2013-08-15 04:00:00
Škoda Yeti
Škoda Yeti bude po modernizícii k dispozícii v dvoch verziách.
Zdroj: Škoda auto

Modernizovaný model Škoda Yeti prišiel o guľaté hmlovky, pribudla mu kamera

Aktualizácia jediného SUV od Škody prináša dva rôzne varianty – štýlovejší do mesta a robustný do terénu.

Snežný muž sa vzdal charakteristických kruhových hmloviek v nárazníku. Dostal svetlá podobné ako majú Octavia, alebo Rapid. Pokračuje tak v dizajnovom smerovaní značky. V ponuke budú aj bi-xenónové svetlomety s integrovanými LED svetlami pre denné svietenie.

Vôbec prvýkrát sa Yeti ponúka v dvoch dizajnových verziách. Na prvý pohľad sa od seba líšia tvarovaním a vyhotovením predného a zadného nárazníka. Podobne je to aj pri použití bočných líšt a prahov. „Mestský“ Yeti ich má lakované vo farbe karosérie, jeho "outdoorový" súrodenec ich má z čierneho plastu.

Rozšírená je ponuka kolies a farieb. Na výber sú štyri nové disky kolies z ľahkých zliatin. Pestrejšia je tiež paleta farieb. Novinkou sú štyri metalické odtiene: biela Moon, zelená Jungle, sivá Metal a hnedá Magnetic, ktorý je k dispozícii jedine pre najvyššiu výbavu s klasickým označením Laurin & Klement.

Novinky za novým volantom

V interiéri zaujme možnosť výberu z celkom siedmich variantov trojramenných volantov. Dostupné budú nové poťahové látky alebo dekoračné lišty na prístrojovej doske. Yeti je navyše prvým modelom značky, vybaveným zadnou parkovacou kamerou. Uplatnenie našli štyri nové „Simply Clever“ prvky. Popri obojstrannom koberci je v batožinovom priestore vyberateľné LED svietidlo, pod sedadlom vodiča je držiak reflexnej vesty a vo dverách odpadkový kôš.

Zdroj: Škoda auto

Kľúčovým prvkom interiéru vozidla ŠKODA Yeti aj naďalej zostáva systém zadných sedadiel Varioflex. Ponúka jedinečnú variabilitu usporiadania: všetky tri sedadlá možno jednotlivo sklápať alebo dokonca vybrať z vozidla. Pri vybratom prostrednom sedadle sa dajú bočné miesta posunúť bližšie k sebe. Päťmiestny automobil sa premení na štvormiestny s množstvom priestoru v pozdĺžnom aj priečnom smere. Variabilitu ďalej zvyšuje rad osvedčených prvkov ako sklopné operadlo sedadla spolujazdca, sklopné stolíky na zadnej strane predných operadiel, veľa odkladacích priestorov alebo praktické držiaky na fľaše. Dôraz na funkčnosť v batožinovom priestore dokladajú okrem iného upevňovacie oká alebo výklopné háčiky na zavesenie batožiny.

Škoda chce ako obvykle lákať na priestranný interiér. Preto Yeti ponúkne 1027 mm priestoru nad hlavou. Vďaka samostatne sklopným a vyberateľným zadným sedadlám sa dá objem batožinového priestoru variabilne meniť, minimálne je k dispozícii 405 litrov, ktorý sa po posunutí všetkých zadných sedadiel vpred zvýši na 510 litrov. Po vybratí sedadiel druhého radu vzrastie objem pre náklad na 1 760 litrov.

Prvé vozidlo Škoda s parkovacou kamerou

Yeti je prvým modelom značky, vybaveným systémom Optical Parking Assistant (zadnou parkovacou kamerou). Prvýkrát je Škoda Yeti vybavená aj najnovšou generáciou parkovacieho asistenta Automatic Parking Assistant. S ním vie Yeti zacúvať do medzier pozdĺžne aj priečne k vozovke, pričom z pozdĺžnych medzier sa aj automaticky vysunie. Ďalej v SUV mladoboleslavskej značky má premiéru bezkľúčové odomykanie, zamykanie a štartovanie KESSY.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Už o (necelý) mesiac vo Frankfurte 

Kompaktné SUV bude poháňať sedem motorov, štyri naftové a tri benzínové, všetky preplňované turbodúchadlom s priamym vstrekovaním paliva. Ich paleta siaha od zážihovej jednotky 1.2 TSI/77 kW (105 k) po vznetový 2.0 TDI/125 kW (170 k). V závislosti od konkrétnej motorizácie vozidlo disponuje pohonom buď prednej, alebo oboch náprav. V prípade verzií s pohon všetkých štyroch kolies a svetlou výškou 180 mm, sa o distribúciu krútiaceho momentu postará medzinápravová spojka Haldex piatej generácie. Techniku doplní aj elektronická uzávierka EDS. K radeniu poslúži manuálna prevodovka alebo dvojspojkové automaty DSG so šiestimi alebo siedmimi stupňami.

Ekologicky je zameraná verzia GreenLine s motorom 1,6 TDI/77 kW, pohonom predných kolies a manuálnou prevodovkou. Má emisie CO2 119 g / km, čo zodpovedá spotrebe 4,6 litra nafty na 100 km. K vybraným motorizáciám je možné objednať paket Greentec, ktorý obsahuje systém štart-stop, rekuperáciu brzdnej energie a pneumatiky so zníženým valivým odporom.

Od začiatku výroby v roku 2009 sa na svete predalo celkovo 263 200 áut Škoda Yeti. Svetová premiéra oboch noviniek prebehne na medzinárodnom autosalóne IAA vo Frankfurte, ktorý sa začína 10. septembra. Koncom roka 2013 budú oba varianty modelu Škoda Yeti uvedené na prvých trhoch.

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo