2014-04-03 10:12:43
BMW X5
BMW X5
Zdroj: BMW

BMW X7 bude! Príde v roku 2016 z výrobnej linky v Spartanburgu v USA

BMW definitívne oživilo projekt najväčšieho SUV. Sedemmiestny obor sa bude vyrábať ako inak v USA.

Okrem potvrdenia výroby X7 sa minulý týždeň začala vyrábať aj zmenšená X6-tka, vlastným menom X4. Vzhľad X7-čky ešte nie je známy, no dozaista bude vychádzať z X5-ťky. K nej si treba prirátať väčší kufor a pravdepodobne aj väčší rázvor, no predpokladom je, že zmien bude omnoho viac.

Na to, aby sa oba modely do výrobnej kapacity závodu v Spartanburgu v Južnej Karolíne zmestili, BMW musí závod zväčšiť. Zväčšenie bude Bavorov stáť 1 miliardu USD.

 „Aby sme vyhoveli narastajúcemu dopytu po modeloch radu BMW X, do roku 2016 do závodu v Spartanburgu prinesieme investíciu vo výške miliardy amerických dolárov. Ročnú produkciu tým zvýšime o 50 % zo súčasných 300 000 na 450 000 vozidiel,“ vysvetľuje predseda Správnej rady spoločnosti BMW AG Norbert Reithofer počas špeciálneho ceremoniálu pri príležitosti 20. výročia spustenia výroby v USA. V Spartanburgu sa výroba BMW začala ešte v roku 1994. Odvtedy sa tam vyrobilo viac než 2,6 milióna vozidiel. Minulý rok ich bolo 297 tisíc.

Výroba BMW X7 v Spartanburgu

V Spartanburgskom závode sa doteraz vyrábali modely BMW X3, X5, X5 M, X6 a X6 M, čím si získal postavenie kľúčového produkčného centra pre modely radu X. Minulý týždeň sa spustila aj výroba modelu BMW X4. Norbert Reithofer zároveň oznámil aj ďalšie rozširovanie rodiny modelov s označením X: „Uvedením modelu BMW X7 prichádzame s ďalším spomedzi väčších modelov radu X, ktorého výroba pre svetové trhy bude prebiehať v našom americkom závode – čím chceme opäť zdôrazniť svoj záväzok voči Spojeným štátom.“

Zdroj: BMW

Spartanburg vyrobí najviac áut BMW

V dôsledku rozšírenia podniku sa zároveň značne zvýši aj počet zamestnancov amerického závodu. „Rozšírením sa vytvorí 800 nových pracovných miest, vďaka čomu sa počet našich zamestnancov v Spartanburgu vyšplhá na 8 800,“ vysvetľuje Reithofer. „Spartanburg tak dosiahne najväčšiu výrobnú kapacitu spomedzi všetkých závodov v našej globálnej produkčnej sieti,“ dodáva.

Podľa štúdie vydanej americkým ministerstvom obchodu dosiahol ročný exportný objem závodu BMW v Spartanburgu celkovú hodnotu 7,5 miliardy amerických dolárov – tým sa tento americký závod spoločnosti BMW Group stáva najväčším vývozcom automobilov v USA na základe celkového vývozu mimo zóny NAFTA. Približne 70 % výroby zo závodu v Spartanburgu sa vyváža na trhy značky BMW po celom svete.

Nedávna analýza publikovaná inštitútom Moore School of Business na Univerzite Južnej Karolíny preukázala, že činnosť spoločnosti BMW Group v Južnej Karolíne má na štátnu ekonomiku celkový vplyv vo výške 16,6 miliardy amerických dolárov. Pôsobením v Južnej Karolíne spoločnosť BMW Group podporuje celkom 30 000 pracovných miest. Štúdia zároveň zdôrazňuje dôležitosť spoločnosti BMW Group pre ekonomické postavenie Južnej Karolíny spojené s posilnením technologickej a výrobnej konkurencieschopnosti a dosiahnutím vysokej úrovne odbornej prípravy.

Zdroj: BMW

 

jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo