2023-03-14 17:50:00
Lamborghini LB744 2023 nástupca
Lamborghini LB744 2023 nástupca modelu Aventador
Zdroj: Lamborghini

FOTO+VIDEO: LB744 - Lambo odhaľuje nástupcu Aventadora. Začína najlepším. Motorom

Lamborghini pripravuje verejnosť na odhalenie svojho budúceho vrcholného diela.

Čakanie si spestrilo dvojicou modelov, ktoré však len skrátili čas potrebný na odhalenie skutočnej novinky. Lamborghini s kódovým označením LB744 nahradí končiaci Aventador a nebude sa o to pokúšať cestou, akú mu všetci pred časom tipovali. Toto auto bude mať opäť motor V12. Nebude však na všetko sám. Pomôže mu elektromotor. Hneď trojica elektromotorov. Jeden je vsadený do celkom novej osemstupňovej dvojspojkovej automatickej prevodovky (doteraz jednospojková), ktorá je usadená vzadu až za motorom. Motor je otočený o 180° v porovnaní s Aventadorom, je kompletne prešpekulovaný a poskytne ešte vyšší výkon a krútiaci moment i otáčky ako V12 v modeli Aventador.

Elektromotor zabudovaný do prevodovky štartuje V12-tku, zbiera nadbytočnú energiu a pomáha v momentoch keď to Lambo potrebuje - pri radení napríklad. Spaľovací motor má naďalej objem 6,5 litra a naďalej nemá prepĺňanie. Atmosférický pán úžasný má maximálny výkon 825 koní pri 9250 ot/min. Červené pole je 9500 ot/min. Maximálny krútiaci moment je 725 Nm pri 6750 ot/min. Motor je o 17 kíl ľahší ako v modeli Aventador a jeho hmotnosť je 218 kg. Motor okrem elektromotora nad automatickou prevodovkou dopujú ešte dva elektromotory vpredu. Každý z nich sa stará o jedno koleso. Celkovo prinášajú ďalších 350 Nm. Motory majú každý 110 kW a s hmotnosťou 18 kg patria k ľahším motorom. Zadný motor má tiež výkon 110 kW a krútiaci moment 150 Nm.

LB744 je plug-in hybrid. Jeho batérie sa ukrývajú v stredovom tuneli, tam kde už od modelu Countach sídlila prevodovka. Vpredu sú ďalšie elektrické komponenty a samozrejme spomínané motory. Zaujímavé je, že v prípade jazdy len na elektrinu je nové Lambo výhradne prednokolka. Inak je to auto s pohonom všetkých kolies s tým, že tie predné elektromotory sa starajú ako o rekuperáciu, tak o vektoring krútiaceho momentu pre čo najlepšie jazdné vlastnosti. Batéria má dĺžku 1550 mm, výšku 301 mm a šírku 240 mm. Celková kapacita je 3,8 kWh. Nabiť baterky môžete zástrčkovo za 30 minút, rekuperatívnym brzdením na okruhu, alebo za pomoci motora V12 za cca 6 minút.

Dvojspojková osemstupňová prevodovka je pre rad vozidiel Aventador novinkou. Dvojspojku so 7 stupňami mali doteraz vozidlá radu Huracán. Nová prevodovka má samozrejme väčšie rozpätie prevodových pomerov, no tiež je ľahšia než prevodovka v modeli Huracán. Výhodou je, že dvojspojka znesie podradenie o viacero stupňov naraz, taktiež je príjemnejšia pri bežnom jazdení, či manévrovaní na parkovisku.

Zaujímavé je, že zadný elektromotor má okrem spomenutých funkcií aj funkciu generátora energie priamo pre motory vpredu. Skrátka, keď treba plný výkon, zadný elektromotor pošle vpred energiu, ktorú by samotná batéria poskytnúť nedokázala. Spiatočku poskytujú elektromotory. Predné a keď predné nestačia, pridá sa ešte zadný elektromotor. A ešte na záver ku kapitole motor: LB744 nie je prvým Lamborghini s elektromotorom. To sa podarilo už v roku 2019 pri modeli Sián, ktorý mal elektromotor s výkonom 25 kW. Elektromotor pracoval so superkapacitormi a ako ukladal energiu, tak ju vedel poskytnúť pohonnej jednotke. Detailné foto nájdete v galérii, vrátane záberov kamuflovaného vozidla.

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Lamborghini

Komentáre k článku


Stream naživo