2013-11-23 11:59:59
Otvorenie lisovne v bratislavskom
Otvorenie lisovne v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia prináša 100 vysokokvalifikovaných pracovných miest..
Zdroj: VW Slovakia

Volkswagen Slovakia spustil v závode v Bratislave novú lisovňu

Spoločnosť Volkswagen Slovakia (VW SK) v piatok slávnostne spustila v bratislavskom závode novú výrobu výliskov pre automobily.

V jednej z najmodernejších automobilových lisovní v Európe sa budú lisovať oceľové a hliníkové diely. Investícia vo výške 90 miliónov eur priniesla 100 nových vysokokvalifikovaných pracovných miest. „Inovácie a najmodernejšie technológie – to je typické pre značku Volkswagen na celom svete. Nová lisovňa v Bratislave je jednou z najmodernejších svojho druhu a zároveň prejavom vysokej dôvery v tím a produkty Volkswagen Slovakia,“ uviedol Hubert Waltl, člen predstavenstva značky Volkswagen pre výrobu a logistiku. Lisovňa bratislavského závodu patrí svojimi inovatívnymi technológiami k najmodernejším nielen v koncerne Volkswagen, ale aj v automobilovom priemysle.

Zdroj: VW Slovakia

„Už po 24 mesiacoch stavebných prác uvádzame lisovňu do prevádzky. Ide o jedinečný výkon nášho tímu,“ uviedol Albrecht Reimold, predseda predstavenstva VW SK. „Vybudovanie lisovne prinieslo na Slovensko know-how a najinovatívnejšie technológie v oblasti lisovania dielov pre automobily. Ide zároveň o prvý lis v krajine, ktorý bude lisovať oceľové aj hliníkové plechy. Znamená to zároveň: Viac auta z Bratislavy,“ dodal.

„Nová lisovňa bude vyrábať produkty špičkovej kvality, ktoré budú smerovať na najnáročnejšie trhy. Volkswagen Slovakia tak kontinuálne potvrdzuje pozíciu jedného z najväčších exportérov na Slovensku,“ povedal minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.

Tichý, moderný a výkonný lis

So silou lisu 91 000 kN, bude bratislavský závod disponovať najväčším lisom koncernu Volkswagen. Ten zároveň využíva najmodernejšie technológie ako napríklad servomotory. Tie zabezpečujú výrazne tichší chod a eliminujúce vibrácie. Tiež vylisované diely budú z linky odoberané automaticky robotmi. Zabezpečí to nielen stabilne vysokú kvalitu, ale zároveň odľahčí pracovníkov. Okrem toho si tento lis nevyžaduje používanie ochrany sluchu.

Zdroj: VW Slovakia
Zdroj: VW Slovakia

Lisovňa sa rozprestiera na ploche 19 242 m2. Jej výstavba začala v roku 2011. K najzložitejším prácam patrila príprava a betónovanie základovej dosky pod lisovacie zariadenia. Produkčná kapacita lisovne je 13 000 zdvihov za deň. Vyrábať sa tu budú bočné diely, predná a zadná kapota, strecha, blatníky, či dvere karosérie pre vozidlá SUV. Produkcia odštartuje lisovaním dielov pre Audi Q7.

Volkswagen Slovakia pôsobí na Slovensku už viac ako 22 rokov. Od roku 1991 vyrobil viac ako 3 milióny vozidiel. Patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku. Zamestnáva viac ako 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, SEAT Mii, ŠKODA Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky, v Martine komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska.

jv
ZDROJ: VW Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo