2014-06-09 11:45:00
Výroba v Toyote
Výroba v Toyote
Zdroj: baotintuc.vn, autoblog.com, blog.autospeed.com

Predaj áut v USA je najlepší za 9 rokov! Európa môže iba ticho závidieť

Ale aj na Starom kontinente možno badať zmeny k lepšiemu. Aj keď najväčšie trhy rastú pomaly ak vôbec, automobilkám to celkom ide.

Zdá sa tak, že trh sa pomaly spamätáva z krízy, aj keď mnohí ekonómovia varujú pred prílišným optimizmom, isté je, že aspoň v druhom najväčšom trhu na svete – v USA sa predaju dlhodobo darí. Jediní kto v USA stráca, je VW. O dôvodoch sme sa však už zmieňovali.

Naopak najväčší výrobca automobilov na svete Toyota hlási nárast predaja až o 17 %. Ide o porovnanie májových čísel z tohto a minulého roka – tzv. medziročné porovnávanie. V minulom roku v máji predala vyše 200 000 vozidiel, toho roku to bolo viac než 230 000. Môže za to zvýšený záujem o modely Camry a Corolla.

Takmer identický nárast predaja hlási aj Chrysler, rástol aj koncern GM. V jeho prípade je to celkom prekvapivé, keďže má za sebou veľké problémy so zvolávaním miliónov automobilov. Napriek tomu v máji medziročne rástol o 13 %.

Ak sa presunieme do Európy, možno hovoriť o výrazne menšom pokroku. Trhy Západnej Európy rástli v priemere o 5 percent, no priemer môže byť dosť zavádajúci.  Vo Francúzsku vyrátali medziročný nárast trhu o zanedbateľných 0,1 %. Trh však rástol aj vo Veľkej Británii. Tam si zákazníci zaregistrovali o 7,7 % viac automobilov ako v rovnakom období v minulom roku.

Darilo sa aj automobilke Audi, tej predaj vyrástol o 11 %. Najväčšiu zásluhu na tom má dopyt v USA a v Číne.  

Ján Hargaš
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo