2023-02-26 17:39:00
Jedno písmeno vládne všetkým
Jedno písmeno vládne všetkým

Evidenčné číslo kúpil za 3 milióny eur. Na celej značke je len jedno písmeno

Registračné poplatky sa majú zvýšiť, no to je nič v porovnaní s tým, koľko vedia nové značky stáť v cudzine.

Medzi najväčšie extrémy patrí nepochybne "administratívny región" menom Hong Kong, ktorý od konca 90-tych rokov patrí pod správu Číny. Približne dvakrát do mesiaca sa v Hong Kongu konajú aukcie evidenčných čísel. Aukcie sú organizované správou administratívneho regiónu a konajú sa už od roku 1973. Od roku 2006 sa však konajú aukcie personalizovaných značiek. Cieľom aukcií je získať dodatočné finančné prostriedky pre tamojšiu administratívu. Od roku zavedenia aukcií Hong Kong vyzbieral týmto spôsobom viac ako 72 miliónov eur. 

Vydražiť jednu jedinú značku za 3 milióny eur však rozhodne je výnimočné, i keď nie rekordné. Rekord totiž bol 3,1 milióna. Kým vtedy išlo o značku s jediným písmenom "W", teraz to bolo písmeno "R". Díleri evidenčných čísel očakávali, že sa cena za písmenko "R" dostane na sotva polovicu z konečnej sumy. Zvyšné značky, ktoré sa podarilo predať cez aukciu zodpovedali len za 20 percent z celkovej vydraženej sumy. Písmeno "R" sa v rámci čínskych tradícii považuje za šťastné, navyše sa spája so športom a pretekaním. V samotnej aukcii o toto písmeno prišlo až 60 ponúk, šťastný majiteľ značky sa k svojmu šťastiu odmietol vyjadriť. Nevie sa tak ani na aké auto značku použije. Isté však je, že si písmeno nemôže odložiť do trezoru a musí ho použiť do 12 mesiacov od kúpy. Pravdepodobne to ale nebude veľmi lacné auto... 

Personalizované značky pozostávajúce z jednotlivých písmen, alebo čísel sú v Hong Kongu veľmi populárne. Aj preto, lebo časť z nich prislúcha polícii, hasičom (F). Číslo 1 má šéf polície v Hong Kongu, čísla od 2 do 10 majú napríklad celebrity, či významní podnikatelia. Bežné značky pozostávajú z kombinácie dvoch písmen a štyroch čísel. 

3 milióny eur sú dosť, no nie sú rekordné ani v Hong Kongu, ani vo zvyšku sveta. V roku 2021 sa v Kalifornii predalo evidenčné číslo vozidla s písmenami MM za takmer 23 miliónov eur.  


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: scmp.com

Komentáre k článku


Stream naživo