2013-10-14 14:21:08
slon na ceste
slon na ceste
Zdroj: coolplaneta.sk

Vodiči pozor! Po cestách behajú slony

Nie, nie neocitli ste sa pri rovníku. Nejde totiž o skutočné slony. Iba o ich hmotnosť. Náraz do nášho slovenského jeleňa má devastačnú silu rovnajúcu sa váhe slona. Takže pozor.

Netreba sa báť. Aj keď je doba ťažká, cirkusom sa darí dobre, a tak sa ani jeden slon zatiaľ neocitol na ulici.. Zato bežných slovenských zvierat je na uliciach, respektíve na cestách práve dosť. Vlastne viac než dosť.

Najväčším problémom je vysoká zver. „Pri menších zvieratách totiž nehrozí priamy kontakt s posádkou, ale väčšinou prichádza iba k poškodeniu spodnej časti vozidla. Vysoká zver však vyletí na kapotu a následne môže cez čelné sklo preletieť do vozidla,“ varuje Jozef Hrdý z Allianz – SP.

„Crash test“ nemeckého automobilového klubu ADAC demonštroval, aké následky môže mať zrážka s vysokou zverou alebo diviakom. Už pri rýchlosti 60 km za hodinu má zrážka s jeleňom devastačnú silu na predok automobilu približne 5 ton, čo je váha dospelého slona. Pri zrážke s diviakom sú účinky tejto sily 3,5 tony a pri srne 0,8 tony.

Podľa údajov poisťovne Allianz sa počet nehôd s divou zverou neustále zvyšuje. „Len za minulú jeseň dosiahli škody po takýchto nehodách takmer 1,5 milióna eur, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2011 až dvojnásobná suma,“ hovorí Jozef Hrdý.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pre porovnanie, v Nemecku sa minulý rok na cestách odohralo 230-tisíc dopravných nehôd, ktorých príčinou je zrážka s divou zverou, pričom až 80 percent takýchto škôd je spôsobených kolíziou so srnami. Celkové poistné plnenie, ktoré poisťovne vyplatili klientom v Nemecku v dôsledku takýchto poistných udalostí dosahuje ročne neuveriteľných 500 miliónov eur.

Jozef Hrdý radí, ako znížiť riziko zrážky s divou zverou na minimum:

  • Základnou prevenciou je znížiť rýchlosť jazdy na miestach, na ktorých dopravné značenie upozorňuje na zvýšený výskyt zvery.
  • V kritických oblastiach zvýšte pozornosť najmä počas ranných a večerných hodín, keď je vysoká zver najaktívnejšia.
  • Pokiaľ ste videli cez cestu prejsť jedno zviera, je možné, že za ním vybehnú ďalšie, keďže srny, jelene alebo diviaky sú len zriedka mimo svojho stáda či skupiny.
  • Ak Vám divá zver vbehne na cestu, dupnite na brzdu a snažte sa ju zahnať trúbením. Nikdy na ňu neblikajte, najmä diaľkovým svetlom, môže ju to oslepiť a zostane tak bez pohnutia stáť.

Ak už zrážke vodič nestihne zabrániť, škodu kryje havarijné poistenie. Postup pri hlásení škody je rovnaký, ako pri akejkoľvek inej poistnej udalosti. Klient nahlási škodu poisťovni, ktorá preskúma okolnosti vzniku škody a jej rozsah a po potvrdení oprávneného nároku klientovi vyplatí náhradu škody v zmysle dojednaných poistných podmienok.

Na kolízie vozidla a zvieraťa sa v špecifických situáciách vzťahuje aj povinné zmluvné poistenie, a to v prípade, ak sa preukáže zodpovednosť vodiča za spôsobenú škodu, najčastejšie majiteľovi hospodárskeho zvieraťa. Vtedy je škoda uhradená z povinného poistenia motoristu. Takéto situácie predstavujú v rámci povinného zmluvného poistenia len 0,1 percenta z celkového počtu hlásených škôd.

V prípade, že sa zvieraťu predsa len nevyhnete a príde ku zrážke, utekať z miesta činu nie je múdre riešenie. Väčšina vodičov rieši takúto situáciu až v momente, keď je na aute viac než len škrabanec či krvavá šmuha. Nehodu by ste mali ohlásiť polícii. Polícia následne privolá poľovníkov a pod. Ak zranené zviera z miesta nehody ujde (čo je od zvieraťa nezodpovedné) za jeho vyhľadanie zodpovedá užívateľ pozemku.

Najhoršie čo môžete urobiť je usmrtené zviera zobrať zo sebou. Robiť "prejdený" guláš vás môže vyjsť poriadne draho. Našťastie nie je veľa exotov, ktorým by podobná vec napadla.

Ako to dopadne, keď auto, či motocykel vrazí do zvieraťa môžete vidieť na videách v tomto článku.

jh
ZDROJ: Allianz - SP

Komentáre k článku


Stream naživo