2014-06-05 12:40:00
Volkswagen CrossBlue koncept
Volkswagen CrossBlue koncept
Zdroj: vwvortex.com

Najväčšie SUV od Volkswagenu bude meškať. Amerika stráca trpezlivosť...

VW sa nevie rozhodnúť kam umiestniť výrobu tohto SUV, resp CUV. Vyberá si medzi USA a Mexikom. Nerozhodnosť môže koncern stáť priveľa.

Už dlho sme zvedaví na najväčšie SUV od VW. Koncept s názvom CrossBlue jasne naznačil ako by toto šesť až sedemmiestne autisko mohlo a malo vyzerať. Prijaté bolo s obdivom a veľkým záujmom. Po takej odozve obvykle rýchlo prichádza rozhodnutie o výrobe a samotná výroba nasleduje tak do dvoch rokov.

CrossBlue navyše možno označiť za kľúčový model VW pre americký trh. Všetci predsa vieme, že Američania milujú veľké SUV-čka a je dosť pravdepodobné, že po obrovi by sa zaprášilo aj v Európe. Volkswagen však s rozhodnutím, či auto vyrábať dlho váhal a keď sa nakoniec rozhodol, váha kde ho vlastne vyrobiť. V pláne má investovať sedem miliárd dolárov do svojho postavenia v Severnej Amerike, no veľmi vážne sa zamýšľa nad tým ako a hlavne kam tieto peniaze naliať.

Už to vyzeralo, že CrossBlue sa bude vyrábať v Mexiku, no štát Tennessee zabojoval o to, aby sa auto vyrábalo v závode v Chattanooge. Ako inak, ide o daňové úľavy a infraštruktúru. Tennessee tak znova spustilo rokovania a zdá sa, že VW by výrobu modelu radšej videl v USA. Na druhú stranu, cena práce v Mexiku...

Kým VW dumá čo sa mu viac oplatí, konkurenti nespia. Mercedes veselo vyrába svoje obrovské GéeLká, BMW oznámilo, kde sa bude vyrábať X7-čka a predajné čísla Volkswagenu na kľúčovom americkom trhu klesajú aj napriek tomu, že trh samotný rástol.

Američanom dve SUV – kompaktný Tiguan a väčší Tuareg jednoducho nestačia. Navyše Tuareg vychádza výrazne drahšie než obdobne veľký model od Lexusu – RX a aj to je dosť veľký problém...

Analytici hovoria, že VW si nemôže dovoliť dumať dlhšie, môže sa stať, že mu ujde vlak. Ak by sa rozhodol teraz, predaj by sa mohol začať v roku 2016.

VW o tom dobre vie, no v prípade nákladného CrossBlue je asi dumanie na mieste. Naopak, VW oznámil, že v nasledujúcich rokoch chce nielenže zväčšiť sortiment modelov v USA, chce tiež priniesť ďalšie tri SUV. Celkovú ponuku pre USA by tak rozšíril na šesť crossoverov, a to sa zdá byť dosť. Crossovery sú celosvetovo pre automobilky zlatý grál a aj počas krízy to bol jeden z mála segmentov, ktorý rástol.  

Ján Hargaš
ZDROJ: Autonews, vwvortex.com

Komentáre k článku


Stream naživo