2024-02-29 10:57:00
Aurus Senat
Aurus Senat
Zdroj: Aurus

Kamaráti diktátori Kim a Vladimir: jeden posiela zbrane, druhý zvďaky daroval limuzínu

Medzinárodné pravidlá nehovoria nič ani jednému z nich. Kamaráti diktátori Kim Čong-un a Putin.

Podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA a juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap severokórejský vodca Kim dostal od ruského prezidenta Vladimira limuzínu ruskej výroby ako dar na znak výnimočných vzťahov medzi oboma lídrami.

Rusko doručilo vozidlo v nedeľu sekretárovi vládnucej komunistickej Kórejskej strany práce a Kim Jo-čong, sestre severokórejského vodcu. Tá odovzdala ruskej strane poďakovanie Putinovi od Kim Čong-una, píše sa v správe KCNA.

KCNA nepriniesla fotografie auta, ani podrobnosti o ňom. Putin vlani v septembri ukázal počas summitu Kimovi na návšteve ruského kozmodrómu Vostočnyj svoju prezidentskú limuzínu Aurus Senat a ponúkol mu možnosť posadiť sa do tohto luxusného vozidla ruskej výroby.

Nie je zatiaľ potvrdené, či darovaným autom bola limuzína Aurus Senat. Kedže je však model Aurus Senat ruskou vládnou limuzínou a navyše "dieťaťom" Vladimira Putina, je pravdepodobné, že ide práve o toto vozidlo.
Putinov dar však môže byť porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, ktoré zakazujú dodávať Severnej Kórei (KĽDR) luxusný tovar vrátane automobilov.
Severokórejský vodca sa na verejnosti ukázal v rôznych autách Mercedes-Maybach triedy S, vrátane limuzíny. Ignoroval tým medzinárodné sankcie uvalené na Severnú Kóreu za jej jadrový a raketový program.
Tak ako väčšina iných ruských moderných výrobkov, aj Aurus Senat ťaží zo západného know-how. Konkrétne sa pod toto auto podpísali konštruktéri automobilky Porsche. Akým spôsobom sa rusom darí pokračovať vo výrobe tohto vysokostratového projektu je taktiež nejasné. Keďže však Rusi za ostatné roky preukázali kreativitu v obchádzaní sankcií, aj výroba modelu Senat môže v obmedzenom rozsahu pokračovať. Jedine, že by bol Aurus Senat pre Kima "skladovka." 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, Jonhap

Komentáre k článku


Stream naživo