2014-04-11 11:38:24
toyota corolla
toyota corolla

Toyota zvoláva do servisov po celom svete takmer 6,4 milióna áut!

Toyota po necelých dvoch rokoch opäť vyhlásila obrovskú celosvetovú zvolávačku. Dôvodom je elektronika.

Japonská automobilka Toyota Motor zvoláva do servisov po celom svete približne 6,39 milióna áut. Dôvodmi sú možné problémy s volantom, špirálovým káblom a ďalšími komponentmi. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie automobilky.

Toyota oznámila, že možné technické problémy sa týkajú 27 modelov, vrátane modelov Corolla, Yaris a Tacoma, ako aj Pontiac Vibe a Subaru Trezia. Niektoré vozidlá môžu mať aj viac ako jeden problém. Presnejšie, servisy majú skontrolovať 6,76 milióna komponentov v celkovom počte 6,39 milióna áut.

Z toho 3,5 milióna vozidiel zvoláva Toyota na výmenu kábla pripojeného k bočnému airbagu vodiča. Okrem toho servisy skontrolujú 2,32 milióna trojdverových áut pre možné problémy s koľajničkami sedadiel a ďalším 760.000 vozidlám prekontrolujú rameno volantu. Približne v 160.000 modeloch Toyota Ractis v Japonsku vymenia v servisoch motorček stieračov. V Hongkongu a Japonsku zvoláva Toyota do servisov 20.000 áut na výmenu štartérov.

Čo je však pre možných kritikov dôležité, automobilka pripomína, že tieto technické problémy nespôsobili žiadne havárie, zranenia či smrteľné úrazy.

Z celkového počtu zvolávaných vozidiel najviac, a to 2,3 milióna áut, jazdí po cestách v Severnej Amerike, 1,39 milióna vozidiel si kúpili klienti v Japonsku, 810.000 v Európe a 310.500 v Austrálii.

Ide o druhý najväčší počet vozidiel, ktoré Toyota zvoláva do servisov od októbra 2012, keď automobilka vyzvala majiteľov 7,4 milióna áut, aby si ich nechali skontrolovať.

Vo všeobecnosti sa zvolávanie vozidiel považuje za prejav nekvality, no skôr je to prejav seriózneho prístupu k zákazníkom.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo