2014-04-04 10:25:00
Opel Insignia sme vyskúšali
Opel Insignia sme vyskúšali naraz v dvoch typoch karosérie aj motorov.
Zdroj: Jozef Vydra

Oplu sa začína dariť. Po dlhých rokoch konečne "hrozí" zisk!

Bez ohľadu na osobné sympatie či antipatie k tejto nemeckej značke musí každý automobilový fanúšik uznať, že Opel si za ostatné roky zisk naozaj zaslúži.

Kvalita i dizajn idú v automobilke Opel už niekoľko rokov prudko hore. Vidieť to na každom novom aute a postrehli sme to aj počas testovania. V Opli sa naozaj enormne snažia dobehnúť to, čo za ostatné roky zanedbali - prinášajú nové technológie, reštrukturalizujú výrobu i samotnú spoločnosť. Tu Podkapotou im držíme palce. Značka s takou históriu si rozhodne nezaslúži úpadok, a celkovo je dobre ak sa automobilkám darí. Hlavne tu na Slovensku veľmi dobre vieme, čo to znamená...

V automobilke Opel, ktorá je dcérou amerického koncernu General Motors (GM), čas úvah o zatváraní kapacít a prepúšťaní totiž údajne pominul. DPA cituje predsedu celopodnikovej závodnej rady Wolfganga Schäfera-Kluga, ktorý uviedol, že "keď rastieme, Opel musí aj v Nemecku zvyšovať počet svojich zamestnancov".

Zatiaľ však platí rozhodnutie, že koncom roka sa zastaví montáž vozidiel v bochumskom závode a 3200 jeho zamestnancov z neho odíde. Opatrením by sa mali výrobné kapacity automobilky dostať do súladu so záujmom o jej produkciu.

Vlani však Opel predal viac áut než v roku 2012 a jeho podiel na trhu v Európe sa zvýšil po prvýkrát po 14 rokoch. Predminulý mesiac tento podiel znovu vzrástol.

Automobilka by sa mala dostať do zisku najneskoršie v roku 2016. Opel však na to potrebuje ďalších zamestnancov. Chýbajú mu napríklad na zámer začať s trojzmennou prevádzkou. Jeho vedenie chce obmedziť aj subdodávky nástrojov, lebo ich výrobu vo vlastnej réžii dokáže zabezpečiť hospodárnejšie.

Ďalšie znižovanie počtu zamestnancov pokladá Schäfer-Klug za vylúčené. S vedením dosiahli predstavitelia zamestnancov, ktorých záujmy obhajuje závodná rada, dohodu, že do konca roku 2018 nedôjde k ďalšiemu prepúšťaniu pre nadbytočnosť. Osobitne sú ňou chránené pracovné miesta v prevodovkárni, vo výrobe špeciálnych vozidiel a v podnikových servisoch.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo