2014-01-29 19:59:41
Fiat/Chrysler
Fiat/Chrysler
Zdroj: www.dymee.com

Fiat po kúpe Chrysleru odchádza z Talianska!

Tradičná talianska automobilka Fiat sa obracia chrbtom ku svojej domovine a odchádza do Holandska. Dôvod? Ako inak: peniaze.

Nový koncern Fiat Chrysler Automobiles bude mať svoje sídlo v Holandsku. Informovala o tom agentúra DPA.

Akcie koncernu sa budú obchodovať na burzách v New Yorku a Miláne, uviedol dnes Fiat. Rozhodnutie o novej štruktúre koncernu po plnej fúzii Fiatu a Chryslera prijala správna rada Fiatu vo svojom sídle v Turíne. Koncern, ktorý sa bude volať Fiat Chrysler Automobiles (FCA), zrejme bude mať z daňových dôvodov sídlo aj v Holandsku a aj v Británii, uvádza sa vo vyhlásení Fiatu.

"Vytvorením Fiat Chrysler Automobiles sa začína nová kapitola v histórii našej firmy," uviedol prezident správnej rady Fiatu John Elkann. "Dnešok je jedným z najdôležitejších dní mojej kariéry vo Fiate a Chrysleri," vyhlásil šéf Fiatu Sergio Marchionne. Fiat teda premiestni svoje sídlo podobne ako jeho sesterský koncern CNH Industrial, ktorý sa po svojej reštrukturalizácii tiež presťahoval do zahraničia.

Fiat a Chrysler zároveň zverejnili informácie o svojom hospodárení. Obe spoločnosti boli za rok 2013, teda pred samotnou fúziou v zisku. Avšak, nie je všetko také ružové ako sa zdá. Fiat je síce v zisku, jeho gigantický dlh však opäť narástol.

Fiat uviedol, že za minulý rok dosiahol jeho čistý zisk 1,95 miliardy eur, zatiaľ čo v roku 2012 to bolo menej než 900 miliónov eur. Predaj áut vzrástol o 3 % na 4,35 milióna vozidiel, najmä vďaka vysokému dopytu v USA. Naopak, na dôležitom juhoamerickom trhu predaj klesol a firme sa nedarí ani v Európe. Mierne sa zvýšil čistý dlh, a to zo 6,55 miliardy na 6,65 miliardy eur.

V roku 2014 však spoločnosť počíta s čistým ziskom len v rozmedzí od 0,6 do 0,8 miliardy eur. Navyše, čistý dlh by mal vzrásť na 9,8 až 10,3 miliardy eur. Dôvodom sú náklady vo výške 2,7 miliardy eur spojené práve s januárovým dokončením prevzatia Chrysleru Fiatom.

Chrysler Group si najviac polepšila v poslednom kvartáli roku 2013. Čistý zisk tejto spoločnosti sa v poslednom kvartáli 2013 viac než zoštvornásobil. Hlavnými dôvodmi sú vysoký odbyt na trhu v USA a jednorazový príjem vo výške 962 miliónov USD (704,8 milióna eur). Informovala o tom agentúra AP.

Čistý zisk za tri mesiace od októbra do konca decembra dosiahol 1,62 miliardy USD. Bez započítania daňového benefitu spoločnosť zarobila 659 miliónov USD, čo je o 74 % viac ako v rovnakom období pred rokom.

Chrysler zaznamenal desiaty ziskový štvrťrok po sebe vďaka vysokému predaju pickupov Ram a športovo úžitkových vozidiel Jeep Grand Cherokee v USA. Odbyt v USA, kde Chrysler dosahuje 75 % svojich tržieb, vlani vzrástol o 9 % na vyše 1,8 milióna vozidiel. Priemerná predajná cena sa zvýšila o 2 % na 32.309 USD. Spoločnosť v roku 2013 po celom svete predala 2,4 milióna vozidiel, čo je o 9 % viac ako v roku 2012.

Za celý rok 2013 Chrysler bez započítania daňových benefitov zarobil 1,8 miliardy USD. To znamená, že vlaňajšok bol pre automobilku najlepším rokom od ukončenia bankrotovej ochrany v roku 2009.

jh
ZDROJ: TASR, AP, dpa

Komentáre k článku


Stream naživo