2013-08-28 11:00:00
medved a labka
medved a labka
Zdroj: fanpop.com

Medveďku daj labku... ale nie na ceste!

Stret s medveďom nemusí dopadnúť zle iba v prírode. Nehody so zvieratami sú bežné, ale aj nebezpečné. Prinášame vám výber z tých menej krvavých...

Každý z nás už pri šoférovaní zažil zviera vbiehajúce na cestu. Väčšinou sa takáto situácia obíde bez komplikácií. Vodič spomalí a nechá vyplašené zviera nech si beží. V mnohých prípadoch sa stretu nedá zabrániť. Ide hlavne o situácie pri vyššej rýchlosti a v tme. Práve podvečer, v noci a nad ránom sa stáva najviac takýchto kolízií. Je to sčasti kvôli biorytmu zvierat, no predovšetkým pre horšiu viditeľnosť. Rozoznať siluetu srnky medzi stromami je náročné a často možné iba na krátku vzdialenosť.

Platí, že čím pomalšie idete, tým ľahšie sa zvieraťu vyhnete. Zviera môžete na ceste stretnúť aj cez deň. Bude rovnako nepredvídateľné ako "osvietené" zviera v noci. Pred pár dňami sa o tom presvedčil motorkár v Kanade. Za bieleho dňa, na rovnej ceste a pri rýchlosti okolo 140 km/h mu do cesty vbehol mladý medveď. Medveďko utekal pred prichádzajúcim vlakom a motorkára si nevšimol. Zdalo by sa, že taká nehoda nemôže skončiť dobre, ale opak bol pravdou. Ani motorkárovi ani medveďovi sa nič vážne nestalo. Medveď utiekol do lesa a motorkár skončil s modrinami v nemocnici.

Motorka je ľahká váha a zviera proti nej malo šancu. Medvede sú však vybavené dostatočne pevnou a svalnatou konštrukciou, aby zvládli aj vyššiu váhovú kategóriu. Napríklad auto:  

Ani tomuto medveďovi sa nič vážne nestalo. U nás sú častejšie strety so zajacmi, diviakmi a vysokou. Zajačik stret s autom takmer isto neprežije. Oprava auta nebude drahá, prípadne nebude potrebná. Iba ak by ste pri úhybnom manévri skončili v strome... Horšie dopadne auto, ktorému skríži cestu diviak prípadne srna. Zlomený nárazník, rozbité svetlá, či pokrivené plechy vás bolia iba v peňaženke. Vyššie zvieratá môžu bolieť omnoho viac. V prípade, že je vaša rýchlosť naozaj vysoká, môže sa stať aj toto:

Sobí test sa volá podľa úhybného manévru, ktorý si môže vyžiadať prítomnosť soba na ceste, to vieme všetci. Z času na čas sa nájde vodič, ktorý nielenže netuší ako sa sobí test robí, nevie ani ako sa pri sobovi zachovať. Potom to dopadne takto:

Ktovie čo si myslel vodič toho auta. Ani nespomalil a ani sa nepokúsil sobovi vyhnúť. Čakal snáď, že sa bude sob držať na „svojej“ strane vozovky? Žiaľ, pre soba stredová čiara veľa neznamená.

Rozmýšľať nad tým, čo si vodič myslel, budete aj pri poslednom videu. Možno že neviezol ľudí, ale neviezol ani piliny. Aj keď je možné, že práve piliny sa mu pri nehode vysypali z hlavy...

Ján Hargaš
ZDROJ: vancouversun.com, youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo