2013-08-10 15:00:30
Tesla S prvý raz
Tesla S prvý raz v Európe - tentoraz v Nórsku.
Zdroj: Tesla Motors

Prvé kusy vozidla Tesla Model S pre zákazníkov konečne prišli aj do Európy

Premiérový exemplár získal dlhoročný aktivista za ochranu životného prostredia, Nór Frederic Hauge.

Logicky teda prvou európskou krajinou, do ktorej poslala Tesla svoj sedan Model S je Nórsko. Čakanie bolo dlhé. A to aj preto, že Tesla Model S ide v USA doslova na dračku. V prvom kvartáli roka 2013 si ho objednalo  takmer 5 000 zákazníkov. Vzhľadom na to, že je to elektrické auto, je toto číslo vynikajúce.

Plán je 20 000 áut v tomto roku

Výrobca si naozaj naplánoval, že predá do konca roka viac ako 20 000 kusov. A vyzerá to tak, že sa mu nielen darí, ale ak bude pokračovať podobným tempom, bude môcť svojimi predajnými výsledkami výrazne konkurovať Nissanu LEAF.

Keď sa roznieslo, že Model S sa bude predávať aj v Európe (hoci za podstatne vyššiu cenu, ako  v USA), objednávky sa len tak hrnuli. Nakoniec sa ako prví dočkali zákazníci v Nórsku. V Oslo odovzdali prvé exempláre majiteľom. Tým úplne prvým je Frederic Hauge. Je to prezident nadácie Bellona a jeden z najväčších priekopníkov v oblasti elektromobility, veď už v roku 1989 jazdil na dovezenom elektrickom vozidle.

Tesla Model S so 60 kWh batériami sa v Európe predáva za viac než 72 000 eur. Pri ceste do USA by ste ušetrili veľa – v prepočte tam stojí rovnaký model asi 60 000 eur. Kam sa ešte Tesla Model S zberá? Nuž, najbližšie odovzdajú ďalšie kusy ešte tento mesiac vo švajčiarskom Zürichu a holandskom Tilburgu, kde zároveň sídli európske stredisko značky.

 

Jozef Vydra
ZDROJ: carscoop.com

Komentáre k článku


Stream naživo