2021-10-15 12:30:00
Otvorili baterku nového modelu
Otvorili baterku nového modelu Ioniq
Zdroj: ytb

VIDEO: V servise otvorili batériu nového EV Ioniq 5. Asi by ste to chceli vidieť

Hyundai Ioniq 5 patrí k najnovším elektromobilom na trhu. Takto vyzerá jeho batéria.

Elektromobily sa množia ako huby po daždi. Žijeme v dome, keď sa miliardy nainvestovaných financií začínajú naplno premieňať na niečo hmatateľné. Veľkú elektrickú ofenzívu vedie Volkswagen, Mercedes, no taktiež Hyundai. Práve batéria jeho elektromobilu leží na podlahe servisného strediska v nasledujúcom videu. To je kompletne v kórejčine a pokiaľ tento jazyk neovládate, nepomôžu vám ani automaticky prekladané titulky, pretože s výrazmi vo videu si nevie poradiť ani prekladač google/youtube. Nevadí, podstatné je, že si môžete pozrieť celý proces otvárania batérie a následne i samotnú baterku. Trvá to dosť dlho, takže pokiaľ je váš čas extrémne drahocenný, odporúčam preskočiť niekde k času 4:40, kde sa už po odistení asi milióna skrutiek začína niečo diať.

Zaujímavé je tiež porovnanie vizuálu batérie medzi generačne staršou Konou EV a úplne novým Ioniqom 5, ktorý stojí na dedikovanej elektrickej platforme. Rozdiel je na úrovni porovnávania kameňa s počítačom, no môže to byť spôsobené aj tým, že vizáž vymontovanej baterky z Kony už ovplyvnil zub času a najmä prašnosť v danom prostredí. Tento rozdiel ale celkom jasne dokumentuje, prečo sú tak dôležité nové elektrické platformy, ktoré nemusia byť stavané aj pre spaľovacie verzie aj pre hybridné a pritom aj elektrické motorizácie. Nijako to neznižuje schopnosti modelu Kona, ktorý nedávno prešiel faceliftom. Avšak rozdiel sa poprieť nedá.

Batéria vo videu má kapacitu 72,6 kWh. Ioniq 5 môžete mať vo verziách s kapacitou 58 a 77,4 kWh (u nás zatiaľ len prvé dve verzie). Toto sú presné čísla brutto kapacity, využiteľná by mala byť o niečo nižšia. Ide o moderný systém s napätím 800 V, ktorý zvládne vysokorýchlostné nabíjanie. Batéria má 32 modulov, každý by mal mať cca 2,42 kWh. Každý z modulov má 12 lítium-iónových článkov s kapacitou cca 200 Wh. Zaujímavé je, že rozdiel medzi verziami 72,6 a 77,4 kWh sú presne dva články. Nejde teda o softvérovo „skrytú“ kapacitu, ako tomu bolo v minulosti pri Tesle. Voľné miesta vidieť na videu. Ďalšia zaujímavosť je, že batéria má hmotnosť 450 kg, čo je zhruba to isté ako vážila batéria modelu Kona s kapacitou 64 kWh.

Baterky pre novú platformu vyrába Hyundai, pričom články mu dodáva najmä SK Innovation, CATL a časom by sa mala pridať aj LG Energy.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Youtube

Komentáre k článku


Stream naživo