2013-07-05 14:00:00
Škoda Fabia nemeckého vodiča
Škoda Fabia nemeckého vodiča absolvovala milión kilometrov takmer bez porúch.
Zdroj: Škoda auto

Milión kilometrov za 13 rokov najazdil na vozidle Škoda Fabia vodič z Nemecka

Peter Kirchhoff z nemeckého mestečka Sprockhövel neďaleko Wuppertalu, si auto kúpil 3. júla 2000.

S hatchbackom, ktorý má motor 1,9 TDI sa s blížiacim sa miliónom vybral do sídla českej automobilky. Kirchhoff nebral prekonanie miliónovej hranice na ľahkú váhu a naplánoval ho naozaj starostlivo.

S číslom 999 999 na tachometri prišiel pred múzeum v Mladej Boleslavi. Priamo v sídle českej automobilky absolvoval miliónty kilometer a svoj rekord oslávil s mnohými fanúšikmi Škody i oficiálnych predstaviteľov spoločnosti.

„Spolu s Peterom Kirchhoffom sa radujeme z tohto skvelého výkonu. Súčasne sme veľmi hrdí na to, že tento výkon dosiahol s vozidlom značky Škoda. Lepší dôkaz kvality a spoľahlivosti našich áut by sme si ani nemohli priať,“ povedal Dr. Martin Hrdlička, zástupca technického vývoja spoločnosti ŠKODA AUTO a.s. Na konštrukcii prvej generácie modelu Fabia sa sám podieľal. „Fabia vtedy vzbudila rozruch už pri svojom predstavení na autosalóne vo Frankfurtu v roku 1999,“ spomína Hrdlička. „Ešte v tom istom roku získala prvý Zlatý volant. Ten nám potvrdil, že sme s týmto autom vystihli trend doby.“

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Po 13 rokoch stále ako nové

Podľa majiteľa je vozidlo stále v originálnom stave a má pôvodnú spojku. Po vyše pol milióne kilometrov malo pôvodný ešte aj výfuk. Vymenil len bežné dielce ako brzdové doštičky s kotúčmi, no a pneumatiky. Vozidlo ho za celý milión kilometrov nechalo v úzkych iba raz, keď bol jedinou vážnejšou poruchou porézny káblový zväzok. Pri 305-tisíc kilometroch vyradil auto z prevádzky. „Inak žiadne problémy pri technických prehliadkach. Jednoducho auto nemá žiadne chyby“, hovorí Peter Kirchhoff. „S pomocou pravidelnej údržby dosiahla Fabia enormný výkon,“ Majiteľ je nadšený: „Teraz vyzerá ako nová, len podrobný pohľad ukáže v laku občas nejakú stopu po kamienku.“

Aj po milióntom kilometri, ktorý dosiahol v rodisku Fabie, zachová Peter Kirchhoff svojmu autu vernosť. Pokukuje už po modeli z budúcej, tretej generácie vozidla Fabia z Čiech.  Počítadlo kilometrov jeho verného auta po milióne kilometrov už neukáže vôbec nič. Na displeji sa po čísle 999 999 objaví už len šesť vodorovných čiarok. Miesto pre siedmu číslicu chýba. Konštruktéri Fabie nepredpokladali, že sa tieto autá budú používať tak dlho. Ale starostlivý ekonóm z Sprockhövelu bude odjazdenú vzdialenosť naďalej zapisovať podľa denného počítadla kilometrov. „Ak auto vydrží – a s tým rátam, budem môcť ohlásiť ďalší rekord,“ dúfa. A keď príde na trh Fabia tretej generácie a Peter Kirchhoff si ju prevezme, chce svoje auto , ktoré napísalo kus histórie automobilizmu, venovať ŠKODA Múzeu v Mladej  Boleslavi.

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda-auto

Komentáre k článku


Stream naživo