2023-06-09 10:30:00
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Zdroj: Tesla

Ceny elektromobilov padajú, no toto je sila: Nová Tesla Model 3 za 19-tisíc?

Keď sa narátajú klesajúce ceny elektromobilov so štátnou i lokálnou podporou bezemisných vozidiel, ceny začnú byť neuveriteľné.

Lenže tak to naozaj je. V Kalifornii v USA majú už dosť dlho výraznú podporu pre bezemisné vozidlá, ale obyvatelia tohto štátu teraz vyslovene trhajú rekordy v cenách elektromobilov. Podpora elektromobility je v rôznych štátoch rôzna. Kým u nás sa všetci ne-kompetentní tvária nechápavo - prečo sa elektromobily predávajú tak málo, keď tu nie je žiadna podpora od štátu a inde sa predávajú omnoho lepšie - keď tam podpora od štátu je - a im to hlava neberie, v iných krajinách je lokálne bezemisná doprava pre vlády dôležitá. Raz darmo, vysoké emisie z dopravy škodia. Neškodia tým, ktorí žijú na vidieku, ale primárne tým, ktorí žijú v husto osídlených oblastiach a mestách. Výrazné zníženie emisií z výfukových plynov by na ich zdravie malo nepochybne pozitívny dopad. A krajiny ako Kalifornia so svojimi neuveriteľnými dopravnými tepnami a zápchami zníženie emisií z osobnej dopravy naozaj potrebujú. A nie je to len Kalifornia. K nej sa navyše pripája aj celý štát zvaný USA a cez Bidenov podporný program sú záujemcovia o nový automobil schopní získať masívnu podporu v prípade, ak si zadovážia v USA vyrobený elektromobil.

Takým je napríklad Tesla Model 3, ktorý v USA so základnou batériou, so zadným pohonom, zrýchlením z 0 na 100 km/h za 5,9 sekundy a EPA dojazdom 437 km (o málo reálnejší ako WLTP) začína aktuálne na cenníkovej cene 40-tisíc dolárov, no cez skladovky a stránku WaitingForTesla to ide za 37-tisíc. Od toho sa dá v prípade nižších a stredne vysokých príjmových skupín a splnení ďalších podmienok odrátať 7500 dolárov od vlády a ďalších 7500 dolárov od štátu Kalifornia. No a navyše obyvatelia konkrétnej County menom San Joaquin môžu od tamojšej komisie kontroly znečistenia ovzdušia získať ďalšie 3-tisícky za kúpu elektromobilu. Celkovo sa tak dotácie môžu vyšplhať na 18-tisíc dolárov, takže celková cena klesne pod 20-tisíc dolárov - v prepočte je to presne 18 513 eur. Ktokoľvek spĺňajúci podmienky a žijúci mimo daného okresu (centrom je mesto Stockton) aj tak môže kúpiť novú Teslu v sume okolo 22 až 25-tisíc dolárov, čo je v podstate o kus menej akoby zaplatil za bežné spaľovacie auto s porovnateľnými parametrami.

Zdroj: Tesla

Treba tiež uznať, že USA si obrovským balíkom peňazí, ktorý je určený na prechod k zelenšej ekonomike a k zelenšej doprave mohli znepriateliť napríklad Čínu, ale aj EÚ, no takáto podpora má pre domáci trh zmysel. Ak by podobnú podporu "doma vyrobených elektromobilov" zaviedla aj EÚ, asi by sa zamestnanci automobiliek nemuseli báť o prácu a už vôbec nie o to, že sa všetka výroba časom presunie do Číny - lebo tam sa dajú elektromobily stavať lacnejšie...

Takže ak sa nabudúce niekto vo vašom okolí bude čudovať prečo sme na Slovensku takí zadubení a elektromobily skoro vôbec nekupujeme, treba ho odkázať na tradične kvalitne pripravenú podporu od štátu. Lebo povedzme si úprimne, akokoľvek negatívne názory sa šíria po internetových diskusiách ohľadom elektromobility, ak by mohli reálni záujemcovia o nové auto kúpiť elektromobil lacnejšie ako porovnateľný spaľovák, takúto cestu by si vybrali násobky ľudí v porovnaní so súčasnosťou. A diskutérov by v diskusiách po internetoch mohlo aj rozdrapiť.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: InsidEVs

Komentáre k článku


Stream naživo