2023-03-15 13:30:00
Konvoj so zabavenými autami
Konvoj so zabavenými autami po opilcoch v Lotyšsku
Zdroj: Poznaks via Twitter

VIDEO: Pil si a sadáš za volant? Zabavia ti auto a pošlú ho do boja na Ukrajinu

Toto by sa malo začať uplatňovať aj u nás. Zabavovať autá tým, ktorí jazdia pod vplyvom alkoholu i omamných látok.

A podobne ako v Lotyšsku, aj u nás by sa takýmto spôsobom nazbierali autá tak rýchlo, až by štát nevedel, čo s nimi robiť. Aj preto Lotyš menom Reinis Poznaks vymyslel plán ako štát odbremeniť a pomôcť pritom Ukrajine.

Mobilita je v čase vojny nesmierne dôležitá. Automobily v službách armády i záchranárov nežijú obvykle príliš dlho, najmä ak ich používajú blízko frontu. Reinis Poznaks už rok prostredníctvom twitteru vyberá peniaze a odváža autá na Ukrajinu, aby nahradil straty, ktoré domáci majú. Lotyšsko si dobre uvedomuje, že po neúspechu Ukrajiny vo vojne je ďalšie na rade a Lotyši sú ochotní urobiť doslova čokoľvek, aby Ukrajincom pomohli. Za rok Poznaks vyzbieral cez dva milióny eur, ktoré používa na nákup, renováciu a logistiku vozidiel smeron na Ukrajinu. Celkovo už poslal na Ukrajinu vyše 1200 zväčša osobných automobilov. Do vojnou zmietanej krajiny vozia tieto autá dobrovoľníci. Autá si nachádzajú uplatnenie ako v armáde, tak napríklad v spomínaných záchranných zložkách. Na odvezenie človeka do nemocnice potom, čo jeho dom zasiahol granát, či raketa nepotrebujete originálnu sanitku, poslúži čokoľvek čo má motor, volant a kolesá a trochu paliva v nádrži.

Od začiatku tohto roka v Lotyšsku zabavujú opilcom autá a spolupracujú s Poznaksom. Tí, ktorí majú v krvi viac ako 1,5 promile alkoholu (teda trojnásobok maxima) o svoje autá definitívne prídu. Vláda automobily pôvodne predávala prostredníctvom aukcie, no keďže opilcov za volantom je stále veľa, autá ani nestíha predávať. Stručne povedané, ľudia pijú a šoférujú viac ako vláda dokáže zabavovať a predávať.

A tak prišiel Poznaks s nápadom tieto zabavené opilecké vozidlá posielať na Ukrajinu. Dohodli sa, pričom štát dokáže Poznaksovi dodať dva tucty áut týždenne, čo bude ozajstnou skúškou pre logistiku tejto dobrovoľnickej misie. Dva tucty áut týždenne preto, lebo od začiatku roka krajina s 1,8 miliónmi obyvateľov zabavila už dve stovky vozidiel. Naposledy sa na Ukrajinu vydal už 75. konvoj, tentoraz však väčšinu áut darovali opití vodiči. Mimochodom, v galérii nájdete obrázok z videa, ktorý ukazuje ako môže obyčajné osobné auto slúžiť armáde...

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Twitter, Reuters.com

Komentáre k článku


Stream naživo