2013-10-05 05:15:00
Tesla model S
Tesla model S

Jedno z elektrických áut Tesla model S začalo horieť počas jazdy

Nikto neprišiel k úrazu. No zákazníci automobilky si kladú tú istú otázku. Môže sa to stať aj im?

Počas jazdy s novým modelom Tesla S sa najprv začal spopod prednej kapoty šíriť dym a hneď na to sa objavili plamene. Auto začalo horieť v priestore batérií. Vodič auto rýchlo odstavil na kraji cesty a vyšiel von. Privolaní hasiči si akosi nevšimli, že horí práve elektrické auto a začali hasiť vodou. V tom momente sa batérie rozhoreli ešte viac a plamene šľahali vysoko do vzduchu.

Hasiči si svoju chybu uvedomili a vodu vymenili za chemický prípravok. Keď uhasili plamene na kapote, zistili, že uzavreté batérie stále horia. Nemohli sa k nim poriadne dostať a tak urobili do karosérie niekoľko dier, tiež použili veľké nožnice a rozstrihli rám, aby sa dostali bližšie. Oheň nakoniec uhasili.

Vyšetrovaním sa zistilo, že sa požiar začal práve v priestore so 16-timi batériami v prednej časti auta. Podľa všetkého ale neprišlo k samovznieteniu ako sa pôvodne domnievali médiá. Oheň zapríčinil kus plechu, ktorý vodič prešiel a ten vzápätí vletel do priestoru batérií a poškodil ich. Hneď na to sa jedna po druhej vznietili.

Výrobca tvrdí - je to bezpečné

Tesla tvrdí, že aj napriek požiaru urobili batérie čo mali a nedovolili plameňom šíriť sa ďalej a ohrozovať posádku. Jednotlivé články sú zabezpečené protipožiarnymi priečkami, ktoré boli konštruované tak, aby zabránili rozširovaniu plameňov. „Požiar sa týkal len malého izolovaného priestoru v prednej časti auta,“ písala spoločnosť Tesla v reakcii na udalosť.

Požiar vyzeral horšie ako to opisuje výrobca. Ochranné priečky medzi batériami síce chránili okolie batérií pred ďalším šírením ohňa, zabránili tiež hasičom uhasiť oheň pred úplným vyhorením článkov a poškodením auta.

Obavy zákazníkov sa prejavili aj na burze cenných papierov, keď akcie Tesly zaznamenali behom dňa prudký pokles o viac než jedenásť dolárov za akciu. Čo je zhruba šesť percent za prvý deň, druhý deň klesli o ďalšie štyri percentá. Pokles o desať percent je na burze priam strašidelné číslo.

Tesla model S je veľmi pôvabný sedan značky, ktorý si hneď po uvedení na trh získal obľubu zákazníkov aj odbornej verejnosti. Takéto udalosti však poškodzujú jeho meno a meno celej značky. Nakoniec, ak malý kus kovu spôsobí, že sa auto vznieti, je vôbec toto auto bezpečné? Alebo batérie nie sú dostatočne chránené, alebo je riziko požiaru príliš veľké. Väčšie než v prípade bežnejších spaľovacích motorov. Čo Tesla plánuje urobiť, aby rozptýlila obavy ešte nevieme. Keď zistíme, dáme vedieť.

Tesla model S sa predáva už aj v Európe

Na videu vidieť, že požiar je riadne prudký a tiež vidno, čím sa hasiči chystali hasiť auto. Komu by napadlo, že horí elektromobil? Americkým hasičom asi nie... Prečo im to nepovedal vodič? Lebo nevedel, že vodou sa plameň hasiť nemá? Alebo bol len rád, že sa mu nič nestalo?

Ján Hargaš
ZDROJ: nytimes.com

Komentáre k článku


Stream naživo