, aké sú hlavné prínosy mazív Shell Helix Ultra s technológiou Shell PurePlus? Nuž, podľa výrobcu ich je niekoľko:

Výnimočné tepelno - viskózne vlastnosti

Vďaka stabilnej viskozite vo veľmi širokom rozsahu teplôt zaisťuje olej vynikajúcu ochranu motora pri studenom štarte a zároveň dostatočnú vrstvu mazacieho filmu pri extrémnych prevádzkových teplotách. Ideálna hodnota viskozity zároveň šetrí až tri percentá paliva.

Vysoká oxidačná stabilita

Vysoké prevádzkové teploty a dlhé výmenné intervaly podporujú tvorbu voľných radikálov v motorovom oleji. Spôsobujú oxidáciu molekúl oleja, vytvárajú nerozpustný čierny kal a korozívne kyseliny. Základový olej v produktoch Shell Helix Ultra odoláva extrémnym teplotám bez jeho oxidácie. Navyše obsahuje špeciálne antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím bránia oxidácii aj predčasnému starnutiu oleja.

Zdroj: Shell Lubricants
Zdroj: Shell Lubricants

Čistí a čistí a čistí...

Pri spaľovaní paliva a postupnom starnutí motorového oleja vznikajú časom usadeniny, ktoré znižujú výkon a môžu motor poškodiť. Špeciálne čistiace prísady v Shell Helix Ultra rozpúšťajú škodlivé nečistoty, a prispievajú k vyššiemu výkonu motora, jeho maximálnej ochrane a efektívnejšiemu využitiu paliva.

Vynikajúca strihová stabilita predĺži život motora

Vysoké teploty, intenzívne mechanické namáhanie pri rýchlo sa pohybujúcich častí motora zvyčajne vedú k poškodeniu dlhých reťazcov molekúl. Ich pretrhnutie (takzvaný „strih“) stenčí vrstvu oleja, ktorý dostatočne nechráni motor. Až trikrát vyššia strihová stabilita olejov Shell Helix Ultra zachováva správnu úroveň viskozity a ochranu motora po celý čas do výmeny oleja.

Ako získať priezračne čistý základový olej

Technológia Shell PurePlus mení zemný plyn na vysoko čistý základový olej prakticky bez nečistôt bežne obsiahnutých v rope. Zemný plyn sa najprv prevedie na syntézny plyn, ktorý sa potom skvapalní. Následnou rafináciou vzniknú rôzne finálne výrobky. Táto chemická premena zemného plynu na kvapalné produkty sa nazýva Gas-to-Liquids (GTL). „Shell pracoval na vývoji tejto technológie od 70. rokov minulého storočia a vlastní so svojimi dcérskymi spoločnosťami veľmi rozsiahle know-how, okrem iného aj viac ako 3500 patentov. V súčasnosti sme jediným producentom mazív na svete, ktorý je schopný v takomto rozsahu vyrábať tieto veľmi čisté základové oleje na báze zemného plynu,“ upresňuje Václav Král, technický šéf Shell Lubricants.

Zdroj: Shell Lubricants
Zdroj: Shell Lubricants

Jednoduchšia a komplexná ponuka

Produktové portfólio Shell Helix sa na základe výsledkov rozsiahleho spotrebiteľského výskumu zmenilo, aby si motorista vedel ľahko a rýchlo vybrať správny typ a druh oleja. Zmenila sa štruktúry etikety, na ktorej pribudli nové údaje a doplnili ich dôležité vlastnosti produktu, napríklad vhodnosť použitia s konkrétnym typom paliva. Všetky kľúčové informácie sú zvýraznené. Úprava sa dotkla aj obsahu skrytého pod QR kódmi. Všetko spoločne vytvára „inteligentný" obal, vďaka ktorému sa zákazník okamžite dozvie zásadné informácie pre správny výber.

Inovovaný rad motorových olejov Shell Helix má viac než 30 produktov a je zostavený tak, aby spĺňali požiadavky prevažnej väčšiny výrobcov automobilov a vyhoveli priemyselným normám. Oleje sú tak šité na mieru takmer každého auta.

...............................

[1] Na základe výsledkov testu kalov Sequence VG pri použití olejov typu 0W-40.

Jozef Vydra
ZDROJ: Shell, AutoMax

Komentáre k článku


Stream naživo